'Kamu görevlisinin teşvik verirken eli ayağı titriyor'

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'de teşvik verecek görevlilerin özel yetkilendirilmesi gerektiğini savunarak, "Teşvik verecek kamu görevlisinin teşvik verirken eli ayağı titriyor" dedi.

Yayınlanma: 24.06.2011 - 12:41
Abone Ol google-news

"Bir İnovasyon Var" konulu konferans kapsamında düzenlenen, "Devlerin Gözüyle İnovasyon" oturumunda konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'de teknopark metrekare fiyatlarının yüksek olduğunu, burada olanların hepsinin çok derdi olduğunu düşündüğünü belirterek, "Hatta bazı üniversitelerimizde bu konu bilimsel gelişmelerin, Ar-Ge gelişmelerinin ötesinde tamamen ticari amaçla kullanılmaya başlandı. Bugün bazı teknoparklardaki metrekare birim fiyatları Bağdat Caddesi'ndeki bir evin ya da mağazanın fiyatından daha yüksek. O nedenle Türkiye'de bu konunun gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Teşvikler konusuna da değinen Acarer, teşviği verecek görevlilerin özel yetkilendirilmesi gerektiğini düşündüğünü belirterek, şunları söyledi: "Teşvik verecek kamu görevlisinin teşvik verirken eli ayağı titriyor. O kadar zorlanıyor ki teşviği verirken, yani özel yetki verilmesi lazım. Yani her araştırmadan olumlu bir sonuç çıkacak diye bir şey yok ki. 10 tane teşvik verirsiniz bir tanesi tutar, o da ülkeyi alır götürür. Yani bu konunun özellikle çok yönlü olarak değerlendirilmesi ve bu işi yapacak olan insanların özel yetkilendirilmesi, güvenilmesi lazım. Hata da yapabilir bu insanlar. Yanlış teşvikler de verebilir ama yanlış teşvik verdi diye cezalandırıldığı zaman teşvik verecek kimseyi bulamazsınız. O işi yapan insan vermemek için her türlü şeyi yapar."
 

'Urfa'da Oxford vardı da biz mi gitmedik' sözü artık geçerli değil'

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Türkiye'ye 3G'nin gelmesinden dolayı memnuniyet duyduklarını, Türk insanının ilk defa teknoloji konusunda liderlik yaptığını belirtti. Dünyada data trafiğinin bir patlama içinde olduğunu, özellikle mobil internetten bu durumun kaynakladığını belirten Ciliv, "Orada da gelirlerimiz büyüyor" dedi. Mobil internet işinin hızlı büyüdüğünü, yeni platformun ise küçük cep bilgisayarları olduğuna dikkat çeken Ciliv, "Dünyada insanlar artık bilgiye çok daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşabiliyorlar" yorumunu yaptı. Ses gelirlerinin ise dünyada ya yatay gittiğini, ya da düştüğüne işaret eden Ciliv, Turkcell'de 5 yıl önce sesin gelirlerinin yüzde 98'ini karşıladığını, bu oranın şu anda yüzde 80'ler seviyesinde olduğunu bildirdi. Ciliv, türkücü İbrahim Tatlıses'in, "Urfa'da Oxford vardı da biz mi gitmedik" sözlerine de atıfta bulunarak, dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan Bostan'daki MIT olduğunu, bütün derslerinin internet üzerinden ücretsiz ulaşılabildiğini, bunun fırsat eşitliği anlamına geldiğinin altını çizerek, "Türkiye'de, daha evvelden İbrahim Tatlıses'in dediği 'Urfa'da Oxford vardı da biz mi gitmedik' sözü artık geçerli değil. Urfa, Diyarbakır, Hakkari, Rize ve Ankara artık bilgiye ulaşabiliyor" dedi.

Türkiye'deki mobil internetin tarihte ilk defa Almanya, İngiltere, Fransa ve Amerika'dan hızlı olduğunun altını çizen Ciliv, yeni dünyaya ilk adaptasyonu yapacak olanın da medya olacağını, müşterilerin yavaş yavaş medyaya aylık ücret ödemeye başladıklarını anlattı. Ciliv, panel modoretarö tarafından sorulan, "BTK'nın uygulamalarından şikayetçi misiniz?" sorusuna, "Kendisinin amacı bizim şikayetçi olmamız değil" yanıtını verdi. Seçimlerin geride kaldığına işaret eden Ciliv, yapılacak çok iş olduğunu belirtti.

'İyi iletişim önemli'

Vodafone Türkiye CEO'su Serpil Timuray ise yaptıkları işin bugüne kadar daha çok ses trafiği üzerinden olduğunu, artık gözü de daha çok işin içine katan bir süreç içerisinde bulunulduğunu söyledi. Sesten dataya geçilen bir süreç içerisinde olunduğuna dikkati çeken Timuray, "Data kullanımı sektör için en yeni bir gelir kulvarı" yorumunu yaptı. Timuray, "İnovatif reklam nasıl çıkıyor? İlle de rakibe dokundurmak mı gerekiyor" soru üzerine, "Bir ürünün bir inovasyonun pazarda başarılı olması için ne kadar iyi bir fikriniz olursa olsun bunu eğer iyi iletişim yapamazsınız, sonuçta başarıya ulaşamıyorsunuz" yanıtını verdi.
 

'Türk Telekom 'ses'e önem vermeye devam edecek'

Avea CEO'su Erkan Akdemir ise iletişim dünyasında sesin, gelirlerin çok önemli bir kısmını oluşturduğunu, ancak mobil veri kullanımının çok hızlı arttığına işaret etti. Akdemir, mobil trafiğin en büyük kısmını ise videonun oluşturduğuna işaret etti. Türk Telekom CEO Gökhan Bozkurt, Türk Telekom için hala sesin çok önemli olduğunu, sese önem vermeye devam edeceklerini söyledi. Bozkurt, panelde sorulan, "Satın aldığınız 5 şirket size yetecek mi?" sorusuna, "Biz hiçbir zaman yeterli, yetersiz diye bir adımla çıkmıyoruz. Sonuçta uygun alım, uygun insan kalitesi, uygun pazar ve uygun müşteri kitlesi bulduğunuz zaman bunlara doğru gidersiniz" karşılığını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler