‘Kapaktaki kız Lolita gibi’
Çocuk kitapları yazarı Paley-Phillips, kapaktaki genç kızın Lolita’ya benzediğini söyledi. Penguin Yayınevi ise Roald Dahl’ın başyapıtının, Modern Klasikler dizisine alınan pek az çocuk kitabından biri olduğunu belirtti.
Dünyanın en sevilen ve en çok okunan çocuk kitaplarından “Charlie’nin Çikolata Fabrikası”nın Penguin Yayınları’ndan çıkan yeni basımının kapak tasarımı tartışma yarattı.
1935’te kurulmuş olan Penguin’in Modern Klasikler dizisinden yayımlanacak yeni basımın kapağında oyuncak bebek ya da taş bebeği andıran bir genç kız görüntüsünün yer alması, kimilerince “tüyler ürpertici” ve “yanıltıcı” olarak nitelendi.
Ünlü çocuk edebiyatı yazarı Giles Paley-Phillips, kitabın kapağındaki genç kızın “Lolita’ya benzediğini” söyledi. Paley-Phillips, “İnsanlar ‘Charlie’nin Çikolata Fabrikası’nın bir çocuk kitabı olarak kalmasını istiyorlar” dedi.
Penguin Yayınları’nın yöneticileri ise kapak tasarımının, çocuk edebiyatının yerleşik kavramlarını altüst eden Roald Dahl’ın yapıtının “aydınlık ve karanlık yanlarını vurguladığını” ileri sürdüler.
Penguin yöneticileri, yeni kapak tasarımının “Charlie’nin Çikolata Fabrikası”nın olağanüstü kültürel etkisini gösterdiğini belirtirken Dahl’ın kitabının Penguin’in Modern Klasikler dizisine alınan pek az çocuk kitabından biri olduğunu vurguladılar.
Penguin Modern Klasikler dizisinde, Lewis Carroll’ın “Alice Harikalar Diyarında” adlı başyapıtı da yer alıyor.
“Çikolata” adlı romanı beyazperdeye de uyarlanan Joanne Harris de “Charlie’nin Çikolata Fabrikası”nın yeni kapağına tepki gösterenler arasında.
Harris, “Yetişkin okurlar için neden farklı bir kapak tasarımı gereksin, anlayamadım. Ama asıl önemlisi, ‘yetişkin’ kavramının ‘uygunsuz bir biçimde cinselleştirilmiş’ anlamına geldiğine kim karar verdi acaba?” dedi.
Penguin Yayınları’nın bir sözcüsü ise kitabın Modern Klasikler dizisinden çıkacak yeni basımının “yetişkin okurlara yönelik olduğunu” söyledi. Sözcü, kapak resminin Roald Dahl’ın yapıtındaki kız çocuklarını temsil etmek gibi bir mesajı olmadığını; ayrıca “Charlie’nin Çikolata Fabrikası”nın çocuk edebiyatının ötesine geçen bir kitap olduğunu belirtti.
Penguin, “Charlie’nin Çikolata Fabrikası”nın yeni basımını, kitabın 1964’teki ilk basımının 50. yılı kutlamaları kapsamında 4 Eylül günü piyasaya sürecek. Kitapta Quentin Blake’in artık klasikleşmiş olan illüstrasyonları korunacak.
“Charlie’nin Çikolata Fabrikası”, Türkiye’de Celâl Üster’in çevirisiyle CanÇocuk tarafından yayımlandı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu