Kimsenin panik yapmaya hakkı yokmuş
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gaziantep Ticaret Odası'nı (GTO) ziyaret etti. Çelik, küresel krizin Türkiye'ye etkisini değerlendirirken ''Şu anda kamu maliyesi ve bankacılık sektörü açısından riskler taşımıyoruz. Hiç kimsenin panik yapmaya hakkı yok, Türkiye'de böyle bir tablo da yok'' dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gaziantep Ticaret Odası'nı (GTO) ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin genç nüfusunun bir avantaj olduğunu, 15-24 yaş arasında 12,5 milyon gencin bulunduğunu vurguladı.
''Bu bahar böyle devam etmeyecek, bunun kışı da var'' diyen Çelik, Türkiye'de şu anda 65 yaş üstünde 3,5 milyon insan bulunduğunu, yüzde 5,5 olan bu oranın 2012'de yüzde 7'ye ve 2039 yılında da yüzde 14'e çıkacağına dikkati çekti.
Bakan Çelik, ''Sosyal güvenliğin 25 yıl sonra ne kadar zorlaşacağını, bu avantajın nasıl dezavantaja dönüşmeye başladığını bugünden görmemiz gerekiyor. Belki bizim çok daha fazla çalışarak önünüzü açmamız gerekiyor'' diye konuştu.
Küresel krizin çok ciddi olduğunu da ifade eden Faruk Çelik, bu krizin Türkiye açısından muhtemel dezavantajının ''kredi maliyetlerinin yükselmesi, kredi piyasalarının ve talebin daralması'' olduğunu kaydetti.
Çelik, şunları söyledi: ''Şu anda kamu maliyesi ve bankacılık sektörü açısından riskler taşımıyoruz. Hiç kimsenin panik yapmaya hakkı yok, Türkiye'de böyle bir tablo da yok. Ama birileri hangi amaçlara hizmet ediyorlar bilinemez, bir panik ortamının oluşmasından yana gibi. Herkes konuşmasına çok dikkat etmeli.''
Rehavete kapılmamalı
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan da konuşmasında, dünyada çok ciddi finansal kriz olduğunu, Türkiye'nin bu krizden az etkilenmenin yollarını aradığını belirtti.
Aslan, şöyle devam etti: ''Konu ciddiyetle ele alınıyor ama şunun da altını çizmemiz lazım; (küresel kriz bize hiç uğramayacak, bu konuda her türlü tedbiri aldık ve çok iyi durumdayız) gibi söylemlerin bir rehavet yaratmaması gerekiyor. Piyasaları rahatlatıcı tedbirleri ortaya koymada fayda var. Bankaların Türkiye genelinde belki haklı, belki temkinli davranmadan kaynaklanan özellikle kredi kullanımlarıyla ilgili birçok firmamıza çeşitli oyalamalar yaptıkları bilgileri bize geliyor. Bunu son derece tehlikeli buluyoruz. Şu anda Türkiye'nin bankalar, likidite, mevduat konusunda bir sıkıntı yok. Burada daha çok psikolojik bir endişe yaratılmak isteniyor olabilir. Bundan kaçınmak lazım. Kredi kullanımı, ekonominin damarlarda dolaşan kanıdır.''
Özellikle mevduat konusunda birçok AB ülkesinin aldığı tedbirlerin Türkiye'de de ele alınabileceğini tavsiye eden Mehmet Aslan, hem yabancı sermaye çekişi, hem yastık altına kaçan paraların ekonomiye kazandırılması açısından bu krizin fırsat olabileceğini kaydetti.
Ziyarette, AKP Milletvekili Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, AKP İl Başkanı Ökkeş Eruslu da yer aldı.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu