Kanser riskini artıran genetik kusur bulundu

Britanyalı bilim adamları 17 bin kadının DNA'sını inceledi. Bilim adamları bazı kadınlarda yumurtalık kanseri riskini artıran, "Single Nükleotid Polimorfizmler" (SNP) olarak adlandırılan genetik "harfleri" tespit etti.

Yayınlanma: 03.08.2009 - 09:31
Abone Ol google-news

Bilim adamları, yumurtalık kanseri riskini artırabilen bir genetik değişiklik tespit etti.
Britanyalı bilim adamlarının öncülüğündeki bir uluslararası ekip, araştırma çerçevesinde 17 bin kadının DNA'sını inceledi.

Nature Genetics dergisinde yayımlanan araştırmada, bu genetik değişikliğin iki kopyasını taşıyan kadınların kansere yakalanma riskinin yüzde 40 arttığı sonucuna varıldı.

Britanya Kanser Araştırma Kurumu'ndan bilim adamları, yumurtalık kanserli 1810 ve kanser olmayan 2535 kadının genetik yapısını inceledi.

Genetik kottaki 2,5 milyon değişikliği analiz eden bilim adamları, bazı kadınlarda yumurtalık kanseri riskini artıran, "Single Nükleotid Polimorfizmler" (SNP) olarak adlandırılan genetik "harfleri" tespit etti. Bu SNP'nin dokuzuncu kromozomda bulunduğu belirtildi.

Her iki kromozomda da değişiklik olan kadınlarda kanser riskinin bin kadında 14, değişiklik olmayan kadınlarda ise bin kadında 10 olduğu belirtildi. Tek bir kromozomda değişiklik olanlarda riskin ise bin kadında 12 olduğu kaydedildi.

Bilim adamları bu bulguları, uluslararası Yumurtalık Kanseri Birliği Konsorsiyumu ile yaptıkları çalışmada, yumurtalık kanserli 7 bin kadınla kanser olmayan 10 bin kadın üzerindeki incelemeyle teyit etti.

Konsorsiyumdan Dr. Andrew Berchuck, "Bu araştırma, yumurtalık kanseri riskinin kısmen genetik değişiklikle ortaya çıktığını gösteriyor" dedi.

Bilim adamları, daha çok genetik değişim tespit edildikçe, daha büyük risk altındaki kadınları belirleyebileceklerini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler