Kayyımlar geldi belediyelerin borcu yüzde 85 arttı
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından her ay yayınlanan Kamu Borç Yönetimi Raporu’na göre kayyım atanan Demokratik Bölgeler Parti(DBP)’li belediyelerin hazineye borçlanması yüzde 85 arttı. Siirt ve Batman Belediyesi’nin kayyım atandıktan sonra Hazine Müsteşarlığı’na borcu 81 Milyon TL artarken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün borcu ise 68 Milyon arttı.
<haber-dikey:1138119>
11 Eylül 2016 tarihinde kayyımların atanmaya başlandığı HDP’nin Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki yerel yönetimler partisi DBP’nin şuana kadar 102 belediyesinden 95’ine kayyım atandı. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nın ismi sistem değişikliğiyle 2 ay önce Hazine ve Maliye Bakanlığı’na çevrildi.
Bakanlığın “Kamu Borç Yönetimi Raporu”nda kayyım atanan 95 belediyeden Batman ve Siirt Belediyeleri ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü yer alıyor. Kayyımın atanmadığı Ocak 2016 tarihinde Batman Belediye’sinin Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’na borcu 66 Milyon TL, Siirt Belediyesi’nin 17 Milyon TL, Diyarbakır Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün borcu ise 93 Milyon TL’yken, kayyımın atandığı Eylül 2016 tarihine kadar, aradaki 9 ay boyunca Batman Belediyesi ve Siirt Belediyesi’nin borcu değişmezken Diyarbakır Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün borcu 1 Milyon TL azalarak 92 Milyon TL olarak kaldı. Kayyımların atanmasından 3 ay sonra, “Aralık 2016 Kamu Borç Yönetimi Raporu”nda Batman Belediyesi’nin borcu 5 milyon TL artarak 71, Siirt Belediyesi’nin 1 milyon TL artarak 18 ve Diyarbakır Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün borcu da 9 milyon TL artarak 101 Milyon TL’ye ulaştı.
Başkanlık geldi borç katlandı
Yeni ismiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın son yayınladığı “Eylül 2018 Borç Yönetimi Raporu”nda ise Batman Belediyesi’nin Eylül 2016’da 66 Milyon TL olan borcu 131’e, Siirt Belediyesi’nin 17 Milyon TL’den 33’e ve Diyarbakır Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nde 92 Milyon TL olan borcu 160 Milyon TL’ye çıktı. Yani, 2 belediye ile belediye ye bağlı müdürlüğün kayyım atanmadan çıkan son rapor olan Eylül 2016’daki raporda 175 Milyon TL olan toplam borç, Eylül 2018’deki raporda 149 Milyon TL artarak toplamda 324 Milyon TL oldu. Yönetim sisteminin değişmesiyle Ağustos ayında Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nın ismi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na çevrildi. Başkanlık sistemine geçişle kayyımların Eylül ayındaki borcu, sistem değişikliği öncesi en son yayınlanan Temmuz ayı raporuna göre de borçların bir anda yüzde 43’e varan artışların yaşanması dikkat çeken bir başka ayrıntı.
Bakanlık’tan da 2 milyar 197 milyon 399 bin TL daha Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kayyımlara ilişkin 11 Ekim’de yaptığı açıklamada, Bakanlığın bağlı kuruluşu İLBANK tarafından kayyım atanan belediye ve kurumlarına Eylül 2016’dan bu yana 2 milyar 197 milyon 399 bin 589 lira kredi ve hibe desteği sağladıklarını açıklamaştı. |
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu