Kurtulmuş'tan 2 sandık önerisi

HSP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, 12 Haziran'da yapılması öngörülen genel seçimlerde halkın önüne 2 sandık konulması ve yeni anayasayı hazırlayacak ''anayasa meclisi''nin de seçilmesi gerektiğini belirterek, ''Millet tarafından seçilen meclis vasıtasıyla hazırlanacak anayasa taslağı referanduma sunulmalı'' dedi.

Kurtulmuş'tan 2 sandık önerisi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.02.2011 - 15:18

HSP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, partisinin İstanbul İl Başkanlığı tarafından Akgün Otel'de düzenlenen ''Anayasa'' konulu sempozyuma katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Kurtulmuş, önümüzdeki dönemde Türkiye'nin en temel siyasal tartışmalarının başında ''yeni anayasanın'' geleceğini kaydetti.

Türkiye'nin çok kapsamlı bir anayasa değişikliği yapmak zorunda olduğunu aktaran Kurtulmuş, Türkiye'nin yasal ve anayasal sorunlarının temelini, siyasal sistemin yapısının oluşturduğunu bildirdi.

Türkiye'nin siyasal sisteminin ''demokrasi'' gibi göründüğünü, ancak sistemin nitelik itibariyle ''bürokratik oligarşi'' olduğunu savunan Kurtulmuş, ''Bu niteliği değişmediği sürece, sistem tam demokratik hale gelmediği sürece bu tartışmalar devam edecektir'' dedi.

Anayasanın, sadece belli çevrelerle hazırlanmış olmasında ısrar edildiğini öne süren Kurtulmuş, şöyle konuştu:
''Bu anlamda da yeni anayasa tartışmalarıyla milleti yoruyorlar. Yapılması gereken geniş kitlelerin katıldığı süreçlerde bütün toplumsal kesimlerin bire bir temsilcilerinin yer aldığı bir anayasadır. Biz bunu başından beri söylüyoruz. Anayasayı anayasacılar değil, millet yapar. Hocaların, toplumun anayasa ile ilgili fikirleri olur ama milletin, halkın anayasası olur. Demokratik bir tartışma sürecinde kararı millet verir.''

''AK Parti'nin 'değişim ağzı' ile milletten oy aldığını'' kaydeden Kurtulmuş, ''Değişimden anladığı ise şudur; biz kurum ve kuruluşlar içerisinde Ahmet'i alır, bizim Mehmet'i yerine koyarsak sistem demokratikleşir zannediyorlar. Sorun, ötekinin gidip Mehmet'in gelmesi değil, bütün kurum ve kuruluşların millete açılmasıdır'' diye konuştu.

Kurtulmuş, sistemin, partiler ve şahısların üstüne kurulmaması gerektiğini, demokratik bir sistemin insanların vicdanı, milletin aklı ve kararı üzerine inşa edilmesinin şart olduğunu belirtti.

"Vesayetçi sistemin kodları"

Anayasanın içeriğinin önemli olduğunu dile getiren Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Anayasanın içeriği nasıl olmalıdır? Yeni anayasa hak ve özgürlükleri gerçekten genişleten bir anayasa olmalıdır. Vatandaşlık meselesini özgür ve eşit vatandaşlık temelinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanıyla, sokaktaki ayakkabı boyacısının vatandaşlık bakımından eşit hale getirecek bir anayasa olmalıdır. Vesayetçi sistemin bütün kodlarını kıran bir anayasa olmalıdır. Politik katılımın tam manasıyla sağlandığı ve adil bir sistemin esas alındığı bir anayasa ortaya konulmalıdır. Ekonomik refahın toplumun bütün kesimlerine paylaşılması esas alınmalı, ekonomide hakkaniyetçi ve adaletçi perspektif hakim olmalıdır. Millet egemenliğini esas alacak ve bunu kurumlaştıracak bir anayasa ortaya konulmalıdır.''

Kurtulmuş, ''milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü'' şeklindeki ibarelerin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini, Türk devletine vatandaşlık bağıyla bağlılığın ''etnik'' bir tanımlamadan çıkartılarak ''hukuki'' bir tanımlamaya döndürülmesinin şart olduğunu vurguladı.



"Bireysel suçlarda dokunulmazlıklar kaldırılmalıdır"

Laiklik kavramının, hiçbir izaha muhtaç olmayacak şekilde, açık bir şekilde düzenlenmesinin zorunlu olduğunu anlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:
''Yargı konusunda bizim teklifimiz şudur: Askeri bütün mahkemelerin kaldırılarak, Yargıtayın bünyesinde bir askeri suçlarla ilgili ihtisas dairesinin oluşması ve o dairenin askeri suçlara bakmasıdır. Türkiye siyasetinin demokratikleşmesi konusunda önemli gördüğümüz diğer bir konu da dokunulmazlıklardır. Siyaset fikri anlamda hiçbir şekilde dokunulmaması gereken alandır. Kim kimin hangi fikrine niçin dokunacaktır? Kimin haddinedir birisinin söylediği bir fikri yasaklamak? Demokrasinin esas kuralı bu olmalıdır. Parti olarak fikrimiz, sokaktaki hiçbir vatandaşa fikrinden dolayı kimse dokunmayacaktır. Bireysel suçlarda dokunulmazlıklar kaldırılmalıdır.''

 


Seçimde 2 sandık

Kurtulmuş, anayasa tartışmalarının sevinilecek noktaya geldiğini, tartışmaların ''milletin egemenliğini kim ne kadar kısıtlayacak''tan çıktığını, ''millet nasıl kayıtsız şartsız kendi egemenliğini kuracak'' noktasına geldiğini belirtti.

Milletin mevcut siyasetin çok önünde olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şöyle konuştu:
''Şimdi bunun bir yapıya ulaştırılması gerekiyor. 12 Hazirandaki seçimlerde 2 sandık konulmalı. Yeni anayasa taslağını hazırlayacak 'anayasa meclisi' seçilmesi için de sandık konulmalı. Yeni anayasayı yapacak, millet tarafından seçilen meclis vasıtasıyla hazırlanacak anayasa taslağı referanduma sunulmalı. Bu yapılırsa, inanıyorum ki Türkiye gerçekten çok ileriye gidecek. Bütün kurumların demokratik hale gelmesinin önü açılmış olacaktır.''

Sempozyumda daha sonra ''Türkiye'nin temel sorunları nasıl bir anayasa ile çözülür?'', ''Yeni anayasayı kim nasıl yapmalı?'', ''Türkiye'de anayasalar ve siyaset'', ''Sosyal politikalar ve anayasa'' konuları tartışıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler