Köylü çare arıyor
Erzurum'da, tarım ve hayvancılıktan bekledikleri geliri elde edemeyen Tortum ilçesine bağlı Tortumkale köyü sakinleri bir araya gelerek bölgenin en büyük küçükbaş hayvan çiftliklerinden birini kurmak için çalışma başlattı. Yaklaşık 6 bin 500 metrekarelik alan üzerine kurulması planlanan 5 bin küçükbaş hayvan kapasiteli çiftlikte, organik et ve süt ürünleri üretimi de yapılacak.
Erzurum'da, aile işletmeleri bazında yapılan tarım ve hayvancılıktan bekledikleri geliri elde edemeyen Tortum ilçesine bağlı Tortumkale köyü sakinleri, bir araya gelerek bölgenin en büyük küçükbaş hayvan çiftliklerinden birini kurmak için çalışma başlattı.
Sınırlı Sorumlu Tortumkale Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı İhsan Ayndın, 250 haneli köylerinde tarım ve hayvancılık yapan çiftçilerin, geçmiş yıllara oranla gelirlerinde azalma olduğunu belirterek, bu sıkıntıyı gidermek için 2002 yılında tarımsal kalkınma kooperatifini kurduklarını söyledi.
Kooperatif çatısı altında 64 köylünün bir araya gelerek tarım ve hayvancılıktan daha iyi gelir elde edebilmek için yüksek verim alabilmenin yolunu araştırdığını ifade eden Aydın, şunları kaydetti: ''Köyümüzde atadan deden kalma yöntemlerle hayvancılık yapılıyor. Bir ailenin en fazla 20-30 tane hayvanı var. Yıllardır bu şekilde yapılan hayvancılıktan köylü gelir elde edemediği gibi ekonomik durumu giderek kötüye gitmeye başladı. Biz de bu kötü gidişata 'dur' demek istedik. Köylü olarak toplanıp bir çıkış yolu aradık. İlk önce birlik olmamız gerektiğini anladık.''
Kooperatif olarak devletin kırsal kesimde yoksul ve sosyal güvencesi olmayan ailelere destek olmak amacıyla uyguladığı 'Kırsal Alanda Sosyal Destek Proje'sinden yararlanmak için ilgili kurumlara ilettikleri taleplerinin kabul edildiğini anlatan Aydın, şöyle devam etti: ''Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında hazırlanan proje doğrultusunda her bir aileye 25 koyun ve 1'er koç satın alınması faizsiz kredi veriliyor. Biz de bu proje kapsamında kooperatif üyesi 50 fayda sahibimizin alacağı küçükbaş hayvanlar için modern büyük bir küçükbaş hayvan çiftliği kurmanın çok daha isabetli olacağını düşündük ve köyümüzün kenar bölgesinde 6 bin 500 metrekarelik alan üzerine ahırlar yapmaya başladık.''
Aydın, 4 bin 600 metrekarelik kapalı alanı bulunan ahırların 5 bin küçükbaş hayvan kapasiteli olacağını belirterek, bu yılı sonunu kadar yapımı tamamlanması planlanan ahırların yapımında işçiliği de köylülerin üstlendiğini kaydetti.
Organ et ve süt üretimi yapılacak
Ahırların yapılmasının ardından 50 fayda sahibine toplam bin 300 küçükbaş hayvan dağıtılacağını ve bu hayvanların tek bir merkezde toplanacağını anlatan Aydın, çiftlikte, ayrıca süt işleme tesisi kurulacağını bildirdi.
Kuruluşu toplam 800 bin YTL'ye mal olacak çiftliğin, köylünün gelirini büyük ölçüde artıracağını dile getiren Aydın, şöyle devam etti: ''Çiftlikte üretilecek et ve süt ürünleri organik olacak. Bu şekilde tescillenecek ürünlerimizin satışını kooperatifimiz aracılığıyla pazarlayacağız. Üretilen ürünün maliyeti daha çok düşük olacağı gibi pazarlamasında da sıkıntı yaşanmayacak. Ürünleri değerinde satarak köylümüzün gelirini artıracağız. Bu çiftlik sayesinde kooperatifimiz daha da büyüterek şirketleşmeyi planlıyoruz.''
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi