Kistik Fibrozis Hastaları için Türkiye'de bir ilk

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kistik Fibrozis Tanı ve Tedavi merkezine, destek olan Caddebostan Rotary Kulübü; Dünya'da son 3 yıldır sadece sayılı merkezlerde kullanılan ve Türkiye'de ilk kez kullanılacak olan LCI (Lung Clearence Index) cihaz bağışında bulundu.

Yayınlanma: 14.10.2016 - 11:53
Abone Ol google-news


Yaklaşık ikibinbeşyüz kişide bir görülen genetik geçişli Kistik Fibrozis hastalığı için erken teşhis önemli olmasına rağmen, diğer solunum ve sindirim yolu hastalıkları ile karıştırılıyor, erken teşhis edilemiyor. Türkiye'de 20 bin civarında Kistik Fibrozis hastası olduğu ve sadece 3 bininin teşhis edilebildiği, 17 bininin ise tanı koyulamadığı için kayıt dışı kaldığı tahmin ediliyor.

Kistik Fibrozis Hastalığının farkındalığı, teşhis, tanı ve tedavisi için çok önemli çalışmalar yapan Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Karadağ şöyle konuştu.
 
?Türkiye'de bu hastalığa karşı tam teşekküllü, adı konmuş bir merkez yok. Biz de hastanemiz bünyesinde hizmet verecek Kistik Fibrozis Tanı ve Tedavi Merkezini kurduk. Ancak ülke genelinde mantar gibi çoğalmamız gerekiyor. Biz Avrupa'da bu hastalığa dair çalışmaları yakından izlemekteyiz. Son yıllarda özellikle 'Temelde yatan kalıtsallığı düzeltebilir miyiz' diye çalışmalar var ve bu çalışmalarda yol alındı. 15-20 yılda bu hastalıkta çok iyi noktalara gelebileceğimize inanıyoruz. Eğer bu hastalığı taşıyan yakınınız varsa ona destek olun çünkü o hastaların desteğe çok ihtiyacı var."
 
Caddebostan Rotary Kulübü, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde açtığı Kistik Fibrozis Tanı Ve Tedavi Merkezi için ulusal ve uluslararası Rotary kulüplerinin desteğinin yanı sıra sanatseverler ve müzikseverler için birçok etkinlik düzenledi. Topladığı gelirle Kistik fibrozis için Yüksek Frekanslı Göğüs Duvarı Osilasyonu solunum yelekleri ve dünyada son 3 yıldır kullanılan Türkiye?de ise ilk kez kullanılacak olan LCI (Lung Clearence Index) adlı, akciğer hacimlerini ve solunum fonksiyonlarını detaylı bir şekilde gösteren bir cihaz aldı ve tanı, tedavi merkezine bağışladı. Merkeze destek olmak için, William Shakespeare?in ünlü oyunu ?Onikinci Gece? ile Bennu Yıldırımlar tiyatro gösterisi ve Zuhal Olcay ve Sinema Senfoni Orkestrası konseri düzenlenmişti.

KİSTİK FİBROZİS NEDİR?
Kistik Fibroz, kalıtsal bir genetik hastalıktır. İnsanlarda kistik fibroz doğuştan vardır; sonradan bu hastalığa yakalanamazlar. Bu hastalık, akciğerlerle sindirim sistemini kalın ve yapışkan bir mukoza salgısıyla tıkayarak etkiler. Bu durum, solunum ve sindirim güçlüklerine neden olur. Kistik fibroz tanısı, her zaman doğum sırasında konulamaz.
 
Semptomlar genellikle yaşamın ilk bir iki yılı içinde ortaya çıkar. Kistik fibrozlu kişilerin hepsinin sürekli tedavi görmeleri gerekir. Bu tedavi, mukoza salgısının akciğerlerden temizlenmesine yardımcı olmak için fizyoterapi, göğüs enfeksiyonlarıyla mücadele etmek için antibiyotik alımı ve beslenme desteğinden oluşur. Günümüzde kistik fibrozluların yaklaşık yarısı en az 30 yaşına kadar yaşama şansına sahiptir. Bununla birlikte, kistik fibrozun henüz kesin bir tedavisi yoktur. Bu ciddi bir hastalıktır; günlük yaşamı büyük ölçüde etkiler ve yaşam beklentisini azaltır.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler