Karbondioksit balıkların kulaklarını etkiliyor

ABD'nin San Diego Üniversitesi'nden araştırmacılar, sudaki karbondioksit seviyesinin yüksek olmasının balıkların dengesini sağlamasında rol oynayan kulak taşlarının anormal gelişmesine yol açarak balıkların erişkin yaşa gelmesine engel olduğunu belirtti.

Karbondioksit balıkların kulaklarını etkiliyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.06.2009 - 08:52

Suda karbondioksit seviyesinin yüksek olmasının balıkların dengenin sağlanmasında rol oynayan kulak taşlarının (otolit) anormal gelişmesine yol açtığı bildirildi. ABD'nin San Diego Üniversitesi'nden araştırmacılar, karbondioksit seviyesi yüksek sularda yetiştirilen balıkların erişkin yaşa gelemediğini belirttiler. Ancak bu balıkların kulak taşlarının, karbondioksit seviyesi yüksek olmayan ortamda yetiştirilen balıklardakilerden daha gelişmiş olduğu görüldü.

Araştırmanın başındaki David Checkley, fazla gelişmiş kulak taşlarının balıkların davranışını ya da ömrünü olumsuz etkileyip etkilemediğini henüz bilmediklerini ancak normali büyük oranda değiştiren her şeyin istenmeyen sonuçlara neden olabileceğini düşündüklerini ifade etti.

Science dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, okyanuslarda karbondioksit seviyesinin artışının daha önce deniz kabukları ve mercanların gelişimini olumsuz etkilediğinin ortaya çıktığını da vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler