'Kayıtdışı yoksulluk getiriyor'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, işçinin emeğinin ve alınterinin istismarı olan kayıt dışının zararının öncelikle güvencesiz şartlarda çalışmaya razı işçiye olduğunu ifade ederek, güvencesiz çalışmanın yoksulluğa ve sosyal yardıma açık kapı bıraktığını vurguladı.

Yayınlanma: 30.05.2011 - 08:23
Abone Ol google-news

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ''Devletin sosyal güvenlik alanında sunduğu hizmetleri kayıtlı çalışarak hak olarak almak, yardım olarak almaktan daha onurlu bir durumdur'' dedi. Bakan Dinçer, kayıt dışılığın iş gücü maliyetlerinde tasarruf sağlamak amacıyla başvurulan bir uygulama olduğunu ama bunun uzun vadede hem işçilere hem işverenlere hem de ülkeye büyük maliyetler yüklediğini söyledi.

Kayıt dışılığın öncelikle işçiler için büyük bir maliyet olduğuna işaret eden Dinçer, çünkü kayıt dışı çalışan bir işçinin sosyal güvenlik haklarından yararlanamadığını, genel sağlık sigortası kapsamının dışında kaldığı için de sağlık hizmeti alamadığını vurguladı. Dinçer, kayıt dışı çalıştırılan işçilerin meslek hastalığına yakalanması durumunda ise büsbütün yalnızlığa itildiğini ve çaresizliğe mahkum kaldığını dile getirdi. Bakan Dinçer, son olarak kot kumlama işi yaparken silikozis hastalığına yakalanmış kayıt dışı çalışan işçilerin durumunun unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Ömer Dinçer, ''Gerçekte işçinin emeğinin ve alınterinin istismarı olan kayıt dışının zararı öncelikle güvencesiz şartlarda çalışmaya razı işçiye olmaktadır. Çünkü güvencesiz çalışmak yoksulluğa ve sosyal yardıma açık kapı bırakmaktadır'' diye konuştu.
 

''Kayıtdışı kalitesizliğin kaynağı"

Kayıt dışılığın işveren için de büyük bir maliyet unsuru olduğuna dikkati çeken Dinçer, işletmelerde yönetimin ve ürünlerin kalitesinin rekabet için en büyük avanjken, kayıt dışılığın kalitesizliğin kaynağı olduğunu vurguladı. Dinçer, çünkü kayıt dışı çalışan işçinin kendisini işletmeye ait hissetmediğini ve yaptığı üretimin sorumluğunu taşımadığını söyledi.

Kalitesizliğin, üretimde yaşanan yüksek firelerin, iade ve vazgeçmelerin maliyetinin kayıt dışı ile sağlanacak sözde tasarruftan katbekat fazla olduğunu dile getiren Dinçer, bu durumun da işletmelerin rekabet gücünü olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.
 

''1 puanın maliyeti 800 milyon lira"

Bakan Dinçer, kayıt dışının işçi ve işverenin yanı sıra bütün ülke açısından da olumsuzluklar yarattığını belirtti. Ömer Dinçer, kayıt dışılığın beraberinde ülke için de büyük bir maliyet getirdiğine değindi. ''Sosyal devlet'' ilkesine sahip Türkiye'de herkese sağlık hizmeti verildiğini ve hiçbir geliri olmayanlara sosyal yardım sağlandığını anlatan Dinçer, şunları kaydetti:

''Vatandaşlarımıza bir gün çalışamayacak duruma geldiklerinde, sağlıkları bozulduğunda ve hiçbir gelirleri olmadığı durumlarda gereken hizmetler devlet tarafından sağlanmaktadır. Hal böyleyken kayıt dışı çalışanların sosyal güvenlik sistemine katkıda bulunmadan hizmet alması ülkemiz için büyük bir maliyet getirmekte, sosyal güvenlik açıklarını artırmaktadır.

Sadece 1 puanlık kayıt dışılığın maliyeti 800 milyon lirayı bulmaktadır. Bugün kayıt dışılık oranının yaklaşık yüzde 42 düzeyinde olduğu düşünülürse toplam kaybın boyutları ortaya çıkar. Devletin sosyal güvenlik alanında sunduğu hizmetleri kayıtlı çalışarak hak olarak almak yardım olarak almaktan daha onurlu bir durumdur.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler