‘Kutlu Doğum’a ‘FETÖ’ ayarı

Hükümet FETÖ eleştirilerine dayanamadı, Kutlu Doğum uygulamasını değiştiriyor. Kutlu Doğum her yıl hicri takvime göre 10 gün geriye kayacak.

‘Kutlu Doğum’a ‘FETÖ’ ayarı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.04.2017 - 05:44

Miladi takvime sabitlenmesi ile eleştirilen Kutlu Doğum Haftası, hükümetin talimatı ile 1989 ile 1994 yılları arasında yapıldığı gibi hicri takvime bağlanıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapacağı çalışmanın ardından Mevlit Kandili’nin Kutlu Doğum Haftası’nın ilk günü ya da son günü olarak belirlenmesi planlanıyor. Böylece haftanın, her dini gün gibi her yıl, bir önceki yıl kutlanan tarihten 10 gün önce başlatılabileceği belirtiliyor.

Türkiye gazetesinin Kutlu Doğum Haftası programlarının FETÖ’nün projesi olduğu yönündeki haberin ardından hükümet, 28 Şubat’a ve 27 Nisan bildirisine kadar giden, özellikle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na denk getirildiği eleştirilerine yol açan, tarihi bir tartışmaya el koydu.

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye gazetesinin de bağlı bulunduğu İhlas yayın grubuna ait TGRT Haber’de “Kutlu Doğum Haftası, Mevlid-i Nebi’nin bir alternatifi değildir. Ortaya çıkan bütün bu eleştiriler değerlendirilecek. Önümüzdeki günlerde Diyanet İşleri Teşkilatı bir ilmi toplantı da yaparak, öyle arzuluyoruz ki hicri takvime Kutlu Doğum Haftası’nı sabitleyecektir” açıklamasını yaptı.

Türköne de kuruldaydı

Diyanet İşleri Başkanlığı Kutlu Doğum Haftası programlarına ilk olarak 1989 yılında başladı. Bu tarihlerde haftanın başlangıç ve bitiş tarihi hicri takvime göre, yani her yıl bir önceki yıl belirlenen tarihten 10-11 gün öncesine denk getiriliyordu. 1994 yılında ise belirlenen tarihin yaz aylarına denk gelmesi ve etkinliklere katılım oranının düşük olacağı gerekçesiyle haftanın başlangıç ve bitiş tarihi miladi takvime endekslendi. Bu tarihte miladi takvime sabitleme kararının alındığı kurulda Mümtaz’er Türköne’nin de bulunması dikkat çekti. Bu tarihten sonra Kutlu Doğum Haftası’nın başlangıç ve bitiş tarihi, 23 Nisan eleştirileri de dikkate alınarak, 14-20 Nisan olarak belirlendi ve mevzuata yansıtıldı.

Ancak Türkiye gazetesinin miladi takvime sabitlenmesini FETÖ etkisine bağlamasının ardından hükümet talimatı ile yeni bir çalışmanın yapılacağı belirtildi. Buna göre Diyanet İşleri Başkanlığı’nın önümüzdeki süreçte il ve ilçe müftüleri, ilahiyat akademisyenleri ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile bir araya geleceği, haftanın hicri takvime sabitlenebileceği belirtildi. FETÖ etkisine ilişkin haberlerin hükümete yakın İhlas grubunda yayımlanmasının ardından Diyanet’ten sorumlu Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’un Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’i araması ve “hicri takvime sabitlenecektir” açıklamasını yapması dikkat çekti.

10-11 gün geriye

Çalışmanın hükümetin gösterdiği yolda sonuçlanması durumunda, Kutlu Doğum Haftası başlangıç ve bitiş tarihlerinin Hz. Muhammed’in doğum tarihi olarak belirlenen hicri rebiülevvel ayının 12. gecesine göre ayarlanacağı; ya ilk ya da son gününün Mevlid Kandili’ne denk getirilebileceği ifade edildi. Kutlu Doğum Haftası’nın her dini gün gibi, her yıl, hicri takvime göre 10-11 gün önce başlatılabileceği aktarıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler