Kurbanlık alacaklar dikkat! "Bulaşıcı 750 hastalık var"
SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi(CÜ) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haki Kara, kurbanlık alacak vatandaşlara uyarılarda bulundu. Hayvanlardan insanlara bulaşan 750 hastalık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kara, "İçeride olumsuz bir kitle veya alışık oldukları et kalitesinin dışında bir olgu görenler, etin tüketilip tüketilmemesi konusunda mutlaka veteriner hekime danışmaları gerekir" dedi.
CÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haki Kara, yaklaşan kurban bayramı nedeni ile önemli uyarılarda bulundu. Kurban alımında vatandaşların hayvanların genel görünümlerine ve teknik olarak bir takım değerlerine bakması gerektiğini kaydeden Kara, "Genel görünümlerinde bakıldıklarında hayvanların gürbüz, tüylerinin parlak, ağız, burun ve gözde olumsuz kötü kokulu bir akıntının olmaması, vücudun herhangi bir yerinde kanama, ayaklarda kırık gibi olguların olmaması, yani düzgün yürüyebilir olması, gözle görüldüğünde albenisi olan bir tercih yapmalarında fayda vardır. Hayvanlarda kulak küpe numaralarının bulunması, pasaport diye tabir edilen belgelerin mutlaka olması, bunların sorgulanması gerekir. Vatandaşlarımız kestiği hayvanın geçmişte ne kadar sağlıklı bir şekilde yetiştirildiğini, aşılama programlarına ne kadar uyulduğuna bakılması gerekir. Yine eğer dişi hayvan tercih edilecekse gebelik muayenelerinin mutlaka yapılması lazım" dedi.
'KİTLE GÖRÜLÜRSE VETERİNER HEKİME DANIŞILMALI'
Hayvanlardan insanlara bulaşabilen yaklaşık 750 hastalık türü bulunduğunu da ifade eden Prof. Dr. Kara her etin yenmemesi gerektiğini belirterek şöyle dedi:
"Vatandaşların tedirgin olmasına gerek yoktur. Hayvanların kesimlerinin mezbahanelerde, modern kesimhanelerde yapılmasını öneriyoruz. Orada deneyimli veteriner arkadaşlarımız görev yapıyor, herhangi bir olumsuzluk çıktığında onlar müdahale edebilecek, insanlar için risk taşıyabilecek faktörleri eleyebilecek donanımlara sahipler. Bireysel kesimlerde içeride olumsuz bir kitle, kötü koku, alışık oldukları et kalitesinin ya da renginin dışında bir olgu gördüklerinde mutlaka kesimhaneler, belediyelerin tanzim ettiği alanlarda görevli veteriner hekimler veya da mutlaka Tarım İl Müdürlüklerine başvurmak suretiyle bu etin insan sağlığı için ne kadar risk olduğunu, tüketilip, tüketilemeyeceği konusunda bilgi alabilirler."
"KENE YAPIŞMIŞ HAVYAN ETİ YENEBİLİR"
Kene yapışmış bir hayvanın etini yemekte bir sakınca olmadığını da belirten Kara şöyle konuştu:"Dini duygularla kesim yapılan bir hayvanda üzerinde mutlaka sinek ve keneye benzer şeyler görülecektir. Keneden illa hastalık bulaşmaz anlamında söylemiyoruz, ama her kenenin hastalık yapma potansiyeli yoktur. Kene insanları ısırdığında eğer virüs taşıyorsa Kırım Kongo Kanamalı Ateşine neden olabilir. Bütün keneler de bu hastalığı taşımıyor. Bunun için çok fazla tedirgin olmaya gerek yoktur. Hayvandaki kene hayvan üzerindedir. Tabi ki bunu fark edenler korunmasını yapmalı. Kendine yapışmasını engellediği takdirde herhangi bir sıkıntı olmaz."
En Çok Okunan Haberler
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması