Koşaner'den 'kaset' açıklaması

Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral Işık Koşaner kendisine ait olduğu iddia edilen ses kasetleri ile ilgili suskunluğunu bozdu ve yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, ses kayıtlarının kendisine ait olduğunu kabul eden Koşaner, ancak bu konuşmaların bir "itiraf" değil tamamen bir "özeleştiri" olduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 27.08.2011 - 15:21
Abone Ol google-news

Emekli Orgeneral Işık Koşaner, kendisine ait olduğunu iddia edilen ses kasetlerine ilişkin 10 maddelik bir yazılı açıklama yaptı. Bir yabancı internet sitesinde şahsına ait ses kayıtlarının yayınlanmasını müteakip, çeşitli basın yayın organlarında bu konu ile ilgili çok sayıda haber ve yoruma yer verildiğini belirten emekli Orgeneral Koşaner, "Bu haber ve yorumların bir kısmının, şahsım üzerinden çok sevdiğim Türk Silahlı Kuvvetlerini hedef alması, halen devam etmekte olan bir takım davalarla ilişkilendirilmeye çalışılarak 'yargıyı etkileme' amacını taşıması ve bu kutsal vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizin ruhlarını ve onların değerli yakınlarının vicdanlarını rencide edecek nitelikte olması nedeniyle tarafımdan bir açıklama yapma zorunluluğu ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

"Uyarma ve motive etmeye yönelikti"

Görev süresi içinde, TSK'ye yönelik yoğun saldırıların olduğu dönemde çeşitli birlikleri ziyaret ettiğini ve bir kısmı ses kayıtlarında da yer alan konuşmaları yaptığını ifade eden emekli Orgeneral Koşaner, "Ancak bu konuşmalar, vicdan sahibi bazı yazarlarımızın da belirrtiği gibi bir 'itiraf' değil, tamamen bir 'özeleştiri' ve personelimi, TSK'nın geleceği açısından önemli gördüğüm bazı konularda onların dikkatini çekme, son derece hassas bir dönemde hata yapmamaları konusunda kendilerini uyarma ve motive etmeye yönelikti" dedi.

"Sakladığımız ve gizlediğimiz konular değildir"


Emekli Orgeneral Işık Koşaner, ifade edilen hususların zaten kurum içinde tartıştıkları, özeleştirisini yaptıkları, hatalardan dersler çıkarmaya yönelik bir çabanın sonuçları olduğunu ifade ederek, "İfade edilen konuların tamamı, devletin ilgili kurullarında, üst düzey devlet yetkilileriyle yaptığım görüşmelerde de kendileriyle paylaştığım, hukuki olarak gereğinin yapılması için emir verdiğim konulardır. Kimseden kaçırdığımız, sakladığımız ve gizlediğimiz konular değildir" dedi.

"Bir kısım medya tarafından abartılan bölümler var"

Emekli Orgeneral Koşaner, açıklamasında, "İfadelerde zaman zaman marjinalleşen üslup ise bazı noktaların dramatize edilerek dinleyicilerin dikkatlerinin çekilmesine yönelik bir gayretin ürünüdür. Bir kısım medya tarafından abartılan, istismar edilen bölümler de bu bölümlerdir" ifadelerini kullandı.

"Ahlaksızlık ve hukuksuzluk"

Emekli Orgeneral Işık Koşaner, konuşmalarını izinsiz olarak kaydedip yayınlamanın "ahlaksızlık ve hukuksuzluk" olduğuna dikkati çekerek, "Unutulmamalıdır ki, samimiyet içeren, kibirden uzak ve gerektiğinde canı acıtan özeleştiri bir 'erdem'dir. Ancak bir insanın ve hatta bir kurumun kendi içinde yaptığı bu özeleştiriyi izinsiz olarak kaydedip yayınlamak ise ahlaksızlık ve hukuksuzluktur" dedi.

"Açıklamaların arkasındayım"

"Dün olduğu gibi bugün de bu açıklamaların, noktasına ve virgülüne kadar arkasındayım" diyen Emekli Orgeneral Işık Koşaner, "Ancak üzüntüm, konuşmalarımın çarpıtılarak kamuoyuna sunulması ve aldığım karar nedeniyle şahsımın, gayri ahlaki ve hukuki bir tartışmanın içine çekilmeye çalışılmasıdır. Ancak buna alet olmayacağım" ifadelerini kullandı.

"Kinayeli ifadelerin maksadı da TSK'ya karşı devam eden bu süreçte, medyanın rolü ile ilgili dinleyicilerin dikkatini çekmekti"

İddia edildiğinin aksine ifadelerde hukuka aykırı, hukuk dışı tek bir cümlenin bulunmadığını söyleyen Emekli Orgeneral Işık Koşaner, "Eleştirel anlamda maksadı aşan ifadeler, benzetmeler olabilir, nitekim gazetecilerle ilgili ifadeler bu çerçevede değerlendirilebilir. Ancak bu kinayeli ifadelerin maksadı da TSK'ya karşı devam eden bu süreçte, medyanın rolü ile ilgili dinleyicilerin dikkatini çekmekti. Bu ifadeler, kesinlikle 'hakaret' amaçlı söylenmemiştir" dedi.

"Teröristle mücadelenin hangi yasa ve usullere göre yapıldığı bellidir"

Emekli Orgeneral Işık Koşaner, ifadelerinde terörle mücadele konusunda yer alan, "Bizim hiç kimsenin talimatına falan da ihtiyacımız yok" cümlesinin maksadının, çarpıtıldığını söylediği haberlerde yer aldığı gibi "Sivil otoriteye bir başkaldırı" değil, aksine o dönemde "TSK bölücü terör örgütüne karşı neden operasyon yapıyor?" şeklinde bir kampanya yürütenlere karşı, birlik komutanlarını uyarmak, yasal hakları kendilerine hatırlatmak için kullandığını söyledi. Koşaner, "Yoksa, teröristle mücadelenin hangi yasa ve usullere göre yapıldığı bellidir" dedi.

"Varlığı dahi kanıtlanmamış olan bir planın imhasından söz etmek mantık dışıdır"

Emekli Orgeneral Işık Koşaner, ifadelerde halen devam etmekte olan bir dava ile ilgili olarak yer alan sözlerin de çarpıtılarak kamuoyuna sunulduğunu ifade ederek, "Ses kayıtlarında açık ve net olarak 'seminerle ilgili evrakın hepsi imha edilmiş olduğu için olay ortaya çıkınca bir şey bulamadık' şeklinde yer alan ifade, bazı basın organlarında 'Balyoz'la ilgili tüm evrakı biz imha ettiğimiz için her şeyi iddianameden öğrendik' şeklinde verilmiştir. Varlığı dahi henüz kanıtlanmamış olan bir planın imhasından söz etmek mantık dışıdır. Ses kayıtlarında, 'Balyoz belgelerinin çaldırılması' ifadesi kesinlikle yer almamaktadır. İfade edilen, o tarihlerde icra edilen plan seminerine yönelik ses kaydı ve bir kısım bilgi ve belgelere ilişkindir. Unutulmamalıdır ki, plan semineri ile halen devam eden dava ile ilgili konular birbirinden farklıdır" ifadelerini kullandı.

"En büyük üzüntüm şehit ailelerinin istismar edilmesidir"

Açıklamasının sonunda en büyük üzüntüsünün, her zaman büyük kıymet verdiğini ve acılarını daima yüreğinde hissettiğini söylediği şehitlerin ve onların kederli ailelerinin bu vesileyle istismar edilmesi olduğunu söyleyen Emekli Orgeneral Işık Koşaner, "Ailelerimiz şundan emin olmalıdırlar ki, TSK'da meydana gelen her ölümlü olay mutlaka askeri savcılık tarafından soruşturulur ve gerekirse sorunmlular hakkında dava açılır. Ancak burada üzücü olan ise, intihar ettiği yargı kararıyla da tespit edilmiş bir askerimizin bu ifadelerle ilişkilendirmeye çalışılmasıdır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler