Kırgızistan'a 61 milyon dolar hibe

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev ile görüştü. Liderler görüşmede iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılması konusunda anlaştı. Öte yandan Kırgızistan Başbakanı Atambayev, Erdoğan ile görüşmenin ardından 61 milyon dolarlık hibe alacaklarını açıkladı.

Yayınlanma: 26.04.2011 - 16:41
Abone Ol google-news

Başbakan Erdoğan, Kırgızistan Başbakanı Almazbek Atambayev ile Başbakanlık Merkez Bina'da ortak basın açıklaması yaptı.

Erdoğan, Kırgızistan ile üç anlaşmanın imzalandığını belirterek, artık Türkiye ile Kırgızistan arasında bugüne kadar sınırlı olan vize süresinin kaldırılmış olacağını ifade etti. Böylece artık Kırgız ve Türk yurttaşlarının istediği zaman pasaportuyla beraber vizesiz seyahat yapabileceğini belirten Erdoğan, ''Rahatlıkla Kırgızistan'a gidip gezebilecek, Kırgızistan'dan rahatlıkla gelip Türkiye'yi gezebilecek. Bu arada tırlarımız ve tırları da rahatlıkla seyahat edebilecekler. Sınırda onlar da vizelerini almak suretiyle bugüne kadar bazı sıkıntılar vardı, bu sıkıntılar da bu vesileyle aşılmış oluyor'' dedi.

Kırgızistan Başbakanı Atambayev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Merkez Bina'da düzenledikleri ortak basın toplantısında, yüksek düzeyli stratejik işbirliği ve vize muafiyeti anlaşmalarının imzalanmasıyla Başbakan Erdoğan ile tarihi adımlar attıklarını söyledi.

Artık Türk ve Kırgız vatandaşlarının birbirlerinin ülkelerinde diledikleri kadar kalabileceklerini ifade eden Atambayev, bunun ikinci adımının da çalışma izni sorununun çözülmesi olduğunu kaydetti.

Rusya ile de vizeleri kaldıracaklarını ve gümrük birliği sistemine gireceklerini dile getiren Atambayev, gelecekte Ankara'dan Moskova'ya kadar büyük bir ekonomi sahası olacağını anlattı.

''Tayyip Abi Kırgızistan'ı şubat ayında ziyaret etti. Biliyorsunuz boş gelmedi ve 10 milyon dolar hibeyle geldi'' diyen Atambayev, Türkiye'nin hibelerle ve insani yardımlarla hep kendilerini desteklediğini kaydetti.

Libya'dan da Kırgız yurttaşlarını Türkiye'nin tahliye ettiğini ifade eden Atambayev, ''Ne zaman zorluklarla karşılaşsak Türkiye hep yardım etti'' dedi.

Başbakan Erdoğan'ın cömertlik yaptığını ve bugün 61 milyon dolar daha hibe aldıklarını belirten Atambayev, böylece bu yıl içinde Türkiye'den 71 milyon dolar hibe almış olduklarını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler