Kayyımların ilk işi kadın merkezlerini kapatmak oldu

DBP Yerel Yönetimler Komisyonu, geçen Eylül ayından bu yana 103 DBP’li belediyeden 83’üne kayyım atandığını, 89 belediye eş başkanını tutuklandığını, 37 kadın merkezinin kapatıldığını, Roboski ve Orhan Doğan için yaptırılan anıtlarının yıkıldığını, 2 bin 22 çalışanın ihraç edildiğini veya işten çıkarıldığını, 585 personelin ise açığa alındığı açıkladı.

Yayınlanma: 10.04.2017 - 16:27
Abone Ol google-news

DBP Yerel Yönetimler Komisyonu, OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yetkilerine dayanılarak, 11 Eylül 2016 ’dan bu yana belediyelere kayyım atamaları ve kayyımların icraatleriyle ilgili hazırladığı raporu dün açıkladı. Diyarbakır'daki Genel Merkezi Basın İrtibat Bürosu’nda düzenlenen toplantıya DBP Yerel Yönetimlerinden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Emine Özmen, görevden uzaklaştırılan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Akel ve Hazro Belediye Eşbaşkanı Güler Özavcı katıldı. Raporun ayrıntılarını paylaşan Emine Özmen, 2015 yılında başlayan çatışmalı süreç ile birlikte DBP’li belediye eşbaşkanlarının tutuklanmaya başlandığını belirterek, “11 Eylül 2016 itibariyle, darbe girişimi ile hiçbir alakaları olmayan DBP belediyelerine kayyımlar atanmaya başlandı. 27 Mart 2017 tarihi itibariyle, DBP’li 103 belediyenin 83’üne kayyım atanmış durumda ve 89 belediye eş başkanı cezaevinde tutuklu” dedi.

Kayyımın çalışan kıyımı

Kayyımların icraatlerini de anlatan Özmen, Tüm Bel Sen verilerine göre DBP’li belediyelere bağlı 2 bin 22 çalışanın ihraç edildiğini veya işten çıkarıldığını, 585 personelin ise açığa alındığı söyledi. Belediyelere bağlı ya da belediyeler ile birlikte projeler yapan 37 kadın merkezinin kapatıldığına dikkat çeken Özmen, ayrıca kayyımlaırn IŞİD'’n katliamlarından kaçıp Türkiye'ye sığınan ve belediyelerin kurduğu kamplarda misafir edilen Ezidileri, baskı ve zorla, kendi istekleri dışında Midyat’taki AFAD kamplarına yerleştirildiğini belirtti.

“Kayyım toplumsal hafızayı siliyor”

Seçimle göreve gelen DBP’li belediyelerin “Çok dilli ve çok kültürlü belediyecilik” ilkesini benimsediğinin altını çizen Özmen, DBP’li belediyelerin 1999 yılından bu yana yürüttüğü kültürel çalışmalarının kayyımlar tarafından ortadan kaldırıldığını ifade etti. Bölge kentlerinde gerçekleşen insan hakları ihlallerinin unutulmaması ve toplumsal hafıza ve farkındalık oluşturulması için, DBP’li belediyeler tarafından gerçekleştirilen çalışmaların da önemli ölçüde yok edildiğini vurgulayan Özmen, bu kapsamda Diyarbakır 5. Nolu Askeri Cezaevi için Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılan müzenin kapatıldığını, Diyarbakır’da bulunan Roboski Anıtı ile Cizre’deki Orhan Doğan Anıtı’nın da yıkıldığını bildirdi.

“Kayyım atanan belediyeler AKP iktidarı için kullanılıyor ”

Kayyım atanan DBP’li belediyelere ait kaynaklar ve tesislerin AKP’nin siyasi çıkarları doğrultusunda kullanıldığını söyleyen Özmen şöyle konuştu. “Kayyım atanan belediyelerde gerçekleştirilen kültürel ve sosyal etkinliklere bakıldığında, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kültürel çoğulculuk ilkesinde şekillenmiş hizmet ve etkinliklerin durdurulması sonrası, İslamiyet ve devlete bağlılık ekseninde şekillenen bir politika izlendiği görülmektedir. Kayyımların yerel yönetimleri devraldıktan sonra yaptıkları faaliyetlere bakıldığında, Kürt illerindeki siyasal ve toplumsal yapıyı hükümetin ideolojisi doğrultusunda dönüştürmeye çalıştıkları, sahip oldukları kaynakları da bu çerçevede kullandıkları görülmektedir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler