Katar ihya etti

Ülkesinde düzenlediği DIMDEX 2018 Denizcilik ve Savunma Fuarı’nda Türk firmalar büyük ilgi gördü

Yayınlanma: 15.03.2018 - 23:10
Abone Ol google-news

Son yıllarda geliştirdikleri ürünlerle dikkat çeken Türk savunma sanayisi firmalarının ürünlerine Katar’dan ilgi büyük. Ülkesinde DIMDEX 2018 Savunma Fuarı düzenleyen Katar, Türk firmalardan sahil güvenlik botları, savaş gemilerinin yanı sıra insansız hava aracı (İHA) sistemleri almak için anlaşmalar da imzaladı.

Katar ayrıca Aselsan ile ortak bir firma kurulmasını da kararlaştırdı. Katar, savunma alımlarının bir bölümünü Türk savunma sanayisi firmalarından karşılamaya başladı. Bu çerçevede Baykar Makina’nın ürettiği ve Türkiye’nin terörle mücadelenin yanı sıra önce Fırat Kalkanı Harekâtı (FKH) ardından halen süren Zeytin Dalı Harekâtı’nda (ZDH) yoğun olarak kullandığı TB2 İHA’lardan almaya karar verdi. Yapılan anlaşmaya göre Katar, 6 adet TB2, 3 yer istasyonu ve İHA eğitim simülatörü alacak. Katar Deniz Kuvvetleri, Anadolu Tersanesi ile 2 adet silahlı savaş gemisi almak üzere sözleşme imzaladı. Firma, gemilerden birini 30 ay içerisinde diğerini ise 6 ay sonra teslim edecek. Katar Silahlı Kuvvetleri ile sözleşme imzalayan bir firma da Türkiye’de Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bot üreten Yonca Onuk firması oldu. Firma, Katar’a iki değişik modelde 8 adet sahil güvenlik botu satacak. Ares-Shipyard Tersanesi de Katar İçişleri Bakanlığı ile 9 adet bot üretme konusunda anlaşma sağladı. Kara araçları konusunda ise BMC Katar’a toplam 85 adetlik satış konusunda sözleşme imzaladı. Buna göre firma 50 tane Kirpi II, 35 tane de Amazon zırhlı araç satışı gerçekleştirecek. Türkiye’de terörle mücadelede kullanılan ve birçok ülkeye de satışı yapılan Nurol Makine’nin ürettiği hafif zırhlı araç Ejder Yalçın’ın da Katar’a satışı kararlaştırıldı.

Ortak bir firma kurulacak

Türk savunmasının önemli firmalarından Aselsan da fuarda Katarlı Barzan Holding’le ortak bir firma konusunda anlaştı. Kurulan BARQ (Şimşek) firması bazı savunma sanayisi ürünlerinin üretimini, teknoloji transferini kapsıyor. Ortak firmanın uzaktan komutalı stabilize silah sistemleri ile keşif gözetleme amaçlı elektro optik sistemler başta olmak üzere üretim faaliyetleri gerçekleştirecek. Üretim, Katar Silahlı Kuvvetleri’nin gelecekteki ihtiyaçları doğrultusunda olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler