Kamu bankasına yeni kaynak

Kamu bankaları birçok büyük projede finansman kaynağı olarak kullanılıyor.

Yayınlanma: 15.06.2018 - 20:26
Abone Ol google-news

Kamu bankaları birçok büyük projede finansman kaynağı olarak kullanılıyor. Hükümet, kamu bankalarının kaynak yapısını iyileştirmek için yeni bir formül buldu. Kamu idarelerinin mali kaynakları, “Tek Hazine Kurumlar Hesabı”nda toplanırken, bunun hangi amaçla kullanılacağı da ortaya çıktı. Tek elde toplanacak olan kaynak, kamu bankalarının kaynak yapısının iyileştirilmesinde kullanılacak. Kaynak, kamu bankalarında daha uzun vadelerde değerlendirilecek.

Hükümet, mart ayında çıkardığı torba yasa ile Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Yasa’da değişiklikler yaptı. Torba yasa ile “Tek Hazine Kurumlar Hesabı” getirildi. Yasaya göre bu “hesap” şöyle tanımlanıyor: “İşsizlik Sigortası Fonu hariç olmak üzere kamu idarelerinin mali kaynaklarının bütçenin gelir ve gider hesapları ile ilişkilendirilmeksizin karşılığı Hazine’den alacak kaydedilmek üzere toplandığı ve Müsteşarlık tarafından yönetilen hesap.”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Budak, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “torba yasa” ile yapılan değişiklikle Hazine’nin nakit fazlalıklarının artık Türkiye’de yerleşik tüm bankalarda tutulabileceğine dikkat çekti. Şimşek, hesapta toplanan kaynakların “Hazine nakit programının gerekleri ile Borç ve Risk Yönetimi Komitesi tarafından belirlenen ölçüt ve esaslar” göz önünde bulundurularak değerlendirileceğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon