Kahramanmaraş’ın 39 yıllık acısı
19 Aralık 1978’de faşistler Kahramanmaraş’ta Türkiye tarihinin en büyük katliamlarından birini yaptı. Devletin seyrettiği katliamda 111 Alevi yaşamını yitirdi. 200’ün üzerinde ev yakıldı. Katliamın üzerinden 39 yıl geçmesine karşın OHAL gerekçesiyle anma eylemleri yasaklandı. Meclis Başkanı İsmail Kahraman ise yaşananlara ‘katliam’ denmesinden bile rahatsız.
Kahramanmaraş’ta 19-24 Aralık 1978’de resmi rakamlara göre 111 kişini öldüğü, yüzlerce kişinin yaralandığı, yüzlerce ev ve işyerinin taprip edildiği katliamda yaşamını yitirenler yasakların gölgesinde anılıyor.
Kahramanmaraş’taki olayların fitili, 19 Aralık 1978 gecesi saat 21.00 sıralarında Çiçek Sineması’na patlayıcı madde atılmasıyla ateşlendi. Kalabalık sağcı bir grup ile Türkoğlu ilçesinden gelen bir grup ülkücü, CHP il merkezine, PTT ve Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği (TÖB-DER) binalarına saldırdı.
Ertesi gün Alevilerin yoğunlukla oturduğu Yörükselim Mahallesi’nde bir kıraathane bombalandı. Olayda Gıjgın Dede adlı bir mahalleli yaşamını yitirdi. 21 Aralık öğle saatlerinde Hacı Çolak ve Mustafa Yüzbaşıoğlu adlı iki sol görüşlü Alevi öğretmen silahlı saldırı sonucu yaşamlarını yitirdi. O zamanki Kahramanmaraş Valisi Tahsin Soylu, kente askeri güç gönderilmesini istedi ancak talebi uygun görülmedi. 22 Aralık’ta öğretmenlerin cenazelerinin kaldırılmasını engelleyen sağcı grubun çıkardığı olaylarda 3 kişi daha yaşamını yitirdi.
22 Aralık gecesi ülkücü gruptakiler, Sünni mahallelerinde “Solcu Alevilerin silahlı saldırı yapacağını” anlatarak yandaşlarını kitlesel biçimde silahlandırdı. 23 Aralık’ta Kahramanmaraş’taki olaylar karşılıklı çatışma boyutunu tamamen yitirerek, solculara ve Alevilere dönük bir katliama dönüştü. Saldırıların polislere dönmesi üzerine “polis-halk çatışmasını önleme” gerekçesiyle 23 Aralık sabahı kentteki bütün polisler görev dışı bırakıldı. 24 Aralık günü, ülkücü faşistlerin çevre köy ve ilçelerden getirdiği silahlı grupların takviyesiyle büyük bir katliam başladı. “Komünistleri bırakmayın, Allah yoluna kesin, Sütçü İmam aşkına vurun”, “Bugün cihat günüdür, bir Alevi öldüren cennete gider”, “Alevileri öldürelim, memleketten temizleyelim” diye bağırarak saldırıya geçen faşistler, Alevilerin yaşadığı Yörükselim, Yenimahalle, Serintepe, Mağaralı, Karamaraş mahallelerine saldırdılar.
Hastaneleri kuşattılar
Ölülerin taşınması, yaralıların hastanelere götürülmesi engellendi, hastaneler kuşatıldı. İnsanlar kadın, çocuk, hamile, yaşlı, hasta, yaralı ayrımı yapılmadan öldürüldü. Alevi mahallelerinin yanı sıra, Sünni mahallelerinde de önceden işaretlenmiş Alevi evlerine baskınlar yapıldı. 25 Aralık günü tamamen yatışan olaylarda 111 Alevi yaşamını yitirdi. 200’ün üzerinde ev yakılırken, 70 işyeri ise tahrip edildi. Olayların ardından 804 kişi hakkında dava açılırken, sanıklardan 29’u idam cezasına çarptırıldı. 7 kişi müebbet hapis cezasına çarptırılırken, 321 kişi ise 1 ile 24 yıl arasında hapis cezası aldı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu