Kültür mirası ve yaşam kalitesi
Tarihsel Çevre ve Yapı Korumacıları Derneği (TÇYKD), ‘Eski Eser Yapılarda Restorasyon Uygulamaları Semineri’ ve 20. yıl etkinlikleri kapsamında ‘Mimari Miras ve Yaşam’ konulu karma fotoğraf sergi açılışını 30 Mart Cumartesi günü TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Karaköy’de yaptı.
Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’ın “Türkiye’de Koruma Uygulamaları
Bir değerlendirme” başlıklı açılış konuşmasıyla başlayan seminerde Prof. Dr. Gülsün Umurtak Hacılar Büyük Höyük(Burdur)’daki çok ustalıkla inşa edilmiş ilk Tunç Çağı Yerleşmesi ve Onarım Koruma Çalışmalarını, Yrd. Doç. Dr. Gülsün Tanyeli ve Y. Mimar Arzu Özsavaşcı Çanakkale Savaşları, Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı yönetiminde 2020 yılında müze olarak açılması planlanan alandaki Seddülbahir Kalesi restorasyon Uygulamasını anlattılar. Res. Uzm. ve Y. Mimarlar; Saliha Tupal Yeke, Gül Aslan, H. Esra Görgülü, Ahmet Selbesoğlu ve Özgür Boran ise, Türkiye’de, Kosova( Yaşar Paşa Cami) ve Makedonya(İshak Paşa Cami) yapılan restorasyon çalışmalarına dair sunumlar yaptılar.
Ahunbay kültür mirasının toplum için değerini, “Kültür mirası geleceğe aktarılacak yenilenemez bir kaynaktır, ilham veren soyut bir değerdir. Amaç kültür varlığını en iyi şekilde yaşatmaktır. Bu alana yatırım yörenin turizm potansiyelini, çekiciliğini arttırır, iş alanı yaratır. Yaşam kalitesini yükselterek toplumsal kalkınmaya katkı sağlar. ” olarak özetledi.
Nitelikli projeler hazırlanması için ilkelerin belirlenmesinin ve proje hazırlığı, uygulama, izleme ile değerlendirme aşamalarında kalitenin önemini vurgulayan Ahunbay, özgünlük ve bütünlük konularına özen gösterilmesi, minimum müdahale, uygun malzeme ve tekniklerin kullanılması, disiplinlerarası çalışma ortamının oluşturulması, uygun kullanım sağlanması ve sürekli bakım-izleme programının oluşturulmasının şart olduğunu örnekler üzerinde açıkladı, bunun da büyük çaba ve zaman gerektirdiğini, çoğunlukla yerel belediyelerin orjinaline sadık kalmayan işler yaptırdığını belirtti.
Bursa Muradiye Külliyesi Türbeleri Restorasyon sürecine proje müellifinin her aşamada dahil olmasının sevindirici olduğunu söyleyen Ahunbay, Türkiye’nin yapım bütçesini karşıladığı Makedonya ve Kosova’daki restorasyon projelerinde ve danışmanlığında da Türkiye’nin söz sahibi olmamasını eleştirerek, “Bu sadece koruma bilgisiyle yapılabilecek bir şey değil. Osmanlı Mimarisi eğitimlerinin olmadığını düşünüyorum” dedi.
Özakın’ın Hacılar Höyük’ünde uyguladığı koruma uygulaması takdirle karşılandı. Moda haline gelen koruma çatılarının ilerleyen kazılarda bütünün tespitinin engellediğinde görüş birliği oluştu.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu