Kırgızistan'da kızların dörtte biri zorla evlendiriliyor

Kırgızistan'da üç kadın sivil toplum örgütünün oluşturduğu Kriz Merkezleri Birliği'nin Başkanı Aleksandra Eliferenko, ülkede kızların dörtte birinin zorla evlendirildiğini söyledi.

Yayınlanma: 13.07.2012 - 17:05
Abone Ol google-news

Kız kaçırma olaylarına dikkati çekmek amacıyla başkent Bişkek'te etkinlik düzenleyen Kriz Merkezleri Birliği, kız kaçırma olaylarını protesto etti.

Kırgız dilinde, ''ala kaçuu'' olarak isimlendirilen kız kaçırma olaylarına dikkati çeken Kriz Merkezleri Birliği'ne üye gençler tarafından erkekler için açılan kriz masasında, ''aşk, sevgi ve anlayışa dayalı bir aile kuracağına'' dair yeminli broşürler imzalatıldı.

Kriz Merkezleri Birliği Başkanı Aleksandra Eliferenko, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kız kaçırma olaylarının Kırgız adet ve göreneklerine özgü bir olgu olmadığını ifade ederek, ''Kırgızlar eskiden karşı tarafın iznini alırdı ancak bugünlerde kızın ve ailesinin izni olmadan kız kaçırılıyor'' dedi.

Kızların kaçırılmasına toplumun karşı durması ve kanunlarda bunun suç sayılması gerektiğini belirten Eliferenko, ''Kız kaçıran erkeğin velileri de aracı oluyor. Bu acı bir durumdur. Kız kaçırmanın maddi sıkıntılar, bilgisizlik gibi birçok sebebi var. Birlik olarak yaptığımız anketlerde şu sonuç çıktı; erkekler kendi kızının kaçırılmasına olumsuz bakarken etrafında yaşanan olaya olumlu bakıyor. Bu toplum için tehlikeli bir durumdur'' diye konuştu.

''Kırgızistan'da kız kaçırma olaylarını durduralım'' yazılı tişört giyen ''Aziza'' adlı bir Kırgız, kız kaçırma olaylarına olumsuz baktığını ifade ederek, ''Kız kaçırmak gelenek değildir. Bunu korumak mecburiyetinde değiliz. Büyüklerine saygı göstermek gibi geleneklerimiz var, keşke bu geleneği korusak'' dedi.

Kız kaçırma olaylarına bakışı sorulan sokaktaki vatandaşlar da bunu ''cehalet'' olarak gördüklerini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler