"Karargah'taki aramada hukuki bir işlem yapılıyor"
Başbakan Yardımcısı Çiçek, katıldığı bir televizyon programında, Özel Kuvvetler Komutanlığı karargahındaki aramada hukuki bir işlemin yapıldığını belirtti.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, NTV'de Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün sorularını yanıtladı. Özel Kuvetler Komutanlığı'ndaki aramayı değerlendiren Çiçek şöyle konuştu:
"Karargahtaki aramada hukuki bir işlem yapılıyor. Türkiye, hukuki bir meseleyi siyasi çerçevede tartışıyor. Konuyu siyaseten tartıştığımızda herkes bulunduğu konuma göre bir sonuç çıkarmaya çalışınca ortaya kaos çıkıyor. Yanlış üslupla, eksik bilgiyle tartışıyoruz. Her işi siyasete bulaştırıyoruz. Birden fazla arama yok, sadece aramaya ara veriliyor. Hukuk biraz ağır işler, her şey hemen aydınlanmaz.
Ortada işlendiği iddia edilen bir suç konusu var, yetkili savcılık el koymuş. Bu soruşturma herkese gizli. Vallahi ben bu konuda bir şey bilmiyorum. MGK'da nelerin konuşulduğu bildiride var. Orada ne yazıyorsa, onlar konuşuluyor. MGK'nın gündemi erkenden yazan-çizen-konuşan tarafından belirleniyor. Tansiyon dışarıdan tespit ediliyor, gündem dışarıdan tespit ediliyor. Anayasaya göre gündemi Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Genelkurmay Başkanı belirler. Halbuki bizde medya belirliyor. En az bir hafta evvelden vatandaşı bir konuya kilitliyoruz. Sanki MGK'da iki ayrı takım var, gırtlak gırtlağa girecek gibi takdim ediliyor. Her iki ayda bir sanki bir kavga, bir bilek güreşine tutuluyor."
Asker sivil kavgası havası yaratılıyor
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kurumlar arasında çatışma olup olmadığı yönündeki soruya ise şu karşılığı verdi:
"Birbirimizi yanlış bulabiliriz ama bunun ötesine taşıyarak asker ve sivil bir kavgaya gidiyor havası yansıtılıyor, bu kesinlikle doğru değil. 7 yıldır MGK'ya katılıyorum, böyle bir atmosfer hiç olmadı. Her MGK'ya girerken rahatsız olduğum bir şey var, saat 10.00'dan itibaren canlı yayın araçlarını taşıyorsunuz. Neyin naklen yayınını yapacaksınız? Vallahi bazen ben bu toplantılarda bulundum mu diye tereddüte düşüyorum. TSK'ya karşı asimetrik savaşın merkezine getirip hükümet koyuluyor. Bu savaş kavramı bile benim kabul edeceğim bir husus değil."
Çiçek dinlemeler konusunda ise, "Hakim dinleme kararı veriyorsa, o usule uygun bir karardır. Herhangi bir hakim kararı olmaksızın yapılan dinlemeler ise ayrı. Bunlar yasadışı dinlemelerdir. Yasadışı dinlemelerin önlenmesi için yeni düzenlemeye ihtiyaç var" diye konuştu.
"Ben olsam ifade veririm"
Kapatılan DTP'nin milletvekillerinin ifade vermeye gitmemesini yorumlayan Çiçek, şöyle devam etti:
"Hukukun işlemesini kolaylaştıralım. Hukuku siyasete uyduracağımıza, siyaseti hukuka uyduralım. Ben olsam ifademi veririm ama yasanın da yanlış olduğunu söyleyebilirim. Milletvekili olmazdan evvel bir suç işlemiş olsam bana olan muamele ile bir başka partiden vekile yapılacak muamele aynı olmalı. Anayasa, eski DTP'lilerin ifadeye gitmeleri gerektiğini söylüyor. Yargı keyfi işlemler yapmaz, hukuka uymak zorunda."
Demokratik açılım konusundaki çalışmaların sürdüğüne de dikkat çeken Çiçek, "Demokratikleşme zaten bizim AB'ye taahhüdümüz. Bir hafta önce bir ülkede (Belçika) karar verildi, 10 yıl yargılama sürdü. Sonuçta iki yıl ceza verildi. Ama o örgüt halen terör örgütü olarak kabul edilmiyor. Türkiye terör meselesini eksik tartışıyor, dış boyutu ihmal ediliyor" diye konuştu.
"Dağdan yeni dönüşler olacak mı?" şeklindeki soru üzerine Çiçek, "Yılbaşı gelmeden yılbaşı kutlaması olmaz. Biz neye nasıl yaklaştığımızı biliyoruz" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu