Kırım hükümeti Tatar topraklarıyla işe başladı
Rusya’ya bağlanan Kırım’da Tatarların yaşadıkları bazı yerleri boşaltmalarının isteneceği açıklandı.
Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını öngören anlaşmanın ardından, Kırım Tatarlarını endişelendirecek adımlar geliyor.
Kırım Başbakan Yardımcısı Rustam Temirgaliyev, Rus haber ajansı Ria Novosti ile yaptığı bir mülakat sırasında, Tatarların halen yaşadıkları toprakların bir kısmını boşaltmalarını isteyeceklerini söyledi.
Temirgaliyev, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra “gayri resmi bir biçimde Kırımlı Tatarların gecekonduları tarafından ele geçirilmiş topraklar için yasal bir düzenleme yapmak istediklerini” belirtti.
“Kırım Tatarlarından sosyal ihtiyaçlar için gerek duyulan toprakların bir kısmını boşaltmalarını isteyeceğiz” diyen Temirgaliyev, Tatarların normal yaşamlarını sürdürebilmeleri için birçok başka arazi tahsis etmeye hazır olduklarını söyledi.
Tatar topluluğunun yeni hükümette üst düzey görevler üstlenebileceğini belirten Temirgaliyev, “Kırım Tatarlarının hükümette ve parlamentoda iyi biçimde temsil edileceğini sanıyorum” diye konuştu.
Kırım Haber Ajansı ise “ayrılıkçı” hükümetin başbakan yardımcısı olarak nitelediği Temirgaliyev’in açıklamaları için “Benzer sözler Kırım’da 25 yıldır verilmesine rağmen şu ana kadar toprak sorunu çözülmüş değil” yorumunu yaptı.
Kırım Tatarları, Sovyetler Birliği döneminde Stalin’in liderliği zamanında, İkinci Dünya Savaşı’nda Almanlarla işbirliği yaptıkları gerekçesiyle Orta Asya’ya sürülmüşler, 1990’lı yılarda dönmeye başladıklarında ise sürgün edilmeden önceki topraklarını geri alamamışlardı.
Donanma karargâhına baskın
Kırım’daki Rusya yanlıları, Ukrayna’nın Karadeniz donanması karargâhına girerek denetimi ele geçirdi.
Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan eden ve Rusya’ya katılan Kırım’ın Sivastopol kentindeki donanma karargâhına giren yüzlerce maskeli kişi, karargâh binasına Rus bayrağı çekti.
Maskeli kişilerin, Rusya Karadeniz Filosu Komutanı bölgeye geldikten sonra saldırıya geçtiği, Ukrayna güçlerinin ise direnmediği ve yanlarında silahları olmaksızın, ağlayarak karargâhı terk ettikleri öğrenildi.
Ukrayna askerleri, geçici olarak silahsızlandırıldıklarını ve Rusya yanlısı Kırım kuvvetlerine katılma ya da bölgeyi terk etme seçenekleriyle karşı karşıya olduklarını söylediler.
Gelişmeleri takip eden AA muhabiri Nicholas A. Waller da Rusya yanlısı maskeli kişiler tarafından tartaklandı ve tehdit edildi.
AA’nın haberine göre maskeli kişiler, binanın arka tarafına götürdükleri AA muhabirine, “Sorun yaşamak istemiyorsan ekipmanını derhal bize ver” dediler. Maskeli kişilerin talebini reddeden AA muhabiri, daha sonra serbest bırakıldı.
Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Sergey Gayduk da Sivastopol’de gözaltına alındı.
Gayduk, Kırım’daki Karadeniz donanması karargâhının maskeli kişilerce ele geçirilmesinin ardından, özel statülü şehir Sivastopol’e gitmişti
Burada, Rus Karadeniz Filosu Komutanı ile yaklaşık bir saat görüşen Gayduk, beraberindeki subaylarla karargâhtan ayrıldı.
Gayduk’un daha sonra, silahlı ve maskeli kişilerin konrolündeki karargâhta bulunan Ukrayna askerlerine, hayati tehditle karşılaşma durumunda savunma amaçlı silah kullanma iznini ilettiği gerekçesiyle Sivastopol Şehir Savcılığı’nın emriyle geçici olarak gözaltına alındığı bildirildi.
Rusya yanlılarının dün Kırım’daki bir başka donanma üssünü daha ele geçirdiği de gelen haberler arasında.
Ukrayna’nın Rusya sınırı yakınındaki bir köyde de halkın, Ukrayna askerlerinin köyü terk etmesini istediği bildirildi.
Köy halkının, askerlerin varlığının kendilerini tehlikeye attığını söyledikleri belirtildi.
Ukrayna parlamentosu milletvekilleri İgor Miroşniçenko ve Bogdan Benyuk ile beraberindeki bir grup ise Ukrayna Devlet Televizyonu Ulusal Birinci Kanal’ı basarak, Genel Müdür Aleksandr Panteleymonov’a zorla istifa dilekçesi yazdırdı.
AA’nın haberine göre “Tüm Ukraynalıların Özgürlük Birliği” üyesi olan grup, Panteleymonov’un makam odasına zorla girdi. Grup, Panteleymonov’un, görevinden azledilen eski devlet başkanı Viktor Yanukoviç döneminde eski yönetime çalıştığını ve Rusya’nın menfaatlerini güttüğünü, Rus ordusu hakkındaki dizileri televizyonda göstererek insanlarda korku yaratmaya çalıştığını savundu.
Panteleymonov’un, bir süre tartaklandıktan sonra istifa dilekçesini yazdığı bildirildi.
Başbakan Arseniy Yatsenyuk ve birçok siyasi olayı kınarken, Miroşniçenko bir basın toplantısı düzenleyerek, milletvekilliği dokunulmazlığının arkasına gizlenmeden mahkemeye çıkmaya hazır olduğunu söyledi.
Kanada Dışişleri Bakanı John Baird ise Kırım Tatarı aktivist Reşat Ahmetov’un işkenceyle öldürülmüş olabileceğini duyurdu.
Baird, kendisinden 3 Mart’tan beri haber alınamayan Ahmetov’un, Simferopol’de Rus birliklerine karşı protestolara öncülük ettiğini belirterek “İnsan hakları gözlemcileri, Reşatov’un vücudunun işkence izleri ile dolu olduğunu bildirdiler” dedi.
Kırım’a bölgedeki “gerginliği yatıştırma” amacıyla gittiği bildirilen Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı Vitaliy Yarema ve Savunma Bakanı İgor Tenyukh’a Kırım’a giriş izni verilmedi.
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman van Rompuy ise dün gerçekleştirmesi planlanan Rusya ziyaretini iptal etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Van Rompuy’un “gerçekleri duymayı reddettiğini” savunarak kendisini kınadı.
Rusya Anayasa Mahkemesi, Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan ve Ukrayna’dan bağımsızlığını ilan eden Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını öngören anlaşmanın anayasaya uygun olduğunu bildirdi.
Anayasa Mahkemesi üyelerinin anlaşmayı oybirliğiyle onaylamasının ardından anlaşma metni Rusya parlamentosuna gönderildi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu