Kapadokya turizmine yeni bir vadi

Kapadokya Bölgesi'ndeki Sofular Vadisi'nin sit alanı ilan edilmesi için tescil çalışmaların başladığı ve vadinin Kapadokya turizmine kazandırılacağı bildirildi.

Kapadokya turizmine yeni bir vadi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 11.07.2010 - 10:38

Aksaray'ın Gülağaç ilçesine bağlı Sofular Belde Başkanı İhsan Altınel,  Kapadokya'nın simgeleri arasında yer alan doğa harikası vadilerin, görünümü, kayadan oyma kilise ve mesken alanlarıyla bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini söyledi.

Kapadokya bölgesindeki çok sayıda doğa harikası vadinin turizme açık olduğunu belirten Altınel, ''Bölgede dünyaca ünlü Ihlara Vadisi'nin yanı sıra Güzelyurt ilçesinde Manastır Vadisi, Kayseri'de Soğanlı Vadisi ve Nevşehir'de Güvercinlik Vadisi turizme açık bulunuyor'' dedi.

Altınel, beldelerindeki Sofular Vadisi'nin ise Aksaray, Nevşehir ve Niğde illerinin kesiştiği bir yerde, Kapadokya'nın merkezinde yer aldığını kaydetti.

Sofular Vadisi'nin bugüne kadar hiç tanıtılmadığı için Kapadokya'nın keşfedilmeyi bekleyen turizm değerlerinden biri olduğunu açıklayan Altınel, şunları ifade etti:

''Kasabamız 1992 yılında belediyelik olmuş ve bugüne kadar da Sofular vadisini turizme kazandırmak için hiçbir çalışma yapılmamış. Vadiyi turizme kazandırmak için ne bir dilekçe veren olmuş, ne de ilgilenen olmuş. Bu yüzden Sofular Vadisi Kapadokya turizminde geçmiyor. Belediye başkanı olarak öncelikle vadinin tarihi eserleriyle sit alanı ilan edilmesi için çalışmalara başladık. Konya'dan Anıtlar Kuruluna başvurduk. Anıtlar kurulundan gelen heyet vadi içinde çalışmalarına başladı ve eserleri kayıt altına alıyorlar. Bu çalışmanın ardından Sofular Vadisi'nin sit alanı ilan edilmesini bekliyoruz.''
 

Kapadokya turizmine yeni bir vadi

Kapadokya turizmine yeni bir vadi kazandıracaklarını vurgulayan Altınel, ''Sofular Vadisi, yeraltı şehri, kayadan oyma kilise ve mekanlarıyla Kapadokya turizminde yerini alacak'' dedi.

Sofular Vadisi'nin binlerce yıl Anadolu'nun obsidyen ihtiyacını karşılayan Nenezi dağının yakınında bulunduğunu belirten Altınel, şöyle devam etti:

''Vadinin tarihinin nereye kadar uzandığı bilinmiyor. Roma döneminin izini taşıyan ve doğal yapısı halen bozulmamış eserler var. Biz vadinin geçmişinin daha eskilere gittiğini düşünüyoruz. Bilim insanlarının araştırmasına göre, Kapadokya'nın ilk yerleşimi olarak bilinen 10 bin yıllık Aşıklı Höyük'teki obsidyenler Nenezi dağından çıkarılmıştır. Bölgedeki höyüklerde görülen obsidyende Nenezi dağındandır. Vadi içindeki yeraltı şehri de Nenezi dağı yönüne gidiyor ve buranın sonuna ulaşılamadı. Ayrıca yeraltı şehri içinde çok sayıda sürgülü taş var. Vadi içinde yeraltı şehri dışında çok sayıda kayadan oyma kilise, mesken ve mezar var. Vadi içinde ise camiye dönüştürülmüş kilise, kemerli yapısıyla dikkat çekiyor. ''

Altınel, vadinin kasabanın eski yerleşim alanı olduğunu kaydederken, yaklaşık 400 yıl önce buraya gelen Türklerin kayadan oyma evlere yerleştiklerini, 1972 yılında da afet evleri kapsamında vadinin 300 metre uzağa evlerini taşıdıklarını ifade etti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler