'Kalkınacaksak birlikte kalkınmalıyız'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eğer İstanbul güçlü olmazsa Üsküp'ün de güçlü olamayacağını belirterek, ''Aynı şekilde eğer Saraybosna, Sofya ve Tiran güçlü olmazsa İstanbul da güçlü olamaz. Eğer kalkınacaksak birlikte kalkınmalıyız'' dedi.

'Kalkınacaksak birlikte kalkınmalıyız'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.12.2012 - 19:27

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Aziz Kiril Metodi Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Bakan Davutoğlu, fahri doktora unvanı takdimi için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Aziz Kiril Metodi Üniversitesi'nde ikinci kez bulunduğunu hatırlatarak, kendisinin önceden çok ödül aldığını ama bu ödülün çok anlamlı ve kendisi için büyük onur kaynağı olduğunu söyledi.

Kendisini entelektüel ve manevi anlamda Aziz Kiril Metodi Üniversitesi'nin bir parçası olarak hissettiğini ifade eden Davutoğlu, ''Bu ödül benim için özeldir. Çünkü Üsküp benim çocukluğumdan bu yana hayal şehrimdir. Üsküp sadece Balkanlar'ın değil, Avrupa'nın ve ortak kültürümüzün kültürel ve entelektüel merkezidir'' diye konuştu.

Üsküp'ün entelektüel vizyon ve hoşgörünün de şehri olduğunu ifade eden Davutoğlu, ''Gelecek açısından bütün kurumların önemi büyüktür, ancak toplum ve insanlığın geleceği açısından en önemli kurumlar üniversitelerdir'' dedi.

Bakanlık görevine başlamasının ardından çoğu zaman insanların kendisine ''hocam'' diye hitap ettiğine dikkati çeken Davutoğlu, ''İnsanlar bazen 'hocam' diye hitap ettikleri için özür dilemeye başlardı. Ben de 'hocam diye hitap ettiğiniz için özür diliyorsanız beni incitiyorsunuz' diye yanıtlardım. Çünkü bakan olmak ya da başka bir görevde olmak geçicidir. Ancak hoca olmak, yani profesör olmak ölümünüzden sonra da devam eden bir görevdir'' diye konuştu.

Üniversitelerin misyonun, tarih, günümüzde olanlar ve gelecek arasında bağlantı kurmak olduğuna işaret eden Davutoğlu, ''Hatıraları olmayan bir kişinin kimliği olamaz. Günümüzde yaşanan olayları anlamadan bir kişi ayakta kalamaz ve vizyonu olmayan kişi geleceğin bir parçası olamaz'' ifadesini kullandı.

 

'Yeni vizyon ve yeni ideallere ihtiyacımız var'

Üniversitelerin misyonunun aynı zamanda insanlığa yararlı olacak nesiller yetiştirmek olduğunu söyleyen Davutoğlu, şöyle devam etti: ''Tarihin bu kritik döneminde, gelecek nesillerimiz için yeni vizyonlara ve yeni ideallere ihtiyacımız var. Özellikle bu bölgede, Balkanlar'da. Tarihimizden dersler çıkarmalıyız. Biz sayın Cumhurbaşkanı ile daha önce bir kaç defa Balkan savaşlarının 100. yıl dönümü kapsamında, 2012 yılını Balkanlar'da barış yılı ilan etme konusu hakkında konuştuk. Geçtiğimiz 100 yılda Balkan ülkelerinde yaşayan insanlar, halklar bir çok zorluk ve felaketle karşılaştı. Şimdi hem Balkanlar hem Avrupa için yeni bir vizyon gerekli.''

Makedonya'ya Finlandiya'dan geldiğini belirten Davutoğlu, orada Somali diasporasıyla toplantıları olduğunu ve Türk bir bakanın Somali entelektüelleriyle Finlandiya'da buluşmasının önemine işaret etti. Davutoğlu, ''Bu küresel toplum. Onlara verdiğimiz desteklerden dolayı bize teşekkür ettiler. Son yüzyıla dönüp baktığımızda üç aşama görebiliriz. Bölgemiz iki dünya ve bir Balkan savaşı yaşadı. Çok büyük acılar yaşadık. Birinci Dünya Savaşı Balkanlarla başladı. İkinci Dünya Savaşı ise bölgemize çok zarar verdi. Yeni ülkeler, yeni kimlikler kuruldu ve biz hepsine saygı duyuyoruz. İkinci aşamada ise Soğuk Savaş vardı. Bu sefer ise bölgemiz 1989'a kadar ideolojik olarak bölünmüştü. NATO üyeleri, Türkiye ve Yunanistan, Varşova Paktı üyeleri, Romanya, Bulgaristan, Makedonya'nın da dahil olduğu eski Yugoslavya üyesi ülkeler. Arnavutluk neredeyse tek kalmıştı'' diye konuştu.

Soğuk savaşın ardında yeni Balkanlar ve yeni Avrupa'nın ortaya çıktığını anlatan Davutoğlu, bu dönemde ise Bosna ve Kosova'da etnik savaşlar yaşandığını hatırlattı. Davutoğlu, sorunun aslında insanların mantalitesinde olduğunu, eşitlik üzerinde bir mantaliteye ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

 

'Farklılık içinde bir olmak parolasına inanıyoruz'

Balkanlar bölgesinin her zaman çok kültürlü ve çok dinli bir bölge olduğunu ifade eden Davutoğlu, Balkan tarihinin düşünüldüğü gibi savaşlar ve uzlaşmazlıklar üzerine kurulu olmadığı, bölgenin yüzyıllarca üzerinde farklı ırkların, dinlerin ve medeniyetlerin yaşadığı çok etnikli bir bölge olduğunu belirtti.

Balkanlar'daki kültürel farklılığın korunması gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, ''Çünkü bu, tüm halklar için zenginliktir. Biz farklılık içinde bir olmak parolasına inanıyoruz. Balkan bölgesine güçlü bir ekonomik işbirliği gerek. Çünkü bu bölge petrolüyle zengin değil ya da diğer Avrupa ülkeleri gibi sömürgecilikten zengin olmadı. Ancak, bizim insani kaynaklarımız ve inançlı ve dürüst insanlarımız var. En önemlisi inadımız var. Sizin Balkanlar'da dediğiniz gibi bu sizin istekleriniz gerçekleştirmenize yardım ediyor. İhtiyacımız olan, bu insani sermayemizi etnik çatışmalar yerine ekonomik kalkınmaya dönüştürmek'' şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Eğer İstanbul güçlü olmazsa Üsküp de güçlü olmaz. Aynı şekilde eğer Saraybosna, Sofya ve Tiran güçlü olmazsa İstanbul da güçlü olamaz. Eğer kalkınacaksak birlikte kalkınmalıyız" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler