Kuş cennetine 1,5 ton kuş yemi bırakıldı

Yüz bin civarında kuşun yaşadığı İzmir Kuş Cenneti'nde, ağır kış şartlarında açlık tehlikesi yaşayan hayvanlar için doğal ortama 1.5 ton yem bırakıldı.

Yayınlanma: 29.01.2010 - 11:41
Abone Ol google-news

İzmir Kuş Cennetini Yaşatma ve Geliştirme Birliği, hava ısısının mevsim normallerinin altına düşmesiyle Kuş Cenneti'nde beslenme sıkıntısı çeken kuşlar için doğal ortama 1.5 ton yem bıraktı. Çiğli Çamaltı Tuzlası'ndaki bölgenin dört bir tarafına ve özellikle kuşların beslenme alanları olan su kenarlarına serpilen darı ve buğdayların, soğuk havada beslenme zorluğu çeken bu sevimli hayvanları ayakta tutacağı bildirildi.

İzmir Kuş Cenneti Uzman Biyoloğu Ömer Döndüren, İzmir'de eksi derecelere düşen hava sıcaklıkları nedeniyle tatlı su alanlarında kuşlar açısından yaşamsal sorunlar olduğunu ve bu durumun beslenmelerini olumsuz etkilediğini vurguladı. Döndüren, "Tuzlu su alanları donmuyor ama tatlı su alanları eksi derecelerde donuyor. Tatlı su alanlarımızda yaklaşık 15-20 bin ördek yaşıyor. Buzlanma nedeni ile ördek türleri ve tüm kuşların beslenememe durumu ortaya çıktı. Biz de bunun üzerine 1.5 ton buğday ve darı aldık. Kuşların özellikle beslenme noktası olarak kullandığı yerlere, su kenarlarına ve açık alanlara atıyoruz" diye konuştu.
 

Kuş cennetinde 50 kuş türü kış geçiriyor

Döndüren, İzmir Kuş Cenneti'nin Türkiye'de kuşlar için önemli bir yaşam alanı olduğuna dikkat çekerek, "Bu bölgede yaşayan su kuşlarının sayısı kışın bazı yıllarda 100 bine ulaşıyor. Geçtiğimiz yıl sayı 80 bin idi. Son yıllarda bir artış var. Çünkü alana, eskiye göre daha iyi tatlı su geliyor. Kuşların beslenme alanları daha iyi durumda. Bunların 30 bin civarı flamingo, 15-20 bini ördek ve diğer su kuşları. 50 tür su kuşu burada kışı geçiriyor. Nadir olan türler de geliyor. İç Anadolu Göller bölgesindeki göllerin çoğu kışın donuyor. Kıyı kısımlarda Ege ve Akdeniz kıyısındaki deltelar ise onlara göre nisbeten daha zor donuyor. Burada hem tatlı hem tuzlu su var. O nedenle kuşlar, beslenmek için bu tür alanları seçiyor" dedi.

Öte yandan, Düzce ve Bursa'da da hayvanlarının olumsuz kış koşullarından etkilenmemeleri için doğaya yem bırakıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler