Kılıçdaroğlu'ndan Anayasa Komisyonu yanıtı: Parçası olmayız
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın anayasa uzlaşma komisyonu davet mektubuna cevap verdi. Kılıçdaroğlu, "Tercihini başkanlık olarak ortaya koyan AKP ile yürütülecek bir çalışmanın sonuç getirmeyeceği açıktır. Patronlu başkanlık rejimine kapı açan bir çalışmanın parçası olmamız düşünülemez." dedi.
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Gök, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın gönderdiği anayasa uzlaşma komisyonu ile ilgili davet mektubuna CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gönderdiği cevabı okudu.
Buna göre, davete, anayasa çalışmasının, Türkiye'yi darbe hukuku ve onu tahkim eden düzenlemelerden arındıracak bir çalışmayla eşzamanlı yürütülmesi gerektiğini vurguladığını belirten Kılıçdaroğlu, “Bu bağlamda ilgili komisyonda, ‘Mevcut anayasamızın ilk dört maddesinde ifadesini bulan kurucu ilkelerin korunması, kuvvetler ayrılığı, hukuk devleti ve parlamenter sistem esasına dayalı bir Anayasa değişikliği hedefiyle yer alacağımız bildirmiştim. Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ve Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da bu çerçevede komisyon çalışmalarında hazır bulunmuşlardır.” ifadelerini kullandı.
Çalışmanın ‘Bireysel bir talep doğrultusunda şekillenmiş, kamuoyuna yapılan açıklamalara göre bütün kuvvetleri tek elde toplamayı amaçlayan hukuk devleti ilkesiyle hiçbir koşulda bağdaşmayan başkanlık sistemi önerilerinin gölgesinde kalmasına asla izin vermemesi’ gerektiği konusundaki duyarlılıklarını ve kararlılıklarını özellikle belirttiklerini anlatan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: “Ancak bizzat Cumhurbaşkanlığı makamı tarafından başlatılan ‘Başkanlık Sistem Kampanyası’ çalışmalarına yeni başlamış komisyonu gölgelemeye dönük bir faaliyet olarak öne çıktı. Sayın Cumhurbaşkanı'nın, Anayasa Mahkemesi'nin Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'e ilişkin verdiği hak ihlali kararını tanımadığını ifade ederek, yerel mahkemeyi bu karara uymamaya davet eden tutumu da tartışmanın sadece bir hükümet sistemi tartışması olmadığını ortaya koydu. Bu nedenledir ki Sayın Cumhurbaşkanı'nın tutumu, doğrudan doğruya yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve demokrasi tartışmasını doğurmakta daha işin başında parlamenter sistem ısrarımızın haklılığını da anlaşılır kılmaktadır.”
24. Dönem Parlamentosu'nda oluşturulan uzlaşma komisyonunun 25 ay çalıştığını ve 60 maddede uzlaşmaya vardığına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Adalet ve Kalkınma Partisi'nin başkanlık sistemini dayatmasıyla masadan kalk sonucu çalışma maalesef tamamlanamamıştır. 26. dönem parlamentosunu temsil eden Adalet ve Kalkınma Partisi dışında 3 partinin tercihinin parlamenter sistemden yana olduğu görülmektedir. Hükümet sisteminin tercihinin başkanlık olarak ortaya koyan adalet ve kalkınma partisi ile yürütülecek bir çalışmanın sonuç getirmeyeceği açıktır. Patronlu başkanlık rejimine kapı açan bir çalışmanın parçası olmamız düşünülemez.” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti