Konfederasyonlar sayı sınırlamasına karşı

Konfederasyon başkanları 1 Mayıs'ın İstanbul'da Taksim'de kutlanması için İstanbul Valisi Muammer Güler'le bir araya gelecek.

Yayınlanma: 12.04.2010 - 10:48
Abone Ol google-news

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, 1 Mayıs'ın sayısal, güdümlü bir şekilde değil, özgürce kutlanmasının önemine işaret ederek, kutlanmayan hiçbir ilişkinin doğal akışının bu sürece katkı sağlamayacağını ifade etti.
 

"1 Mayıs'ı ağzımızın tadıyla kutlamak istiyoruz"

Çelebi, "kelle hesabı yapılarak, kaç kişi gidecek, kaç kişi kalacak hesapları yerine özgürce, ağzımın tadıyla 1 Mayıs'ı kutlamak istiyoruz" diyerek, bunun ötesindeki yaklaşımların süreci zorlayan, sınırlayan yaklaşımlar olacağını belirtti. Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sayı sınırlamasını doğru bulmayız. Sen gir, sen girme diye bir ilişkiyi nelere mal olduğunu hep beraber biliyoruz, biri işçi biri başka bir şey diye ayrım olamaz. 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen, kendini emekten yana gören, emek kitlesiyle buluşmak isteyen, bayramı kutlamak isteyen herkesin özgürce Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlaması gerekiyor. Alınması gereken tedbir, palyatif ayrıştırma değil, bu anlamda gerilim yaşanmadan, gerilim hattını sürece yaymadan derli toplu 1 Mayıs'ı özgürce kutlamaktır. Yarın bunu görüşeceğiz. Sınırlamayı doğru bulmuyoruz. Elbette yardımcı olarak bayram havasında kutlaması konusunda bütün çabayı ortaya koyarız. Bu konuda bize düşen sorumluluğun bilincindeyiz. Geçen yılki görüntüler istenmiyorsa, ayrıştırmak istemiyorsak bunun gereğini yerine getirmeliyiz. Baskıcı yol ve yöntemlere girmeden herkesin özgürce 1 mayısı kutlaması gerekiyor. Sokağın bir tarafındaki işçinin katılımı diğer sokaktakine engel konulduğu barikat kurulduğu bir yapı, bu süreci taşımaz."


"Kürsüyü kurup, özgürce işçi sınıfının, emekçinin taleplerini anlatmak istiyoruz"

KESK Genel Başkanı Sami Evren ise, Taksim kutlamalarının yıllardır tartışmalı olduğunu söyleyerek, tartışmaların sona ermesi için Taksim meydanının emekçilere tahsis edilerek kutlamalara açılması gerektiğini ifade etti.

Evren gerginlikten yana olmadıklarını dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Taksim kutlamalara açılırsa tartışma ortadan kalkar. Aksi Takdirde gerginlik devam eder. Gerginlikten yana değiliz. Karşılıklı gerginliği yaratacak açıklamalardan yana da değiliz Kürsüyü kurup, özgürce işçi sınıfının emekçinin taleplerini Taksim meydanında Türkiye ve dünya kamuoyuna anlatmak istiyoruz. İşsizliği, yoksulluğu, gelir dağılımındaki adaletsizliği demokratikleşmeyle ilgili düşüncelerimizi anlatmak istiyoruz. Siyasal iktidarların o kürsüden çıkan emekçi sözünü algılamasını istiyoruz. Başka ve derdimiz talebimiz yok. Emasya Protokolü de kalktıktan sonra oranın hala tartışma haline gelmesini de anlamıyoruz. Herhangi bir olumsuzluk olacağı kanısında değilim. Meydanla ilgili herhangi bir pazarlık içinde olmayız. İşçi sınıfının emekçilerin bayram kutlamasını, emekçilerin mücadele gününün kutlanmasıyla ilgili herhangi bir sayısal pazarlık içerisinde geçen yıl da olmadık bu yılda olmayız. Dünyanın har tarafında nasıl kutlanıyorsa özgürce evrensel ölçütlerde kutlamak istiyoruz. Bizim açımızdan pazarlık doğru olmaz."


"Gün bayram, kutlamak isteyenler bu bayramın sahipleri"

MEMUR-SEN Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, 1 Mayıs için "Gün bayram, kutlamak isteyenler de bu bayramın sahipleri" diyerek, 1 Mayıs'ın ruhuna uygun, çalışanların yer aldığı anlamına çok yakın ve çok uygun olarak Türkiye'nin normalleşmesini istediğini kaydetti.
Gündoğdu, 1 Mayıs'ın Türkiye de bu bayramla ilgili anılan ve bu bayramın geçmişine en uygun yer olan Taksim'de kutlanması gerekliliğine işaret ederek şunları söyledi:
"Emekçilerin sorunlarının dillendirilip, çözüm önerilerini seslendireceğimiz, emeğe emekçiye uygun olarak kutlanma arzumuzu taşıyacağız. 6 konfederasyon ilk kez böyle bir şey için bir araya gelmiş, bu güzel bir birliktelik. Elbette orada illegal yaklaşımların, yapılanmaların olmasını biz de istemiyoruz. Onun için başka örgütlerle değil, 6 emek örgütü bir araya geldi. 1 Mayısın ruhuna uygun, çalışanların yer aldığı anlamına çok yakın çok uygun olarak Türkiye'nin artık normalleşmesini istiyoruz."

Gündoğdu, geride kalan karanlık tablo ve tüm faili meçhullerin aydınlatılmasını da istediklerini vurgulayarak, "İleriye dönük günleri ayları yılları o günün öznesiyle birlikte geçirmeyi önemsiyoruz. Biz bayram havası olsun diye bir araya geliyoruz. Başka bir niyetimiz Gün bayram kutlamak isteyenler de bu bayramın sahipleri" dedi.


"1 Mayıs geleneğimizde yok ama artık bir bayram"

Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Taksim'de 1 Mayıs'ın kutlanması konusunda bir kararlılığın oluştuğunu söyleyerek, 1 Mayıs'ın Taksim'de gerçekleştirilmesi konusu bu kadar önemsenmemesi gerektiğini ifade etti.

Akyıldız, artık 1 Mayıs'ın Taksim'de gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye Kamu-Sen olarak bizim 1 Mayıs geleneğimiz yok. Ama 1 Mayıs artık bir bayram, çalışanların bayramı. O nedenle doğru dürüst kutlanması uygun olur, kanaatindeyim. Türkiye Kamu-Sen olarak bu yönde bir katkımız olur. Ben 1 Mayıs geleneği olmayan bir insanım, ama çalışanların bayramı olan bir yerde 1 Mayıs geleneğim yok deme lüksüm yok. Bunu Taksim'de kutlamalıyız, ama ne şekilde olacağını valiyle şekillendirmeliyiz. Onlar da bu konuda bir ayak direme içinde olmamalılar."

"1 Mayıs artık korku günü olmaktan çıkmalı"

HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu, 1 Mayıs'ın anlam ve önemine uygun kutlanması gerektiğine işaret ederek, alanın çeşitli grupların güç gösterisi yaptığı bir alana dönüşmesini istemediklerini ifade etti.

Uslu, yarın Vali Muammer Güler'le yapılacak görüşme sonrası konfederasyon başkanları olarak tekrar bir araya gelebileceklerini kaydederek, kendileri açısından herhangi bir olayın çıkmasının söz konusu olamayacağını belirtti. Uslu, 1 Mayıs'ı provoke edecek grupları kendilerinin de istemediğini vurgulayarak 1 Mayıs'ın artık korku günü olmaktan çıkması gerektiğini dile getirdi. Hükümet ve Vali'nin ılımlı olduğunu söyleyerek, kendilerinin de 1 Mayıs'ı adına yakışır bir şekilde kutlamak istediklerinin altını çizdi. Uslu sayısal bir sınırlamanın kabul edilemez olduğunu sözlerine ekledi.

 

Görüşme yarın

DİSK, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması için yarın saat 13.00'de 6 konfederasyon genel başkanının İstanbul Valisi Muammer Güler'le görüşeceğini bildirdi.

DİSK'ten yapılan yazılı açıklamada, "1 Mayıs 2010 Emek ve Dayanışma Bayramı'nı ortak kutlama kararı alan TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, DİSK, MEMUR-SEN, T.KAMU-SEN, KESK Genel Başkanları, İstanbul Taksim Meydanı'nda yapmayı kararlaştırdıkları kutlamalar için 13 Nisan 2010 saat 13.00'de İstanbul Valisi Muammer Güler'i makamında ziyaret edecektir" denildi.

 

İlgili haber için tıklayınız

BİR MAYIS İÇİN TAKSİM'E İZİN


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler