Kürtaj sanatçıların gündeminde

'Bedenimiz devletin gündemine girmiş hayrola!' diyerek yola çıkan Saadet Sorgunlu ve Kardelen Fincancı'nın sanat eylemi herkesin katılımına açık.

Yayınlanma: 04.07.2012 - 14:18
Abone Ol google-news

Kadıköy’den iki sanat atölyesi... İkisinin de sahibi kadın sanatçılar. Atölye Çıkızgâh Saadet Sorgunlu’nun, Atölye Panorama ise Kardelen Fincancı’nın mekânı. Bu iki ismi bir araya getiren ise gelecek yasama yılında çıkarılması planlanan kürtaj yasası.

“Bedenimiz devletin gündemine girmiş hayrola!” diye yola çıkan bu iki sanatçı, Sorgunlu’nun öncülük ettiği kolektif bir eyleme imza atmaya hazırlanıyor. 7-8 Temmuz tarihlerinde kürtaj üzerinden manipülasyona, gündem değiştirmeye, kadınların bedenlerine el uzatma çabalarına karşı hak ve özgürlükleri savunmak için sanatçı atölyelerini birer sergi alanına dönüştürüyorlar.

Kürtaj yasasının haziran ayı sonunda görüşüleceği beklendiği için, sonrasına denk gelen 7-8 Temmuz’u eylem tarihi olarak belirleyen ekip, yasanın görüşülmesi ertelense de eylemin görüşmelerden önce olmasının farkındalık yaratmakta etkili olabileceğini düşünüyor.

Türkiye’deki atölyelere, sanatçılara, katılmak isteyen herkese açık olacak eylemle eserler üzerinden ortak bir dil ve tavır oluşturmak hedefleniyor. Ayrıca atölyesi olmayan sanatçılar için İstanbul Anadolu yakasında KargART, Ütopya Platform, Anadolu Mozaik Sanatı ve Sanatçıları Derneği ve Avrupa yakasında Depo İstanbul, Galata Fotoğrafhanesi ve Beks, Diyarbakır’da Diyarbakır Belediyesi Galerisi, Yalıhan/Çanakkale’nin bu eylem için sanatçılara kapıları açık olacak. Eylem kapsamında üretilecek eserlerin fotoğrafları, kayıt ve röportajları da eylem sonrasında internet sitesinde yayımlanacak, sponsor bulunması halinde ise bir katalog haline getirilecek.

“Kürtaj yasağı yasal tecavüzdür” diyerek bu sanat eylemine destek vermek isteyenlerin, 6 Temmuz’a kadar www.7-8temmuz.com, [email protected] ya da [email protected] adreslerine ulaşmaları yeterli.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler