“Kara liste kabarıyor”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, artan enflasyona bağlı olarak kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarından dolayı banka sicili bozulan vatandaşların mağduriyetini TBMM gündemine taşıdı.
Niğde’de esnaf ve yurttaş ziyaretlerini sürdüren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’nin tatil olduğu dönemde de bakanlara sorular yöneltmeye devam etti. TBMM Başkanlığına Bakanlar tarafından yanıtlanması istemi ile 144 yazılı soru önergesi veren Gürer, artan ekonomik sorunların vatandaşa yansımasını da bakanlara sordu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türk Lirası’nın değer kaybı ve döviz kurlarındaki anormal yükselişin yanı sıra, artan enflasyon nedeniyle vatandaşların bankalara olan borçlarını ödeyemez duruma gelmesi sorununu da gündeme taşıdı.
‘KRİZ MRİZ YOK’ DEMEKLE BU İŞLER OLMUYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığına yazılı soru önergesi veren CHP Milletvekili Gürer, vatandaşların bankalara olan kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarındaki artışa dikkat çekti. Bankaların ‘kara liste’ şeklinde tabir edilen, sicili bozulan tüketici sayısındaki artışın açıklanmasını isteyen Gürer, “Kriz, miriz yok demekle bu işler olmuyor. Kara listeye bakın, krizin boyutunu görürsünüz” dedi.
KARA LİSTE AÇIKLANSIN
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ‘ekonomik krizin’ en önemli göstergelerinden biri olan bankaların kara listesindeki artışı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yönelttiği soru önergesiyle TMBB gündemine getirdi.
BORÇLU VATANDAŞ MAĞDUR
CHP Milletvekili Gürer, Kötüye giden ekonomik tabloda döviz kurlarının anormal bir şekilde artması, buna bağlı olarak enflasyondaki yükseliş ve temel tüketim ürünlerine artarda gelen zamlarla bağlantılı olarak, kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarını ödeyemeyen vatandaşların yaşadığı mağduriyete dikkat ekti.
Bankalara olan borçlarını ödeyemediği için 2017 yılında kara liseye alınanların sayısını soran Gürer, aynı gerekçelerle 2018 yılının ilk 8 ayında kara listeye alınan vatandaşlarla ilgili istatistiki bilgilerin açıklanmasını istedi.
Gürer, kredi kartı borcu ve tüketici kredisi borcu nedeniyle banka sicili bozulan vatandaşların cinsiyet ve mesleklerine göre dağılımlarının yanı sıra hangi ilde kaç kişinin kara listeye alındığının da bildirilmesini istedi.
14 MİLYON KİŞİDEN 322 BİNİ SİCİL AFFINDAN YARARLANMIŞTI
Bilindiği gibi 2016 yılında bankalara borçlarından dolayı kara listeye alınanlar için 2016 yılında sicil affı getirilmiş, ancak 14 milyon kişi ve şirketin kara listede olduğu dönemde, sicil affından yararlananların sayısı sadece 322 binde kalmıştı. CHP Milletvekili Gürer, sicil affından yararlanabilenlerin sayısının beklenenin çok altında kalmasını, TBMM’de Meclis Araştırması açılmasını isteyerek, Meclis gündemine taşımıştı.
KRİZİN FATURASI ÇOK KABARIK
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2017 yılının başında vatandaşların kredi kartı ve tüketici kredisi borçlarının 426 milyar lira olduğunun açıklandığını anımsatarak, “2017 yılının başından itibaren artan enflasyon ve döviz kurları bu miktarın daha da yükseldiğine işaret ediyor. AKP’nin iktidar olduğu 2002 yılında 6.6 milyar lira olan vatandaşların bankalara olan borcu, 2017 yılının başına kadar 64 kat artmış ve 426 milyar dolara çıkmıştır. Ancak o tarihten bu yana ülkemizde ekonomi daha da kötüye gitti. Özellikte 24 Haziran seçimlerinin ardından döviz kurlarında çok ciddi artışlar oldu. Öyle anlaşılıyor ki vatandaşların bankalara olan borçları da bu dönemde çok katlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığına verdiğimiz soru önergesine verilecek yanıt, ekonomik krizle ilgili tabloyu da ortaya koymuş olacak” diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu