Kırım Kongo için 600 bin kişi eğitildi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı (KKKA) için Şubat 2009'dan bu yana bin 200 köyde yaklaşık 600 bin kişinin eğitildiğini bildirdi.
Akdağ, KKKA hastalığının 2002 yılından itibaren görülmeye başlandığını, vaka ve ölüm sayılarında artış saptandığını belirtirken 2009 yılında bin 318 vakadan 63'ünün ölümle sonuçlandığını kaydetti.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan'ın Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Hastalığın iklim değişikliği gibi çeşitli faktörlerle ekolojik dengelerde meydana gelen değişiklikler sonucunda meydana geldiğini ifade eden Bakan Akdağ, KKKA hastalığının 2002 yılından itibaren görülmeye başlandığını ve 2002-2008 yılları arasında da vaka ve ölüm sayılarında artış saptandığını kaydetti.
KKKA'nın özellikle Kelkit vadisi olarak adlandırılan coğrafik alanda bulunan illerde yoğun olarak görüldüğüne işaret eden Akdağ'ın verdiği bilgilere göre, 2002-2003'te 150 KKKA vakası görülürken, 6 kişi hastalık nedeniyle yaşamını yitirdi. 2004 yılında 249 vakadan 13'ü ölümle sonuçlanırken, 2005 yılında vaka sayısı 266 oldu. Yine 2005 yılındaki vakalardan 13'ü ölümle sonuçlandı. 2006 yılında vaka sayısı neredeyse iki katı artarak 438'e, ölüm sayısı da 27'ye ulaştı. 2007 yılında 717 vakadan 33'ü, 2008 yılında bin 315 vakadan 63'ü ölümle sonuçlandı. 2009 yılında ise vaka sayısı bin 318'e ulaşırken ölüm sayısı da yine 63 oldu.
600 bin kişi eğitildi
Sahada yürütülen yoğun çalışma ve önlemlerle vaka artış hızının büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyleyen Bakan Akdağ, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca hastalığın görüldüğü bölgelerde evcil hayvanlarda keneye karşı ilaçlama çalışmalarının sürdürüldüğünü, yaban hayatında da virüsün sirkülasyonu konusundaki bilimsel çalışmaların devam ettiğini kaydetti. "Vakaların yoğun olarak görüldüğü kırsal kesimde kişisel korunma önlemlerinin alınması ve vatandaşlarımızın hastalıktan korunma yollarına ilişkin bilgilendirme ve bilinç düzeylerinin artırılması amacıyla geçtiğimiz yıllarda başlanan halk eğitim çalışmalarına devam edilmektedir" diyen Akdağ, 2009 yılı Şubat ayından başlayarak bin 200 köyde yaklaşık 600 bin yurttaşa yüz yüze eğitim verildiğini ve hastalık hakkında bilgilendirildiğini söyledi.
"Milletvekillerimize büyük görev düşüyor"
Akdağ hastalığın bulaşma yolları, belirtileri, kuluçka süresi ve korunma yolları ile ilgili el broşürü ve afişler gibi eğitim materyalleri hazırlanarak dağıtıldığını belirterek 2009 yılında 650 bin adet el broşürü, 300 bin adet afiş bastırılarak özellikle hastalığın yoğun görüldüğü Amasya, Ankara, Bolu, Çankırı, Gümüşhne, Giresun, Karabük, Kastamonu, Samsun, Erzurum, Tokat, Yozgat, Ordu, Çorum ve Sıvas başta olmak üzere 81 ile dağıtıldığını kaydetti. Akdağ "KKKA hastalığı ile mücadele çalışmalarımıza tüm gücümüzle devam ediyoruz. Bu konuda tüm milletvekillerimize görev düşmektedir. Vatandaşlarımızın bilinçlendirilmesi konusunda milletvekillerimiz kritik bir rol taşımaktadırlar" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani’nin arabası
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu