Kuranıkerim ders oluyor
Meclis Genel Kurulu'nda, AKP'nin verdiği önergeyle 4+4+4 teklifinin 9. maddesinde değişiklik yapıldı. Buna göre Kuranıkerim seçmeli ders oluyor, imam hatiplerin orta bölümleri açılıyor. Bu arada, CHP Grubu, Milli Eğitim Bakanı Dinçer konuşurken Meclis Genel Kurulu'nu terk etti.
AKP, teklifin 9. maddesine önerge verdi.
AKP'nin verdiği ve kabul edilen önerge şöyle; "İlköğretim kurumları; dört yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile dört yıl süreli, zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile imam hatip ortaokullarından oluşur. Ortaokullar ile imam hatip ortaokullarında lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur. Ortaokul ve liselerde, Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamberimizin hayatı, isteğe bağlı seçmeli ders olarak okutulur. Bu okullarda okutulacak diğer seçmeli dersler ile imam hatip ortaokulları ve diğer ortaokullar için oluşturulacak program seçenekleri Bakanlıkça belirlenir."
Önergenin gerekçesinde de, "okutulacak seçmeli derslerle ilgili kamuoyundaki yanlış bilgilendirmelere açıklık getirmek amacıyla önerilmiştir" denildi.
9. madde üzerinde 4 önerge verildi
Teklifin 9. maddesi üzerinde 4 önerge verildi. CHP, 9. maddenin teklif metninden çıkartılmasını istedi. CHP'nin önerisi kabul edilmedi.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de, "Kuranıkerim bugün ibret verici şekilde oy uğruna siyasete alet edilmektedir" dedi.
BDP'nin önergesi, Öner Latince şiir okudu
BDP'nin 9. madde üzerinde verdiği ve "İlköğretim ve ortaöğretim bütün yaş grubu çocukları için zorunludur. Bu okullarda eğitim öğrencinin ana dilinde yapılır" şeklindeki önergesi de kabul edilmedi.
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, konuşmak için kürsüye geldiğinde Latince bir şiir okudu. Ardından, "Daha fazla devam etmeyeyim yanisi şu Kürt çocuğu, Arap çocuğu ilkokula ilk gittikleri gün karşılaştıkları şey sizin bunda anladığınız kadardır" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, insanların evinde kullandığı dilde bir sorun olmadığını belirterek, "Resmi dil Türkçe'dir. İnsanlarımızı, çocuklarımızı etnik kimliğe göre ayırmak doğru değil. Önerge işleme alınmasın" diyerek itiraz etti.
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da, "Bu Meclis ya ben yasakçıyım diyecek. Ya bu Meclis, Kürtler de Çerkezler de Araplar da vardır diyecek, onun kararını verecek. Ya ortaklaşacağız ya ayrışırız" diye konuştu.
Hasip Kaplan'ın sözlerine AKP'liler tepki gösterdi ve, "Otur" diye bağırdı.
MHP'nin önergesi
MHP, teklifin 9. maddesi üzerinde, "İlköğretim kurumları beş yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile üç yıl süreli zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ve imam hatip ortaokullarından oluşur. Ortaokullarda lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur. Ayrıca tüm öğrencilerin tercilerine açık, Kuranıkerim ve meali, Peygamber Efendimizin hayatından örnekler ve ilmihal bilgileri dersleri de verilir" şeklinde önerge verdi.
Önerge üzerinde söz isteyen MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, "Bu topraklarda yaşayan halkın adı Türk Milletidir. Dili Türkçe'dir, resmi dili Türkçe'dir. Bundan hiç kimse rahatsız olmamalıdır. Bu ortak paydamızdır. Kendisini bunun dışında sayanlar kendi sorunlarıdır" dedi.
AKP'nin önergesine destek vereceklerine de dikkat çeken Şandır, "Çok önemli hayırlı bir iş yapıyoruz. AKP'nin önergesine destek vereceğiz. CHP'nin bu önergeye destek vermesini talep ediyorum, bu bir ortak payda" dedi.
MHP'nin önergesi yapılan oylama sonucunda reddedildi. Ancak, MHP'li vekiller oylamaya itiraz etti.
AKP'nin önergesi
AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli de, "Bugün tarihi bir gündür, onur günüdür" dedi.
Canikli'nin konuşmasına CHP'li bazı vekiller ve MHP'li Ali Uzunırmak tepki gösterdi. Canikli de, "MHP vaz mı geçti, Sayın Şandır biraz önce ne söyledi, vaz mı geçtiniz?" diye konuştu.
Zaman zaman Ali Uzunırmak'ın da, arka sıralardan öne doğru gelmesi dikkat çekti.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, "Yürekli olun" diye itiraz etti.
CHP'li İnce: Dinimiz sıcak siyasetin konusu olabilir mi?
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'de, "Dinimiz sıcak siyesetin konusu olabilir mi, sen mi daha iyi Müslümansın ben mi daha iyi Müslümanım, yazıktır günahtır. Siz o dini eğitimden geçmiş insanlarsınız çoğunuz, ben de geçtim o eğitimden merak etmeyin. Ben kendime yakıştıramıyorum bu tartışmaları. Bu kanunda bu iki önergenin ikisi de olmasa bile zaten bu dersleri koymak mümkün. Bunları niye koyuyorsunuz, oy almak için Kur'an-ı Kerim'i kullanıyorsunuz. Kur'an-ı Kerimle ilgili düzenlemede ben burada 550 milletvekilinin 550'sinin de oy vermesini isterim.Bunu birlikte yapmalıyız, sizin işiniz gücünüz oy. O milyar dolarla var ya bilgisayarlarla ilgili onları Kur'an ile kapatmaya çalışıyorsunuz. Siz Müslümansınız ben değil miyim?Sizin içinizden buradan seçelim halkın huzurunda tartışırım, eğer onlara yenilirsem siyaseti bırakırım. Son maddelerde göreceksiniz size o yetimin hakkını yedirmeyeceğiz" dedi.
Anayasaya aykırı eleştirileri
CHP'li Engin Altay da, "Talim Terbiye Kurulu Başkanının ya da temsilcisinin Genel Kurulu terk etmesi gerekir" diyerek itiraz etmedi. Anayasa suçu işlendiğini de ifade eden Altay, "Gerek MHP gerek AKP'nin teklifini işleme alarak Anayasa suçu işlediniz" diye konuştu.
CHP'li Malik Ecder Özdemir de, "Getirilen önerge, kabul edilen önerge Anayasanın laiklik ilkesine aykırıdır. Tarihi bir gün 'Cumhuriyeti kaldırdık, halifeliği yeniden ilan ettik' desinler" diyerek tepki gösterdi
Konuşmaların ardından AKP'nin önergesi kabul edildi.
Teklifin 9. maddesi yapılan açık oylama sonucunda kabul edildi. 9. maddenin oylamasında 391 milletvekili oy kullandı, 306 kabul, 85 ret çıktı.
"Sekiz yıllık kesintisiz" ibaresi çıkarıldı
Meclis Genel Kurulu'nda, 4+4+4 teklifinin 13. maddesi kabul edildi.
Kabul edilen 13. maddeye göre, "sekiz yıllık kesintisiz ilköğretim" ibaresi "ilköğretim ve ortaöğretim" şeklinde değiştirildi ve "sekiz yıllık kesintisiz" ibaresi metinden çıkartıldı.
13. maddenin kabul edilmesiyle temel kanun olarak görüşülen teklifin birinci bölümü tamamlandı.
Önerge yağmuru
Muhalefet partileri temel kanun olarak görüşülen teklifi adete önerge yağmuruna tuttu. Ancak muhalefet tarafından verilen önergeler kabul edilmedi.
Komisyondaki kavga Meclis'e taşındı
Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen 4+4+4 teklifi üzerindeki görüşmelerde CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ile AKP İstanbul Milletvekili Harun Karaca arasında yaşanan tartışma büyüdü, iki vekil birbirinin üzerine yürüyünce oturuma ara verildi.
Meclis Genel Kurulu'nda, temel kanun olarak görüşülen 4+4+4 teklifinin 2.bölümü üzerinde konuşan AKP Amasya Milletvekili Naci Bostancı, Meclis'te kullanılan dilden bahsetti ve Nazilerin çok meşhur şarkısı olduğunu belirterek, "Sizlerin de çok iyi bildiği Lili Marleen şarkısı vardır. Nazilerin çıkardığı bu şarkı daha sonra müttefiklerin tarafına geçmiştir. Hem Naziler söylemiştir hem müttefikler" dedi. Muhalefet sıralarından gelen "Ne anlatıyorsun" sözleri üzerine, Bostancı, "Ne anlattığımı anlayacaksınız" dedi.
Bostancı kürsüde konuşurken CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yerinden, "Siz böyle konuşuyorsunuz ama Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda bana Harun Karaca tekme attı, karate yapıyor" dedi.
Bu sırada Harun Karaca yerinden kalktı, Özgür Özel'in yerinden kalkmasıyla iki vekil karşı karşıya geldi. Araya giren vekiller kavganın büyümesini önledi. Özel de, Karaca'ya, "Sen bana tekme atmadın mı? Senin bu sakalın şeytani bir sakal. Tekme atmadın mı, telefon açıp özür dilemedin mi?" diye bağırdı.
Tartışmanın büyümesi üzerine Meclis Başkanvekili Saduk Yakut oturuma ara vermek zorunda kaldı.
Aradan sonra kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de, "Çok iyi bir ders almaya ihtiyacınız var. Sizden alacak dersimiz yok" dedi.
Teklifin 2. bölümü üzerinde konuşan, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, "Ben Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bir Kürt'üm böyle kabul etmek durumundasınız. Benim çocuğum senin çocuğuna varlığını armağan edemez" dedi.
CHP'liler salonu terk etti
CHP'li Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in kürsüye çıkması üzerine, CHP milletvekilleri, TBMM Genel Kurul Salonu'nu terk etti.
Dinçer, zorunlu eğitimi kademelendirerek, 12 yıla çıkaran kanun teklifinin ikinci bölümü üzerindeki görüşmeler sırasında, eleştirilere ve FATİH Projesi'ne ilişkin bilgi vermek üzere kürsüye çıktı.
Bu sırada CHP Grup Başkanvekilleri Muharrem İnce ve Akif Hamzaçebi dışındaki CHP milletvekilleri salonu terk etti.
CHP milletvekillerinin bu tavrına, AKP'li milletvekilleri alkışlayarak karşılık verdi. Bunun üzerine birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, ''Bir parti grubunun dışarı çıkmasıyla niye ilgileniyorsunuz? Lütfen, Sayın Bakan konuşmaya devam ediyor'' diye uyardı.
Bakan Dinçer, daha sonra konuşmasına devam etti.
14. madde de kabul edildi
Meclis Genel Kurulu'nda, 4+4+4 teklifinin 14. maddesi kabul edildi.
Meclis Genel Kurulu'nda, AKP'nin, teklifin, "yükseköğretime giriş ve yerleştirme" başlıklı 14. maddesinin (d) bendinin madde metninden çıkartılmasına ilişkin verdiği önerge kabul edildi.
Kabul edilen önergeyle, "Bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarının mezunlarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen aynı meslek dalında yer alan yükseköğretim programlarına yerleşmelerinde, (b) bendindeki puana ek olarak, ortaöğretim başarı puanının yüzde dördü yerleştirme puanına eklenir" ibaresi madde metninden çıkartıldı.
Önergenin gerekçesinde, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla önergenin verildiği ifade edildi.
Teklif üzerindeki görüşmelerin ardından 14. madde kabul edildi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi