'Komşuların kaderleri tersine döndü'

Wall Street Journal, Yunanistan'daki siyasi felç, manşetlere damgasını vururken "Türkiye'nin AB hedefini canlandırmaya yönelik olarak attığı hızlı adımları", son yıllarda iki komşunun kaderlerinin nasıl tersine döndüğünün bir yansıması olarak yorumladı.

'Komşuların kaderleri tersine döndü'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.05.2012 - 12:16

Ciddi bir kriz içerisindeki Yunanistan'ın Avro'dan çıkmak zorunda kalabileceği korkularının yaşandığı bir dönemde Türkiye'nin, adeta durmuş olan AB sürecini canlandırmak için harekete geçmesi dikkat çekici bulundu.

Wall Street Journal tarafından yayınlanan bir haberde Yunanistan'daki siyasi felç, manşetlere damgasını vururken "Türkiye'nin AB hedefini canlandırmaya yönelik olarak attığı hızlı adımları", son yıllarda iki komşunun kaderlerinin nasıl tersine döndüğünün bir yansıması olarak değerlendirdi.

ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal'ın yer verdiği bir haberde son günlerde Ankara'nın, Fransa'da Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı Nicolas Sarkozy'nin Cumhurbaşkanlığı'nı François Hollande'a devretmesinin AB üyeliğini yeniden canlandırabileceğini söylediğini vurguladı.

Türkiye ile Avrupa Komisyonu'nun start verdikleri "Pozitif Gündem"e dikkat çeken WSJ, Türkiye'nin bu hafta Parlamentoya insan haklarına ilişkin önlemleri de içeren bir paket gönderdiğini, bunun da AB üyeliği talebini güçlendirmeye yönelik bir adım olarak yorumlandığını kaydetti. Haberde şu değerlendirme yapıldı:

"Yunanistan'ın siyasi felci manşetlere damgasını vururken Türkiye'nin AB hedefini canlandırmaya yönelik attığı hızlı adımlar, son yıllarda komşuların kaderlerinin nasıl tersine döndüğünün bir yansımasıdır. Bu ıraksamanın ek bir anlamı da var, Kıbrıs üzerindeki kontrol ile ilgili soğukluk dahil, ki taraf arasında bir asır devam eden hinç dikkate alındığında."


"Ankara diplomatik gücünü sergilerken Yunanistan kurtarılıyor"

ABD'li gazete, Türk ekonomisinin büyük bir canlanma gösterdiğini, geçen yıl yüzde 8.5 oranında büyüdüğünü belirtirken "Ankara, bölgesel diplomatik gücünü sergiliyor. Vatandaşların uzun bir süre yüksek cömert bir sosyal yardım sistemine dayanan yüksek yaşam standartlarından yararlanmış oldukları Yunanistan'da ise, ekonomik bir kaza, tekrarlanan uluslararası kurtarma operasyonlarına ve şiddetli sokak gösterilerine yol açtı" yorumunu yaptı.


"Bazı Yunan politikacıları Türkiye'nin model alınmasını istiyor"

"Bu gerçek, Ankara'nın, resesyondan sonra parlak toparlamasını, Yunanistan'ın derinleşen ekonomik sıkıntıları ile defalarca karşılaştıran Türkiye'nin politikacıları veya basının gözünden kaçmadı" diyen WSJ, "Bazı Yunanlı politikacıların, Atina'nın, bir model olarak Ege'nin öbür tarafındaki eski düşmanına bakması gerektiğini söylediklerine" dikkat çekti.


"Türk şirketler Yunanistan'da varlık almak istiyor"

WSJ, bu çerçevede Yunanistan'ın eski Başbakanı Yorgo Papandreu'nun geçen yıl Türkiye'nin 2001'daki krizden sonra gerçekleştirdiği "başarılı yeniden yapılanma"ya değinirken sarfettiği "Biz neden Türkler gibi yapamıyoruz?" sözlerini anımsattıktan sonra şunları da yazdı:

"2011 yılında Türkiye, Yunanistan'dan 2.5 milyar doları aşkın ithalat yaptı. Bu da, 2009 yılındaki düzeyinden bir kattan fazla. Yunan hükümeti, enerji, altyapı, turizm ve emlak alanlarındaki kamu şirketlerini özelleştirmek isterken Türk şirketleri, varlık satın almaya ilgi gösteriyor."

Haberde analistlerin "Türkiye'nin politikacılarının, yurt içinde siyasi puan kazanmak amacıyla Yunanistan ile karşılaştırmalar yapmayı sevdikleri" yönündeki değerlendirmelerine de dikkat çekildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler