"Kıdem tazminatı hassas konu"

Türk sendikacılığının giderek zayıfladığını belirten Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, işçinin kıdem tazminatı konusunda çok hassas olduğunu söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 07.11.2009 - 10:09

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Şanlıurfa Şubesi'nin DSİ 15.Bölge Müdürlüğü salonunda yapılan 9. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türk-İş'in Türkiye'nin en büyük örgütlü gücü olduğunu söyledi.

Hükümetin de Türk-İş'in gücünün bilinciyle, bu duyarlılığı fark etmesi ve adımlarını ona göre atması gerektiğine değinen Kumlu, ''Türk-İş'in bu duyarlılığı gözetemeyecek hale getirilmemesi gerekmektedir. Mesela kıdem tazminatı konusunda Türk-İş çok hassastır. İşverenler ise kıdem tazminatına el atabilmenin hesabı kitabı içindedir'' dedi.

Hükümetle bugüne kadar her konuyu konuştuklarını ve konuşmaya da devam edeceklerini ifade eden Kumlu, ancak kıdem tazminatının bunun dışında tutulması gerektiğini ifade etti.

Kıdem tazminatını işçinin kazanılmış en önemli haklarından biri olduğunu düşündüklerine değinen Mustafa Kumlu, Türk-İş Genel Kurulu'nun kıdem tazminatlarına dokunulması halinde bunu genel grev sebebi sayacağı yönünde karar alacağını hatırlattı.

 

IMF politikaları

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, konuşmasında IMF politikalarına da değindi.
Türkiye'nin yoksulluğu önleyici, gelir dağılımını düzenleyici, işsizliği azaltıcı, üretimi arttırıcı ve tarım kesimini diriltici önlemler alması gerektiğine işaret eden Kumlu, şunları kaydetti:
''IMF faiz dışı fazla hedefiyle Türkiye'nin kaynaklarına yıllarca el koymuş, yoksulluk üreten bu programlar hükümetlerin de yoksulluğu yönetmesini beraberinde getirmiştir. Oysa yoksulluk, yönetilmesi değil ortadan kaldırılması gereken bir hedef olmalıdır. Yapılması gereken yoksul kesimlerin öncelikli yaşamsal gereksinimlerinin giderilmesi ve durumlarının iyileştirilmesidir. Ancak buna yönelik adımlar atılması bir yana Türkiye'yi yönetenler bugün yoksulluğu yönettiklerinin bile farkında değil. Türkiye içine girdiği IMF kıskacından kurtularak, halkının çıkarları için hareket edebileceği bir alanı oluşturmalıdır.''

 

Sendikal örgütlenmeler

Örgütlenme hakkının sendikaların var olmasını sağlayan en temel hak olduğunu ifade eden Kumlu, örgütlenmenin önündeki engellerin Türk sendikacılığını giderek zayıflattığını belirtti.

Kamu kesiminin özelleştirilmelerle tüketildiğini, sendikaların var olabilmeleri için özel sektörde kolaylıkla örgütlenebilmelerinin şart olduğunu vurgulayan Kumlu, ancak bu alanda atılan her adımın işten çıkarmaları beraberinde getirdiğini kaydetti.

Çalışma hayatının bu ve benzeri birçok demokratikleşmeye ihtiyacı olduğunu dile getiren Kumlu, ''2821 Sayılı Sendikalar Yasası ile 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Yasalarının değiştirilmesi yönündeki çalışmalar sürmektedir. Türk-İş bu çalışmalarda aktif ağırlığını koymakta, yasaların ILO ve AB normları çerçevesinde ve Türkiye'nin şartlarına göre değiştirilmesi istemektedir'' şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından oylamaya geçildi. Tes-İş Şanlıurfa Şube Başkanı Ramazan  Düzme'nin yeniden aday olduğu seçime tek listeyle gidildi. Kayıtlı 107 delegenin oy verme işlemi devam ediyor.

Genel Kurula Vali Nuri Okutan, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve delegeler katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler