Kuvvetli rüzgar ve kar uyarısı

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, yurdun bazı kesimleri için ''kuvvetli rüzgar ve tipi şeklinde kar'' uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 21.01.2010 - 07:35
Abone Ol google-news

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, yağışlar, yarın Muğla, Antalya, Çanakkale, İzmir, Aydın ve Mersin çevrelerinde kuvvetli yağmur ve sağanak, Batı Karadeniz, Marmara, İç Ege (Afyonkarahisar, Uşak, Kütahya ve Denizli), Göller yöresi ile (Isparta ve Burdur) ile Ankara, Eskişehir ve Konya çevrelerinde karla karışık yağmur, Adana, Kahramanmaraş ve İskenderun'da ise sağanak şeklinde olacak.


Marmara Bölgesi'nde kuzeydoğu (poyraz) yönlerden 70-90 kilometre hızla kuvvetli fırtına, Güney Ege ve Batı Akdeniz'de güneydoğu (keşişleme) yönlerden 60-80 kilometre hızla fırtına şeklinde esecek. 23 Ocak Cumartesi yağışlar, Marmara Bölgesi'nde kuzey ve kuzeybatı yönlerden 70-90 kilometre esecek fırtına ile birlikte İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bilecik, Bolu ve Düzce çevrelerinde tipi şeklinde kar görülecek.

Hava sıcaklığı Cuma günü Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Cumartesi günü Marmara ve Ege'de 3 ile 5 derece azalarak batı bölgelerimizde mevsim normalleri civarında gerçekleşecek. Marmara ile iç ve doğu bölgelerde gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı görülecek.

 

Hava ulaşımına sis engeli

Kars'ta etkili olan sis nedeniyle İzmir-Kars seferini yapan SunExpres Havayollarına ait uçak, Kars'a iniş yapamadığı için Erzurum'a yönlendirildi. SunEkpress Havayollarına ait İzmir-Kars seferini yapan 9114 sefer sayılı uçak, Kars'taki olumsuz hava koşulları nedeniyle görüş mesafesinin düşmesi üzerine Kars Havaalanı'na iniş yapamadı. Erzurum'a yönlendirilen uçağın, Erzurum Havalimanı'na iniş yaptığı öğrenildi. Uçağın hava şartları elverişli hale geldiği takdirde Kars Havaalanı'na geleceği belirtildi.

 

Trakya'ya Sibirya soğukları geliyor

Edirne'de, Balkanlar'dan gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi artarak devam ediyor. Edirne'de yarın hava sıcaklığının eksi 9, Kırklareli'nde ise eksi 15 derece olması bekleniyor. Trakya Bölgesi'nde kar yağışı nedeniyle kapanan 70 köy yolu, ekiplerin yoğun çalışmaları sonucu açıldı. Karayolları ve Edirne Belediyesi karla mücadele ekipleri, tuzlama çalışmalarını kent merkezi ve TEM otobanında aralıksız sürdürüyor. Edirne Meteoroloji Müdürlüğü yetkileri, hava sıcaklığının eksi 5 derece ölçüldüğünü, kentte sıcaklığın yarın eksi 9 derece olacağının tahmin edildiğini bildirdi. Edirne'de bugün kar yağışı beklenmediği ancak cuma ve cumartesi günleri yoğun yağışın etkili olacağı öğrenildi.

Kırklareli'nde sıcaklık eksi 15 dereceye kadar düşecek

Kırklareli Meteoroloji Müdürü Naci Gürbüz, hava sıcaklığının eksi 6 derece olduğu ve bugün kar yağışı beklenmediğini söyledi. Gürbüz, yarın ve cumartesi günü ise sıcaklığın eksi 15 dereceye kadar düşeceğini, kar yağışının etkili olacağını söyledi. Öte yandan, yoğun kar yağışı nedeniyle Kırklareli'nde kapanan 35 köy yolu ulaşıma açıldı. Kırklareli Belediyesi ve İl Özel İdaresi, buzlanmaya karşı tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

 

Yaban hayvanları için doğaya yem bırakıldı

Kırklareli'nde etkili olan kar yağışı nedeniyle yem bulmakta zorlanan yaban hayvanları için, doğaya yem bırakıldı. Kırklareli Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, Çağlayık köyü çevresine, yaban hayvanları için 400 kilo buğday bıraktı. Kırklareli Çevre ve Orman İl Müdürü Fikri Erbaş, ''Bugünlerde biz onlara yardım etmezsek hayatlarını idame ettirmekte zorlanacaklar ve ölümler olacaktır'' dedi. Erbaş, İl Müdürlüğü'nce her yıl olduğu gibi, mevsim koşullarının kötü olduğu günlerde yaban hayatının sağlıklı bir şekilde hayatlarını idame ettirebilmeleri için yemleme çalışmaları yaptıklarını söyledi.

İnsan hayatından uzak yerlere yem bırakıldığını belirten Erbaş, şöyle konuştu: ''Bilindiği gibi 3 gündür şiddetli kar yağışı ve havanın donlu olması nedeniyle hayvanların yem bulmakta zorlanacağını düşünerek Çağlayık Köyü civarında yemleme çalışmalarına başladık. Yaban hayvanları için doğaya 400 kilo civarında buğday bıraktık. Bugünkü bu çalışmamızı devam ettireceğiz. Yerler halen karlı. Bizim bu yaban hayatına destek vermemiz gerektiğine gerçekten inanıyoruz.''

'Avcılık bir centilmenlik işidir'

Kırklareli Çevre ve Orman İl Müdürü Fikri Erbaş, böyle kötü günlerde bazı kendini bilmez diye tanımlanabilecek kişilerin hayvanların açlıktan, soğuktan dolayı güçsüz düşmüş hallerinden istifade ederek avlamaya çalıştıklarını söyledi. Avcılığın bir centilmenlik işi olduğunu kaydeden Erbaş, şöyle devam etti: ''Avcılıkta orantısız güç yoktur. Avcılarında av hayvanlarıyla aynı şekilde, güçte ve dengeli bir şekilde ava çıkmaları lazım. Ama görüyoruz ki bazı avcılarımız uygunsuz zamanda, uygunsuz yerlerde avlanmaya çalışmaktadırlar. Avcılarımız bu şekilde avlanırlarsa doğanın dengesi bozulacaktır.''
 

Kaçak avcılara suçüstü

Yaban hayvanlarının hayatlarını idame ettirebilmeleri için doğaya yem bırakmaya giden Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, Demircihalil Köyü merasında Fatih Ö'yü pompalı tüfekle Mehmet Y'yi ise çift kırmalı av tüfeği ile yakaladı. Avlanma belgelerinin olmayan bu kişiler, avlanmaya gelmediklerini savundular. Yetkililerin tutanak yazdığını gören Mehmet Y, nüfus cüzdanını yetkililere bırakarak traktörüne binip, bölgeden uzaklaştı. Avlanma belgesi olmadığı halde tüfeklerle yakalanan iki kişiye, 343 TL para cezası kesildi.

 

Meteorolojiden buzlanma ve don uyarısı

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, yurdun bazı kesimleri için ''buzlanma ve don olayı'' uyarısında bulundu. Kurumun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, bugün ve yarın Marmara, İç Ege (Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak), Batı Karadeniz'in iç kesimleri (Bolu, Düzce, Kastamonu), Isparta, Burdur, İç Anadolu ile Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda (Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı) buzlanma ve don olayı bekleniyor. Buzlanma ve don olayı nedeniyle oluşabilecek olumsuz şartlara karşı ilgililerin ve yurttaşların tedbirli ve dikkatli olmaları gerekiyor.

 

Bolu Dağı tüneli kesiminde kar yağışı ve sis

TEM Otoyolu'nun Bolu Dağı Tüneli kesiminde kar yağışı ve sis ulaşımı olumsuz etkiliyor. Ankara-İstanbul karayolunun Bolu Dağı Tüneli kesiminde dün akşam başlayarak aralıklarla devam eden kar yağışı ve sabahtan itibaren etkili olan sis nedeniyle ulaşımda zaman zaman aksamalar yaşanıyor. Görüş mesafesinin yaklaşık 30 metreye kadar düştüğü güzergahta görev yapan trafik ekipleri, sürücüleri bölgede etkili olan kar yağışı, sis ve buzlanmaya karşı uyarıyor. Ekipler, Bolu Dağı güzergahını kullanacak sürücülerin araçlarında takoz, çekme halatı ve yedek lastik bulundurması gerektiğini bildirdi. Öte yandan, Karayolları ekipleri ise güzergahta kar temizleme çalışması yapıyor.

 

Gazipaşa'da hortum

Antalya'nın Gazipaşa ilçesi Koru mahallesinde gece meydana gelen hortumun, bazı seralarda hasara neden olduğu, bazı ağaçların da devrilmesine yol açtığı bildirildi. Gece meydana gelen hortum nedeniyle Koru mahallesindeki bazı plastik seraların örtüleri uçtu, bazı seraların demir iskeletleri devrildi, bazı ağaçlar da yerinden söküldü.
 

Kaymakamdan sigorta uyarısı

Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk, hortumun etkili olduğu bölgede inceleme yaparak, vatandaşlarla görüştü. Kaymakam Pamuk, hortum ve fırtınanın tarım alanlarına verdiği zararların 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren tarım sigortası kapsamına alındığını hatırlatarak, çiftçilere tarım alanlarını sigorta ettirmeleri önerisinde bulundu. Kaymakam Pamuk, henüz sigorta yaptırmamış çiftçilerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurmaları halinde, imkanlar ölçüsünde mağduriyetlerinin giderileceğini söyledi. Kaymakam Pamuk, İlçe Tarım Müdürlüğü'nün hortumun bölgede yol açtığı zararı tespit etmek üzere çalışmalara başladığını da bildirdi.




 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler