Kudüs'te cuma namazı sonrası polis müdahalesi

Kudüs’te Cuma namazının ardından gösteri düzenlemek isteyen Filistinliler ile İsrail polisi arasında Mescid-i Aksa çevresindeki sokaklarda çatışmalar başladı. İsrail polisi göstericileri, dağıtmak için plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullanıyor.

Yayınlanma: 07.11.2014 - 14:31
Abone Ol google-news

Gösteriler aynı zamanda Filistinlilerin yaşadığı Tur, Silvan, Şafat, Er Ram ve İsaviye bölgeleri başta olmak üzere Doğu Kudüs’ün tüm mahallelerinde yapılıyor.

Bu bölgelerde bulunan yollar Filistinli göstericiler tarafından araba lastiği ve çöp bidonları ile kapatıldı. İsrail polisinin mahallelere girişine engel olmak için sokak aralarında kurulan barikatlar ateşe verildi.

İsrail polisi sabah saatlerinden itibaren Kudüs’ün çeşitli bölgelerinde ve özellikle Mescid-i Aksa çevresindeki yollarda geniş güvenlik önlemleri aldı.

Cami avlusuna 35 yaş üzeri Filistinli erkek ve kadınlar alınmazken, mescide girenlerde sıkı aramalardan ve uzun bekleyişin ardından içeri girebildi.

 

Askerler Aksa’yı bastı

Mescid-i Aksa'nın avlusuna dün yaklaşık 100 Yahudi'nin girişine izin verilmesinin ardından çıkan olaylara müdahale eden İsrail askerlerinin Filistinlilere plastik mermiyle ateş edip, ses ve gaz bombalarıyla müdahale etmesi sonucu 27 kişi yaralanmıştı.

İsrail askerlerinin olaylar sırasında 1967'den bu yana ilk kez Mescid-i Aksa Külliyesi'nin ana mihrabının bulunduğu kubbenin altına kadar girdiği öğrenildi.

İsrail polisi, gece yaptığı baskınlarda Doğu Kudüs'te 16, Cenin, Nablus, Beytüllahim, El-Halil başta olmak üzere birçok kentte 15 Filistinliyi gözaltına aldı.

Öte yandan İsrail Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Micky Rosenfelt, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail polisi, son iki haftada Kudüs'te 188 şüpheliyi gözaltına aldı" ifadesine yer verdi.

İsrail polisi son bir ay içinde ard arda Kudüs tramway duraklarına araçla yapılan saldırıların ardından bu sabah, tramway duraklarına araç girişini engelleyecek beton bloklar yerleştirdi. Şehir üzerinde ise sürekli polis helikopterlerinin devriye uçuşu yaptığı görülüyor. Şehrin ana caddeleri üzerine de mobil polis noktaları kuruldu.

İsrail Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada "İsrail hükümeti Mescid-i Aksa’da uygulanan mevcut statükoda herhangi bir değişikliğe gitmeyecek" dediği belirtildi.

Kaynak: Al Jazeera


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler