Kar sınırı kapattı

Balkanlar üzerinden gelen soğuk hava Trakya'da etkisini gösteriyor. Sınır köylerinde tipi şekilde devam eden kar yağışı nedeniyle Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan uluslararası karayolunun Hamzabeyli kesiminde yolun tek şeridi ulaşıma kapandı.

Yayınlanma: 17.10.2011 - 06:10
Abone Ol google-news

Sabah saatlerinden itibaren tipi şeklinde başlayan kar yağışı, kent merkezi ile Lalapaşa, Havsa, Süloğlu ve merkez ilçeye bağlı köylerde etkili olmaya başladı. Hava sıcaklığı kent merkezinde 2 derece ölçülürken, Lalapaşa'ya bağlı Hamzabeyli köyünde kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı.

Sınır köylerinde tipi şekilde devam eden kar yağışı nedeniyle Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayan uluslararası karayolunun Hamzabeyli kesiminde yolun tek şeridi ulaşıma kapandı. Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü ekipleri, yolun diğer kısmının ulaşıma kapanmaması için kar kürüme çalışmalarını sürdürürken, araçların güçlükle ilerlediği bildirildi.
Yetkililer, zaman zaman tırların kayarak yoldan çıkması nedeniyle açık olan tek şeritte de ulaşımda sıkıntı yaşandığını kaydetti.

 

Kırklareli

Hava sıcaklığının 1 ile 3 derece olduğu Kırklareli'nde, merkeze bağlı Dereköy'de dün akşam başlayan ve yer yer devam eden kar yağışı merkez ilçe başta olmak üzere Kofçaz, Babaeski, Vize, Pehlivanköy, Demirköy ve Pınarhisar ilçelerine de ulaştı.

Karın etkili olduğu Bulgaristan'a açılan sınır kapısının bulunduğu Dereköy'de kar kalınlığı 10 santimetre olarak ölçüldü. Dereköy Sınır Kapısı ile Kofçaz, Vize, Demirköy ilçelerinde karla mücadele devam ediyor. Istarga Yokuşu'ndaki buzlanma nedeni ile Dereköy Köyü-merkez arasında ulaşım güçlükle sağlanırken, jandarma ekipleri bu bölgede sürücülerin zincirsiz trafiğe çıkmasına izin vermiyor. Yetkililer, Kırklareli ve ilçelerinde kar yağışının gün boyunca devam edeceğini kaydetti.

 

Türk Kızılay'ı mahsur kalan araç sahiplerine yardım gönderdi

Türk Kızılayı'nın olumsuz hava şartları nedeniyle ulaşıma kapanan Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nda mahsur kalan araç sahiplerine yardım gönderdiği bildirildi. Türk Kızılayı'ndan yapılan açıklamada, Balkanlar üzerinden gelen olumsuz hava şartlarının Edirne ve Kırklareli'de etkili olduğu, kar yağışı nedeniyle, Türkiye'nin Bulgaristan'a ulaşımını sağlayan Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nın ulaşıma kapandığı anımsatıldı.

Gümrük kapısının işleyemez duruma gelmesi üzerine onlarca aracın yolda mahsur kaldığı belirtilen açıklamada, Türk Kızılayı Büyükkarıştıran Afet Merkezi'nden, bir haberleşme ve bir seyyar ikram aracıyla, uzman afet müdahale ekibinin bölgeye gönderildiği bildirildi.

Açıklamada, Türk Kızılayı ekibinin, yolda kalan yurttaşlara battaniye dağıtarak, seyyar ikram aracından içme suyu, sıcak içecek, sıcak çorba ve kek ikram edeceği belirtildi.
 

Manisa Spil Dağı'na yılın ilk karı yağdı

Manisa'da Spil ve Demirci dağlarına yılın ilk karı yağdı. Spil Dağı'nda hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle, bin 200 metreden itibaren kar yağışı başladı. Kar yağışının özellikle bin 375 metre yükseklikte bulunan Karlık Tepesi mevkisinde etkili olduğu, ancak yerleri fazla kar tutmadığı gözlendi. Manisa'ya bağlı Demirci ilçesi yakınlarındaki bin 470 metre rakımlı Demirci Dağı Akçakerdik Geçidi'nde de kar yağışı etkili oldu. Türkmen Dağı'nda da Sarıçayır ve Sığırova mevkilerine kar yağdı.

İzmir Meteoroloji Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava nedeniyle bu gece ve yarın gece iç kesimlerin 500 metre ve yukarı bölgelerinde hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşeceği belirtildi.

Açıklamada mevsim normallerinin 8–10 derece altında gerçekleşecek gece sıcaklıklarının hafif şiddette don olayına yol açabileceği, tarımsal faaliyet açısından risk oluşturabileceği, vatandaşlar ve ilgililerin tedbirli olmaları gerektiği ifade edildi.

 

Bolu Dağı'nda sis

Bolu Dağı'nda etkili olan sis nedeniyle görüş mesafesi yüksek kesimlerde 15 metreye kadar düştü. Edinilen bilgiye göre, D-100 karayolu Bolu Dağı Düzce kesiminde 4 gündür aralıksız devam eden yağışla birlikte oluşan sis ulaşımda aksamalara neden oluyor.
Özellikle yüksek kesimlerde bulunan Bakacak ve Karanlıkdere mevkilerinde etkili olan sis nedeniyle görüş mesafesi yer yer 15 metreye kadar düştü.

Trafik ekipleri, sürücülere aşırı hız ve yakın takip yapmamaları uyarısında bulunurken, gece saatlerinde hafif şekilde devam eden yağmur yağışının sulu kar şeklinde dönüşebileceği bildirildi.
 

Meteorolojiden zirai don uyarısı

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, yurdun, Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girdiği anımsatıldı.

Açıklamada, bugün ve yarın gece, Marmara'nın güneydoğusu, Ege'nin doğusu, Akdeniz'in kuzeybatı kesimleri, İç Anadolu'nun batısı ve kuzeyi, Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde hafif, yüksek kesimlerde orta kuvvette, yarın ve 19 Ekim gecesi; Marmara'nın güneydoğusu, Ege'nin doğusu, Akdeniz'in kuzeybatı ve kuzeydoğusu, İç Anadolu, Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde hafif, yüksek kesimlerde orta kuvvette, 19-20 Ekim gecesi; Ege'nin doğusu, Akdeniz'in kuzeybatı ve kuzeydoğusu, İç Anadolu, Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda hafif, yüksek kesimlerde orta kuvvette don olayı beklendiği kaydedildi.

Tarımsal faaliyetin sürdüğü bölgelerde hasat dönemindeki sebze, meyve üreticileri ile sera yetiştiricilerinin, gerekli tedbirleri almaları, yörelerindeki don durumu hakkında daha detaylı bilgi almak için en yakın meteoroloji müdürlüklerine başvurmaları önerildi.

 

Antalya için uyarı

Öte yandan Antalya şehir merkezi ile bazı ilçelerinde yarına kadar gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açılamada, bugünden itibaren yarın saat 03.00'a kadar Antalya şehir merkezinde kuvvetli, doğu ilçelerinde aşırı yağış beklendiği belirtildi.

Yağışın, gök gürültülü olacağı ifade edilen açıklamaya göre, aşırı yağış beklenen yerler şöyle:

''Antalya şehir merkezi ve Serik, Alanya, Gazipaşa, Manavgat, İbradı, Gündoğmuş ve Side ilçeleri.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler