Kosova'da seçim tarihi konsunudaki tartışmalar

Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu'nun genel seçimlerin 2011'de yapılacağını açıklaması üzerine, seçimlerin bu yıl yapılması gerektiğini savunan muhalefet tepki gösteriyor. Başbakan Haşim Taçi'nin hükümeti ise Cumhurbaşkanının seçim takvimini desteklemekle birlikte, seçim kararının, Anayasa ve uluslararası baş müzakereci Martti Ahtisaari'nin çözüm planına uyumlu olduğunu savunuyor.

Yayınlanma: 18.01.2009 - 20:57
Abone Ol google-news

Muhalefet partilerinden Kosova Refah İttifakı (AAK), Cumhurbaşkanı'nın seçim kararının Anayasa'ya aykırı olduğunu ve bu nedenle de suç duyurusunda bulunacağını belirtirken, Yeni Kosova Partisi (AKR) Başkan Yardımcısı İbrahim Makoli, Cumhurbaşkanı'nı tek taraflı karar almakla suçladı.

Ana muhalefet partisi Dardania Demokrasi Birliği (LDD) de seçimlerin bu yıl yapılması gerektiğini savundu.

Meclis'in dışında kalan en etkili muhalefet partilerinden ORA Lideri Teuta Sahatçiu bugün düzenlediği basın toplantısında, seçim tarihi konusunda Cumhurbaşkanı Seyidu ile İCO Şefi Feith'i Anayasayı çiğnemekle suçladı ve şöyle konuştu:
''Anayasayı korumakla yükümlü olan Devlet Başkanı Anayasayı korumamakta, Ahtisaari Planı'nın uygulanışını gözetlemekle yükümlü Uluslararası Sivil Daire (İCO) Başkanı Pieter Feight ise Plana saygı göstermemektedir.''

Kosova Cumhurbaşkanı'nın, yerel seçimlerin bu yıl Kasım ayında, genel seçimlerin ise 2011'de yapılması yönündeki kararını İCO Başkanı desteklemişti.

Kosova'da son seçimler, bağımsızlık ilanından üç ay önce, Kasım 2007'de yapılmıştı.
Ahtisari Planı'nda ise Kosova'nın nihai statüsü belirlendikten sonra en fazla 9 ay içinde seçimlerin yapılması öngörülüyor.


Taçi'den yeşil ışık

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Kosova ve Sırbistan'ın ortak çıkara dayanan her konuyu görüşebileceklerini söyledi. Başbakan Taçi, ancak bu görüşmelerin iki bağımsız ülke arasında yapılabileceğine dikkati çekti.

Taçi konuyla ilgili açıklamasında, ABD, Avrupa Birliği ve NATO'yu, Sırbistan ile Kosova arasında yapılacak teknik müzakerelerde arabuluculuk yapmaya çağırdı.

Kosova Başbakanı, 1999 yılından bu yana görev yapan Birleşmiş Milletler Kosova Geçici Misyonu'nun (UNMİK) bu görüşmelerde gereksiz olduğunu da vurguladı. Belgrad yönetimi ise Kosova ile yapacağı teknik görüşmelerde BM'nin katılımını istemişti.

Bu arada, bugün Mitroviça'yı ziyaret eden ana muhalefet partisi Kosova Refah İttifakı (AAK) lideri ve eski başbakan Ramuş Haradinay, Priştine ve Belgrad arasında yeni görüşmelere karşı olduğunu söyledi. Haradinay, Kosova Cumhuriyeti'nin her yerinde ve özellikle kuzeyinde yargı işlemedikçe hiçbir şekilde görüşmelerin yapılamayacağına işaret etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon