Kahramanmaraş'ta sulu tarım yaygınlaşıyor

Adatepe ve Karakuz barajlarının tamamlanmasıyla, Kahramanmaraş ve bölgedeki yaklaşık 500 bin dönümlük arazi suya kavuşacak.

Yayınlanma: 18.01.2012 - 09:50
Abone Ol google-news

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Göksun Çayı üzerinde yapımına başlanan Adatepe Barajı 2012 yılında tamamlandı. Gövde inşaatı tamamlanan barajda, şimdi de arazileri sulamak amacıyla sulama projesi yürütülüyor. Adatepe Barajı Sulama Projesi ile Kahramanmaraş'ın Afşin İlçesinde bulunan Hurman Nehri üzerine kurulacak olan Karakuz Barajı'nın çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporları da hazırlandı. Bu iki barajın hizmete girmesiyle birlikte, yaklaşık 500 bin dönümlük kurak arazi suya kavuşacak.

Afşin Sanayici ve İş adamları Derneği Başkanı İlyas Sarı, Türkiye'nin 4. büyük ovası olan Afşin-Elbistan Ovası'nın bulunduğu havzada sulu tarıma geçilemediği için tarımsal sanayinin istenilen düzeyde gelişmediğini söyledi. Sulu tarımın yaygınlaşmasıyla birlikte bölgenin ekonomik açıdan hızlı bir kalkınma sürecine gireceğini ifade eden Sarı, şöyle konuştu: ''Sulu tarımın başlamasıyla birlikte, bölgedeki tarımsal sanayi gelişecek. Türkiye'nin 4. büyük ovasının bulunduğu havzamızda maalesef istenilen düzeyde tarımsal sanayi gelişememiştir. Bunun en büyük sebebi, en yakın organize sanayinin 150-200 kilometre mesafede olması ve arazilerin sulanamaması. Adatepe ve Karakuz Barajı tamamlanıp havzamız sulanmaya başlandığında, bölgedeki istihdam artacak ve ülke ekonomisine katkı sağlanacak. Biz de hızlı gelişmekte olan ülkemize, bölge olarak desteğimizi vereceğiz. Ülkenin elektrik üretiminde sağladığımız katkıyı, sulu arazilerimizle tarımda da sağlamak istiyoruz.''

'Çiftçi bayram edecek'

Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar ise Adatepe Barajı'nın gövde inşaatının tamamlandığını ve 2012 yılında su tutulmaya da başlanacağını ifade ederek, şu bilgileri verdi: ''Adatepe ve Karakuz barajlarının tamamlanması ile birlikte, çiftçilerimiz bayram edecek. Bölge çiftçimiz için barajın su tutması o kadar önemli değil. Önemli olan barajın sulama projesinin gerçekleşmesi. Bununla ilgili yetkili firma ÇET raporunu hazırlamış durumda. Diğer önemli bir barajımız ise Karakuz Barajı. Hurman Nehri üzerine kurulması planlanan baraj, Altınelma, Arıtaş, Çobanbeyli beldeleri, Kötüre, Berçenek, Ördek, Alimpınar ve Çomudüz köylerinin tarım arazilerini sulayacak. Bu iki büyük proje tamamlandığı anda bölgede yaklaşık 500 bin dönüm arazi sulanacak. Böylece sulu tarım bölgemizde yaygınlaşmaya başlayacak. Bu da Türk ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Ayrıca çiftimizin geliri 3-4 kat artacak.''

 

Barajların getirisi

2012 yılı içerisinde su tutmaya başlayacak olan Adatepe Barajı, Afşin, Elbistan ve Göksun ilçelerinde yaklaşık 31 bin 554 hektar araziyi sulayacak. Adatepe Barajı Sulama Projesi aynı zamanda yeni kurulacak olan Afşin Elbistan D Termik Santrali'nin soğutma sistemi için saniyede 1.50 metre küp su verecek. Adatepe Barajın HES ile elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor. Bu çalışmalar yapılırken Altaş, Aşağı Kargabükü, Söğütlü köylerine malzeme ocakları, kum eleme tesisi kurulacak. Altaş köyüne aynı zamanda beton santrali kurulması planlanıyor.

Karakuz Barajı, Hurman Çayı üzerine inşa edilecek. Adatepe Barajı'nın gövdesi örnek alınarak, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde yapılacak. Karakuz Barajı ile toplam 11 bin 272 hektar arazi sulaması ön görülüyor. Karakuz Barajı'nda aynı zamanda yeni kurulacak olan Afşin-Elbistan C Termik Santrali'ne saniyede 0.78 metre küp su verilecek. Karakuz Barajı'ndan Altınelma, Arıtaş, Çobanbeyli beldeleri, Kötüre, Berçenek, Ördek, Alimpınar ve Çomudüz köylerinin tarım arazileri sulanacak. Ayrıca baraj dip savağında tesis edilecek HES de barajda düzenlenen akımlar türbinlenerek enerji üretilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon