"Kriz Türkiye ile ticareti etkileyebilir ama..."

Rusya Hükümeti Sözcüsü Dimitriy Peskov, küresel ekonomik krizin Türkiye ile Rusya arasında giderek artan ticaret hacmini düşürebileceğini, ancak iki ülke arasındaki ''ilişki sisteminin asıl temelini'' zedeleyemeyeceğini söyledi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.02.2009 - 14:24

Rusya Hükümeti Sözcüsü Dimitriy Peskov, Rusya'nın Sesi Radyosunun Türkçe Servisi programcılarından Dr. Serhat Samancı'nın sorularını Türkçe yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Moskova'ya yapacağı ziyaretin gündemiyle ilgili bir soruya Peskov, Gül'ün Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in davetlisi olarak Moskova'ya geleceğini, programda Başbakan Vladimir Putin ile de görüşmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Bu görüşme için hazırlıkların yapıldığını ifade eden Peskov, şunları söyledi: ''Sayın Gül'ün Putin ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler ele alınacak. Ekonomik ve ticari ilişkilerin temeli çok geniş, hakikaten çok geniş çaplı ilişkiler. Ticaret hacmimiz 32 milyar dolara dayandı 2008 yılında. Bizim Sayın Putin Devlet Başkanıyken Sayın (dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet) Sezer'in davetlisi olarak Ankara'dayken, iki lider 25 milyarlık düzeyden bahsediyordu. Perspektif amaç olarak. Şimdi de 32'yi (milyar dolar) geçtik. Yıllık yüzde 35-40 bir artış gösteriyor. Gerçekten aralarında bu kadar gelişmiş ekonomik ilişkileri olan iki ülkenin siyasi ilişkileri de mecburi olarak gelişmiş oluyor. Ama gene de siyasi ilişkiler Kremlin'de konuşulacak. Bizim işimiz ticari, ekonomik ve yatırım ilişkileridir.''

Küresel ekonomik krizin Türkiye ile Rusya arasında belirlenen ticaret hacmine olumsuz bir etkisi olup olmayacağı yolundaki bir soru üzerine de Peskov, şöyle konuştu:
''Tabii ki kriz döneminde ekonomik aktifler düşüyor kaçınılmaz olarak. Gerek Rusya'da, gerekse Türkiye'de, gerekse AB'de, gerekse Amerika'da. Belli bir ölçüde ticaret hacmimizin düşmesine neden olabilir, ama bu yapıcı sistemin esasını zedelemeyecek kadar. Zedelenmesi artık mümkün değil, çünkü gerçekten aramızda çok sağlam bir esas kuruldu. Bu esasa göre enerji alanında, haberleşme alanında, müteahhitler alanında, ticaret alanında, direkt yatırım alanında ilişkiler çok gelişmiş. Onun haricinde kültürü unutmayalım, turizmi unutmayalım. Ne tarafa bakarsanız, söz gelişi, yanılmıyorsam 2008 yılının sonuçlarına göre Rusya Almanya'nın önüne geçerek Türkiye'de birinci (en büyük ticari ortak) sıraya geldi.''

Peskov, kriz döneminde Rusya'da yatırım yapmayı düşünecek yabancı yatırımcıların Rus ekonomisine ''yüzde 100'' güvenmelerini isteyerek, ''Rusya'nın yatırım mevzuatı ve yabancı yatırımcılar için öngörülen mevzuat birçok başka ülkeye göre çok daha gelişmiş ve serbesttir. Rusya devleti yabancı yatırımcıların gelmesiyle ilgili ve onlar için en elverişli şartların yaratılması için her şey yapmaktadır ve yapmaya devam edecektir'' dedi.


"Türk mallarının Rus gümrüklerinde yaşadığı sorunlar"

Türkiye ile Rusya arasında gümrükler konusunda bir anlaşma yapıldığı, Rusya'nın bu anlaşmaya uymamasından dolayı Türk mallarının Rus gümrüklerde ciddi sıkıntılarla karşılaştığı yolundaki haberlerin hatırlatılması üzerine Peskov, ''Rusya aldığı takipleri yerine getiren bir ülkedir ve sorumlu bir devlettir. Türkiye tarafından ve birçok diğer istikametlerden ithal edilen malların Rusya'ya ithali sırasında birçok usulsüzlük vardı'' dedi.

Peskov, bu duruma düzenleme getirmek için Rus gümrük otoriterlerinin gerekli önlemleri aldığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Her iki taraf da bir an önce bu durumun düzeltilmesini istiyor. Yalnız iki taraftan etkili, karşılıklı önlemlerin alınması şart. Aksi takdirde durumu normale getirmeyeceğiz ve iki devletin para kayıpları devam edecektir. Gümrük detaylarına pek dalmak istemiyorum, uzmanlar baksın. Benim bildiğim şu ki, bu konu mutlaka gündemde olacaktır. Rusya tarafının aldığı bu önlemler sırf Türkiye'ye karşı yönelik önlemler değil. İthalat ve ihracat ve gümrük işlerinde çekici düzen vermek için yapılmaktadır bütün bu işlemler. Ümit ederim ki en yakın zamanda karşılıklı olarak here iki tarafı tatmin edecek ve etkili çalışacak bir sistem kurulacaktır.''
 

"Rusya-ABD ilişkileri"

Yeni ABD yönetiminin dış politikasını gözden geçireceğine ilişkin birçok mesaj verdiği ve bu çerçevede Rusya'nın dünyanın politik ve ekonomik hayatında büyüyen rolünü ABD ve NATO'nun nasıl değerlendirdiği sorusuna Peskov, ''Şimdi ihtiyatlı iyimserlikle. Şunun altını çizebiliriz ki, bu günlerde her iki taraftan böyle olumlu sinyaller gönderilmeye başladı'' yanıtını verdi.

ABD Başkanı Barack Obama yönetiminden bazı yetkililerin yaptıkları açıklamada NATO'nun Doğuya doğru genişlemesi konusunda eski yönetim kadar aktif bir tutum içinde olmayacağı mesajı geldiğini kaydeden Peskov, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Belki de Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nde kurulacak olan füze radar sisteminin şimdi hakikaten ne kadar lazım olduğunu bir kere tartmaya çalışacaklarmış kendileri. Bu mantığımıza uyan fikirler ve istekler. Ayrıca uluslararası stratejik güvenlik ve nükleer güvenlik son derecede önemli. Çok önemli bir anlaşma, nükleer silahların kontrolü anlaşmasının yürürlük süreci önümüzdeki sene sona eriyor. Dolayısıyla bir an önce görüşmeleri başlatıp onun yerine her iki tarafı zorlayıcı ve gerçekten çok etkili mekanizmayı, denetim mekanizmasını öngörecek olan belgenin hazırlanması lazım. Ümit ederim ki en yakın zamanda iki taraf arasında ilgili görüşmeler başlayacak. Şimdi tabii ki Gürcistan hikayesi değişik. Defalarca Moskova'dan ifade edildiği gibi, maalesef Tiflis yönetimi ara sıra destekleyici, yani Okyanus ötesinden gelebilecek destekleyici açıklamaları, çılgınlığı onaylayıcı açıklamalar gözüyle bakıyor. Bu tabii ki hoşumuza gitmiyor. Ve Rusya bölgedeki güvenliğin bir garantörü olarak sorumlu bir devlettir. Gürcistan küçük halklara saldırdığı vakit biz nasıl güvenliğin sağlanmasıyla ilgili sorumluğu üstlediysek aynı zamanda ileride de aynı şekilde böyle ileriye dönük bir pozisyonun sahibi olmaya devam edeceğiz.''

 

"Rusya'nın Afganistan'da sıcak bir çatışmaya dahil olması mümkün değil"

Afganistan konusunda yardım malzemesi taşıyan NATO uçaklarına Rusya'nın hava koridorunu açması ve bu konuda NATO ile nasıl bir işbirliği içinde olabileceği yolundaki bir soruya da Peskov, ''Güvenliğin sağlanması yolunda kimin tarafından ve hangi önlemler alınıyorsa Rusya'nın tutumuna göre bu çabalara destek vermek lazım. Tarihi tecrübesinden dolayı Rusya'nın böyle sıcak savaşa karışması mümkün değil artık Afganistan'da. Arkımızda böyle birçok acı deneyimimiz var'' yanıtını verdi.

 

Rusya kısmen Müslüman ülkedir"

Peskov, Rusya ile İslam ülkeleri arasındaki ilişkilerle ilgili bir soru üzerine, ''Rusya zaten kısmen Müslüman bir ülkedir. Yani, Rusya'da 20 milyona yakın Müslüman yaşıyor'' dedi.

Tataristan, Başkortostan ve diğer bazı cumhuriyetlerde çoğunluğu Müslüman vatandaşlarının oluşturduğunu ve bundan dolayı Rusya'nın ''bu kadar güçlü ve bir arada yaşayabilen bir ülke'' olduğunu ifade eden Peskov, ''Rusya çok milletli, mezhepli ülke olduğundan dolayı güçlü. Dolayısıyla İslam dünyasıyla ilişkilerimiz bizim için çok önemli. Bu ilişkilere büyük bir önem atfediliyor Rusya'nın dış politikasında. Zamanla İslam dünyasıyla değişik düzeyde temaslar yapılıyor. (İslam Konferansı Teşkilatındaki) Gözlemci statümüz bahsettiğiniz gibi çok olumlu rol oynayan bir unsurdur. İslam dünyasında cereyan eden süreçler de bizim için çok enteresan ve Rusya bu süreçleri anlamaya çalışıyor. Mümkün olduğu kadar çok yapıcı bir rol oynamaya çalışıyor'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler