Konut rakamları gerçeği yansıtmıyor

Türkiye’de 2016’da 1 milyon 341 bin konut satılırken bunun içinde iki üç yıl önce satılan ve tapuları yeni verilen konutlar da bulunduğu için günceli yansıtmıyor.

Yayınlanma: 17.02.2017 - 07:22
Abone Ol google-news

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre 2016’da tüm teşviklere ve kampanyalara rağmen konut satışları sadece yüzde 4 artışla 1 milyon 341 bin adet civarında gerçekleşti. Bunların sadece 631 bin 686’sı ilk satış olarak kayıtlara geçti. Üç yıl önce satılan ve tapusu yeni verilen konutlar da bu istatistiklerin içinde sayılıyor.

Balon var

Mesa Yönetim Kurulu Erhan Boysanoğlu’na göre, sektörün en büyük eksiklerinden biri sağlıklı ve düzenli veri akışının olmayışı. Boysanoğlu, “Şu kadar sattık lafı güncel değil. 2016’da şu kadar konut satıldı deniyor. Nereden bu bilgiyi elde ediyorlar bilmiyorum. Biz 3 yıl önce sattığımız konutun tapusunu yeni veriyoruz” dedi. Boysanoğlu, sağlıklı ve detaylı bilgi akışı için, kredili ya da kredisiz tüm gayrimenkul satışlarının bankalar üzerinden gerçekleştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Erhan Boysanoğlu, Türkiye’deki konut ihtiyacı göz önüne alındığında konut balonunun olmadığına dikkat çekerek “Ancak, bazı bölgelere aynı gelir grubuna çok fazla konut üretildi. Buralarda konut balonu var. Niye bu kadar teşvik çıkıyor? Çünkü onları elden çıkarmak gerekiyor. Temennim; konuta çok daha fazla ihtiyacı olan alt gelir grubu halkımıza, devletimizin desteği ile uygun arsa üretimi sağlayıp, onları da hak ettikleri uygun yaşam ortamlarını hazırlamak” diye konuştu.

2016’da satılan konutların yüzde 47’sinin ilk satışlardan oluştuğuna işaret eden Boysanoğlu, satışlarda önemli olan bu sayının yükseltilmesi olduğunu aktardı. Konut teslimlerinde çok ciddi gecikmeler olduğuna dair şikâyetler de aldıklarını anlatan Boysanoğlu, “Teslim ettiğiniz konut eğer müşteriyi memnun ediyorsa, o da başka müşteriyi getiriyor. Doğru zamanda ve doğru yerde doğru proje yapmak zorundasınız. 2017’nin sektörümüz açısından iyimser bir yıl olacağına inanıyoruz. Sunulan tüm avantajlarla konut almanın tam zamanı” açıklamasını yaptı.

İki haftada 1520 ev satıldı

Emlak Konut GYO’nun 1 Şubat’ta başlattığı, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği ile Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin katıldığı ‘Güçlü Türkiye İçin Birlik Vakti’ kampanyası sürüyor. Emlak Konut verilerine göre, kampanyanın 15 günlük bilançosu 1520 konut satışı ve 1 milyar 350 milyon liralık ciro oldu. Firmalar, 31 Mart’a kadar sürecek kampanya kapsamında belirledikleri satış hedeflerine 2 haftada ulaştı. Kampanyada, yüzde 5 peşinat olmak üzere 240 ayda yüzde 0.79 vade farkı, 120 ayda yüzde 0.45 vade farkı uygulanıyor. 60 ayda faizsiz ev sahibi olma fırsatı sunuluyor.

Mesa’dan 3.5 milyar lira yatırım

Mesa, 2016’da yaklaşık yüzde 8 bir büyümeyle 4 bin 500 kişilik istihdam sağlarken, 2017’de en az 6 yeni projeye daha imza atarak 3.5 milyar liralık yatırım değerine ulaşacak. Mesa’nın 2017 hedefleriyle ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Mesa Genel Müdürü Mert Boysanoğlu, 2016’da 2660 adet konut satışı ve 1.25 TL ciroya ulaştıklarını belirterek, “Toplam 4 bin konutluk yeni projelere imza atacağımız 2017’de 2 bin 500 konut satışı ile 1.7 milyar TL’lik ciroya ulaşmayı ve yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz” dedi. Şirket, 2017’de İstanbul’da üç, Ankara, Bodrum ve Polonya’da birer projeye başlayacak. İstanbul’da, Dragos Sahilyolu’nda bir kentsel dönüşüm projesine bir hafta önce imza attıklarını belirten Boysanoğlu, “Beykoz Çubuklu’da yürüttüğümüz görüşmelerin son aşamasındayız. Tema World’da ise trafiği etkileyecek diye yeri değiştirildiğinden süreç uzadı. Gecikme maliyetleri var” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler