Kazakistan'da dumansız hava sahası
Her yıl 30 bin kişinin sigaradan hayatını kaybettiği Kazakistan'da da 9 Ekim'den itibaren kamuya açık tüm kapalı alanlarda tütün yasağı yürürlüğe girecek.
Türkiye'de 19 Temmuz'dan sonra genişleyen dumansız hava sahası uygulaması bölgedeki diğer ülkeler için de örnek oldu.
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi'nin (SSUK) açıklamasına göre, Kazakistan Sağlık Bakanlığı sözcüsü Agmagul Abenova, ''Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Kazakistan'da her yıl 30 bin kişinin sigaradan hayatını kaybettiğini, bu nedenle DSÖ'nün tavsiyelerine uyum göstereceklerini'' açıkladı.
Agmagul Abenova, sigara yasağına karşı hazırladıkları yeni düzenlemeyi 9 Ekimden itibaren yürürlüğe sokacaklarını Kazak gazetelerine duyurduklarını kaydetti.
Gelişme, uzmanlar tarafından, ''Sigaranın fazla tüketildiği eski bir Sovyetler Birliği ülkesi olan Kazakistan için oldukça ileri bir adım'' olarak nitelendirildi.
Kazakistan'da stadyumlar ve toplu taşıma araçları gibi kamusal yerlerde sigara yasağı uygulanıyordu. 9 Ekimde yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile bar ve gece kulüplerinde de sigara yasağı uygulanacak.
SSUK'un açıklamasında, Kazakistan'ın kamusal alanda sigara yasağını uygulayan az sayıdaki eski Sovyetler Birliği ülkesinden biri olduğu, Türkmenistan'da da eski Devlet Başkanı Sefermurat Niyazov tarafından sokaklarda dahi sigara içilmesinin yasaklandığı kaydedildi.
Açıklamada, eski Sovyetler Birliği ülkelerinde sigaraya bağlı hastalıkların büyük bir sağlık problemi oluşturduğu, komünizmin çökmesinden sonra buralardaki erkeklerde ortalama yaşam süresinin düşük olduğunun ortaya çıktığı belirtildi.
''Türkiye'deki uygulama bir çok ülkeyi yüreklendirdi"
Kazakistan'daki sigara yasağıyla ilgili gelişmeyi değerlendiren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir, DSÖ'nün Tütün Kontrolu Çerçeve Sözleşmesine imza koyan 164 üye ülkenin teker teker uyum kanunlarını çıkarmaya başladıklarını kaydetti.
Türkiye'de 19 Temmuzda yürürlüğe giren yasanın kültürel ve tarihi yakınlığı olan birçok ülkeyi yüreklendirdiğine dikkati çeken Bilir, sigara alışkanlığının yaygın olduğu Kazakistan'ın ileri adımının halk sağlığı adına çok sevindirici olduğunu, Bulgaristan'da da 2010 başında benzer bir uygulamanın başlayacağını ifade etti.
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da sigara endüstrisinin komünizmin çöküşünü yeni pazarlara girmek için önemli bir fırsat olarak kabul ettiğini, Batılı ürünlere aniden boğulan bu pazarlarda sigara tüketiminin çok hızlı arttığını, sağlık kanunlarının metinlerini bile sigara firmalarının yazdığına şahit olunduğunu belirtti.
Uluslararası yasanın savunmasız bu toplumlara çözüm olduğunu ifade eden Dağlı, ''Kazakistan'ı bu halk sağlığı cevabı için canı gönülden kutluyorum ve bu yaklaşımı diğer bölge ülkelerinin de hızla benimseyeceğini umuyorum'' ifadesini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu