Kredi kartı alacaklar dikkat
BDDK Başkanı Bilgin, tüketiciye kredi kartı kullanım bedelleri ile ilgili ne yapılması gerektiğini açıkladı.
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sektörünün 2009 yılı sonuçlarını ve 2010 yılı beklentilerini açıkladığı toplantıda, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. BDDK'nın orta vadede mevcut lisanlara yenilerini ekleyip eklemeyeceğinin sorulması üzerine Bilgin, lisansın elbette verilebileceğini söyledi. Bilgin, "Ben BDDK kurumunun ve kurulunun başkanıyım. Kurul üyelerinden biriyim. Kurul'da kendi ve idarenin görüşünü iletirim. Lisans elbette verilebilecek bir şeydir. Sonsuza kadar kimseye lisans verilmeyecek diye bir şey olamaz. Ama geçmişte çekingen davranmamızın sonuçlarını bugün alıyoruz. Bundan iki sene önce Ege Ticaret Odası ve Atina Ticaret odası ortak banka kuracaktı. Böyle çok ortaklı bir yapıya biz izin vermedik. Geçen gün bir toplantıda Ege Ticaret Odası Başkanı'yla konuştuk. İyi ki banka kurmamışız noktasına geldik. Burada önemli olan kriter şu: Bankacılıkta 30 milyon TL ile sermaye ile kimseye banka kurdurmayız. 30 milyon TL ile bu ülkede bankacılık yapılmaz. Parasal büyüklüğü ben size söylemek istemiyorum ama bana lisans almak için gelenlere söylüyorum. Önemli olan güç ve itibar. Maceraya girmeme düşüncesi ve o ülkeye inançtır. O ülkeye inanç meselesi de, her şeyin yanında parasal bir miktar katkıda bulunmaktır. Özkaynaklarınız, ilk koyduğunuz sermaye güçlü olmalı ki biz sizin inancınızı görelim. Benim kişisel görüşlerim bu yönde. 2000 öncesinde yemek masalarında bankalar alınıp satılırdı. Bu dönemde böyle bir şeye izin vermiyoruz. Büyüklüğe, sermaye yapısına, sermaye ve güçe önem veriyorum. Suriye Şam'a gittim. Türkiye'den ekonomik olarak 20-30 yıl geride. Yılbaşında ilk banka kurma sermaye tutarını 200 milyon dolara çıkardı. İslami bankalar için 300 milyon dolar. Suriye bunu derken, Kuzey'de böyle güzel bir bankacılık sistemine sahipken, elbette bizim de söyleyeceğim bir tutar var. Dediğim gibi para her şey değil, her şeyin yanında da bir miktar para koymak lazım. Türkiye'de sisteme girişin bir ücreti olarak algılanması lazım" diye konuştu.
"Türkiye kolay kolay bankacılık yapılacak bir ülke değil"
Açıklamalarında, 2009 yılında yabancı bankaların çekimser bir davranış kalıbı içinde olduğuna işaret ettiğinin hatırlatılması üzerine Bilgin, rakamların yalan söylemeyeceğini belirtti. 2009 yılı verilerinin yabancı bankaların çekimser bir davranış kalıbı içinde olduğunu gösterdiğini söyleyen Bilgin, "Defalarca söyledik, literatürde yabancı bankalarla ilgili tecrübe şunu gösterdi: İyi günlerde hep iyi firmaları kapar, kötü günlerde ise hızlı büzüşür. Çok hızlı büzüşür. Tamamen merkezden gelen talimatlarla, bu ülkenin koşullarını bilmemek ve risk algılarındaki farklılıkları olması nedeniyle böyle davranılıyor. Rakamlara yansıyan budur. Bu nedenle daha önce yabancıların Türkiye'de umduğunu bulamayacağını söylemiştim. Bazı bankalar Türkiye'yi üçüncü dünya ülkesi olarak görüyor. Bu nedenle Türkiye'ye yeni başlayan, tecrübeli olmayan elemanlarını göndermeye kalktılar. Bunun da ceremesini bu dönemde çektiler. Bu ülkedeki rekabeti, bankacılığı, IP kalitesini küçümserseniz böyle olur. Türkiye kolay kolay bankacılık yapılacak bir ülke değil. Bu ülkede bankacılık gerçekten zor. Bu nedenle bazı yabancılar beklediğini bulamadı. Yerine Türklerin girdiği malumunuz" dedi.
Yurtdışında şube açmak için izin verilmeyenler de oldu
Yurtdışı şube izniyle ilgili olarak açıklama yapan Bilgin, "İzinler kurulumuz tarafından veriliyor. Bankanın tüm yapısına bakılıyor. Herhangi bir sorunu olup olmadığı analiz edilmekte. Daha sonra uygun koşullar sağlandığı tespit edilmişsi izin veriliyor. Bu çerçevede için başvurup, izin verilmeyenler de oldu" dedi.
"Balkan ülkelerinin bankacılık açısından ayrı bir önemi var"
Balkanlarda büyümeye yönelik sözlerinin hatırlatılması Bilgin, Balkan ülkelerinin ayrı bir önemi olduğunu söyleyerek, "Balkanlarda bir hacim var. AB'ye üyelik süreci var. Özellikle özel bankalar, orada etkin olacaklar. Bu ülkelerde neden bizim bankalarımız olmasın. Komşularımız zayıflamışken, komşumuzun Balkanlardaki varlığı gerçekten hem bankacılık mantığı kadar, devletin desteklemesiyle de o ülkelere geçti. Dolayısıyla biz de bankalarımızın bu girişimlerini sözle destekliyoruz. Bu girişimlerini iyi niyetle karşılıyoruz. Kamu bankalarının bu ülkelerde istediğimiz anlamda aktivite yaratabileceğini sanmıyorum. Özel mantıkla daha fazla kar, daha fazla büyüme ve daha fazla ticari faaliyet anlamında çalışılmasının daha yararlı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Oyun bozan davranışları yok ederiz
2009 yılı verilerinin katılım bankaları ve kamu bankalarının reel sektörün yanında yer aldığını ortaya koyduğunu hatırlatılıp, yabancı ve özel bankaların yönelik tedbir almayı düşünüp düşünülmediğinin sorulması üzerine Bilgin, şu açıklamalarda bulundu:
"Katılım bankalarının çalışma şekli biraz farklı. Oradaki mevduat biraz farklı yapıda. Üstelik katılım bankalarında mevduatın vadesi farklıdır. Türk bankacılık sisteminde mevduatın vadesi bir aydır. Katılım bankalarında ise çok daha uzundur. Havuz hesabı, kar zarar hesabıyla çalışıyor. Katılım bankalarının genel hacmi sistemde yüzde 4 düzeyinde. Asıl hacim kamu bankalarında. Kamu bankaları 2009 yılında özellikle hacim yaptı. Kaynağı da mevduatla sağladılar. Üç kamu bankasının bu konudaki faaliyetlerini biliyorsunuz. Özel ve yabancı bankalarının tavrı kendi iç işleri ve kararları. Buna biz baskı yapamayız. Ama oyunu bozan davranışları not ederiz. Gerekli yerlerde de uyarırız. Bazı talepleri olduğunda ona göre cevap veririz."
"Kartı alacaklar, sözleşmesine 'Kart ücreti alınmayacağı' maddesi eklensin"
Tevfik Bilgin, kredi kartına uygulanan ücretlerle ilgili de uyarıda bulunarak, bankalardan yeni kredi kartı alacak müşterilerin kredi kartı sözleşmesini doldururken kredi kartı kullanım bedeli ödenmeyeceğiyle ilgili özel bir madde ekletebileceğini söyledi. Bilgin, tüketicilere kart kullanım bedeli alan, almaya çalışan bankalarla çalışmayın çağrısında bulunarak, "Kredi kartı ücretleriyle ilgili olarak BDDK bazı önlemler almaya çalışıyor. Ancak bu konu ikili ilişkilere girdiği için çok müdahale edemiyoruz. Bunun için tüketicinin dikkatli olması gerekir" dedi.
İlgili haber için tıklayınız:
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu