Kayısı numune fabrikası kuruluyor

Dünyada yetiştirilen 226 çeşit kayısıdan numune toplayan İnönü Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, kurulması planlanan kayısı numune bankasının altyapısını oluşturmak için çalışma başlattı.

Kayısı numune fabrikası kuruluyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.09.2011 - 08:55

Üniversiteye bağlı Petrol ve Akaryakıt Analiz Laboratuvarı Müdürlüğü görevini de yürüten Önal, yaklaşık 4 yıldır planladığı çalışma için Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ile iş birliği yaptı.

Önal, yaptığı açıklamada, başlattıkları bu çalışmayı projeye dönüştürerek, üniversitede kurulması planlanan kayısı numune bankasının da altyapısını oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

İşe öncelikli olarak, İÜ'ye bağlı Meyvecilik Araştırma Enstitüsünde kaydı bulunan 300 çeşit kayısıyı toplamakla başladıklarını belirten Önal, bunlardan 226'sını toplamayı başardıklarını ifade etti.

Geri kalan numuneleri de bir yıl içerisinde bulmayı hedeflediğini vurgulayan Önal, 300 kayısı çeşidinin meyvesi, çekirdeğin kabuğu ve çekirdeğin kendisi ile ilgili tüm analizleri yaparak, meyveyle ilgili bilimsel verileri ortaya koymayı planladığını aktardı.
Çalışmanın projelendirmesinin henüz yapılmadığını anlatan Önal, ''Çalışmayı projelendireceğiz. İşin en zor kısmı, bu kadar çok örneğin toplanması idi. Projenin yüzde 70'i numune toplama ile bitmiş olacak. Daha sonra bunların analizlerini yaparak çalışmayı sonlandırmak istiyoruz'' diye konuştu.

Yaptığı bilimsel çalışmanın ilk olduğunu vurgulayan Önal, ''Çalışmayla hangi kayısı çeşidinin içinde ne tür mineraller ve vitaminler var? Şeker oranı nedir? Besin değeri nedir? Çekirdeğin dış kabuğunun kalitesi nedir? Çekirdeğin yapısı nedir? Bunları ortaya koyacağız'' dedi.

Kayısının iç çekirdeğindeki amigdalin miktarına bakarak endüstriyel bir ürün olarak kayısı çekirdeğinin ve kayısının bir bütün olarak değerlendirilmesini ortaya koymak istediklerini aktaran Önal, ''Zerdali kayısı yetiştiriciliğinin de ön plana çıkmasını sağlamak istiyoruz. Sofralık ya da meyve suyu endüstrisine alternatif kayısı türlerini önermek istiyoruz'' dedi.

Malatya kayısının dondan çok etkilendiğini belirten Yunus Önal, ''Don olduğu yıllar, şeker oranı yüksek kayısı yetişmediği zaman alternatif kayısı türlerinin yetiştirilmesini sağlamayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

Kayısı numune bankasını üniversite bünyesinde kurmayı hedeflediklerini anlatan Yunus Önal, şunları söyledi:

''Bu en büyük ideallerimden biri idi. Bu yıl topladığımız 226 numune ile bunu da başlatmış olduk. Ülkemizde ve yurt dışında kayısı meyvesi, çekirdeği ve kabuğu ile ilgili çalışma yapmak isteyenler doğrudan bizimle temasa geçip numune talebinde bulunabilirler. Böyle bir çalışmanın da altyapısını başlatmış oluyoruz. Her yıl düzenli olarak numuneleri toplayacağız. Numuneleri eksi 24 derece saklıyoruz. Saklama koşullarında da uluslararası standartlara uygun koşulları oluşturacağız.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon