'Kuzey Irak'tan petrol sevkiyatının yapılmasında engel yok'

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Bu noktada yetki, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndadır. Kuzey Irak'tan petrol sevkiyatının yapılmasında engel yoktur" dedi.

'Kuzey Irak'tan petrol sevkiyatının yapılmasında engel yok'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.07.2012 - 10:36

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Befesa'nın yatırım kararın açıklandığı toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlarken, İspanyol firmanın yatırım tutarının 300 milyon dolara çıkabileceğinin hatırlatılarak, "Kapasite artışı mı olacak?" sorusu üzerine, "Türkiye ile ilgili yatırım Adana ve Tire ile başlayacak, bunun ileride bir kapasite artışına gidileceği, ayrıca alüminyum araştırmalarına gitmesiyle 300 milyon dolara kadar çıkarabileceğini ifade etmek istedim" dedi. Atıkların sanayiciden nasıl tedarik edileceğine ilişkin bir başka soruya Bakan Çağlayan, "Bu konu gerek kanunlar, tüm mevzuat düzenlemeleri ile çok net ortaya konmuştur. Sanayicinin keyfi davranışı söz konusu değildir. Geri kazanım bir koyundan iki post çıkartma hadisesidir" yanıtını verdi.
 

'Nükleeri görüşeceğimiz firmalar da olacak'

Çağlayan, Japonya ziyareti sırasında nükleer enerji yatırımına ilişkin görüşmelerin yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir başka soruya, şu karşılığı verdi: "Japonya'da farklı alanlarda farklı şirketlerle gerçekleştireceğiz. Nükleer santral konusundaki sistemle ilgili çalışmalar devam ediyor, bu konuda kapımız herkese açıktır. Bu konuyla ilgili görüşeceğimiz firmalar da olacak. Japon market sektöründe olan bir şirket var. Bu şirket ile geçen sene yaptığımız seyahatte CEO'su ile çok yakın arkadaş olduk. Aeon firması, yılda 50 milyar dolarlık alım gerçekleştiriyor, yani tekstil mobilyadan tutun sebze meyveye kadar alım yapıyor. Japonya seyahatinde Aeon ile yine görüşme yapacağız. Bu seyahatte, Japon tarafından gelen öneriyle serbest ticaret anlaşmalarıyla ilgili önemli bir adım atacağız, son derece önemli bir anlaşma olacak. Japonya ile serbest ticaret anlaşmasıyla müzakereleriyle önemli bir hamle olacak. Mersin'in Singapur'dan bir eksiği yok. İzmir'in fazlası var, eksiği yok. Dünyanın ilk 10 büyük konteyner limanı yapma konusunda aldığımız karar çerçevesinde önemli ticaret aktarım merkezileri haline geleceğiz. Ayrıca, Singapur'daki limanı da inceleceğiz."
 

'Kuzey Irak'tan petrol sevkiyatına engel yok'

Çağlayan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ve Merkez Yönetim arasındaki petrol konusundaki bir başka soruya, Irak'a bakışlarının belli olduğunu söyledi. Türkiye olarak tek bir devlet olarak gördüklerini ifade ettiklerini dile getiren Çağlayan, "Irak'ın tekliği bölünmez bütünlüğü Türkiye tarafından vurgulanmıştır. Türkiye'nin menfaatlerini gerektiren her noktada çalışmalarını devam ettirecek. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin kendi petrol ürünlerini Türkiye'ye gönderme ve işlenmiş olarak geri alma gibi talepleri var, bu noktada yetki Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndadır ve Kuzey Irak'tan petrol sevkiyatının yapılmasında engel yoktur" karşılığını verdi. Hükümetin açıkladığı teşvik sisteminde meyvelerin ne zaman toplanmaya başlanacağına ilişkin olarak Bakan Çağlayan, "Bizim çantamızda çok şey var. Zamanı geldiğinde açıklayacağız bunları. Türkiye'ye olan yatırım temaslarının meyvelerini birer birer almaya başlıyoruz" demekle yetindi.

'Alüminyum pazarını araştırıyoruz'

Befesa Yönetim Kurulu Başkanı Javier Molina Montes ise yapılacak yatırımla öncelikle hangi ülkelere ihracat planlarının olduğuna ilişkin olarak, "Öncelikle AB'ye ihracat yapmak istiyoruz. Belçika, Fransa gibi ülkelere. Uzakdoğu'da ise Çin, Kore ve Hindistan'a ihracat yapmayı planlıyoruz" yanıtını verdi. Bir gazetecinin, "Alüminyum yatırımına ne zaman başlanacak?" sorusu üzerine Montes, Türkiye'de alüminyum pazarını araştırdıklarına işaret ederek, "Bu araştırmanın sonucu pozitif olursa alüminyum sektöründe yeni yatırım yapma kararı alabiliriz. Bence bütün tedarikçiler ve üreticiler atıklarını dönüştürmek zorundadır ve artık toprağa gömme yoluyla bertaraf olmayacaktır. Bu şekilde biz üreticilerle görüşmelere başladık. Hem kısa hem uzun vadede tedarikimiz güvence altında" dedi. Adana'daki işçilerin grev kararına ilişkin bir başka soruya Montes, "Bu konuyla ilgili bilgim yok. Bana bilgi aktarılmadı. Sendikacılarla tesisteki gelişmelerle ilgili olarak görüşmeler yaptık" karşılığını verdi.

 

'Çeliğin tozunu attıracak'

İspanyol Befesa'nın yatırım kararının açıklandığı toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, İspanyol Befesa ile birlikte son dönemde açıklanan yatırım kararlarının, Türkiye'nin bölgesel yatırım üssü olarak görüldüğünün bir göstergesi olduğunu söyledi. 

Befesa ile İspanya'ya yaptıkları seyahatte temaslarının olduğuna işaret eden Bakan Çağlayan, bu ziyaret sırasında Türkiye'de yapacakları yatırımda karlı çıkacaklarını, kendileri için önemli bir merkez olacağını ifade ettiğini dile getirdi.

Befesa firmasının, Türkiye'de aldığı yatırım kararı ile birlikte, Adana'da Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi ve İzmir'de Tire Organize Sanayi Bölgesi'nde tesis kuracağını dile getiren Bakan Çağlayan, "Bu yapılan yatırım ilk etapta 120 milyon dolardan başlayıp, bana göre 300 milyon dolara kadar gidecektir. Bu yatırımla ilk etapta 80 ile 100 milyon dolar civarında ilave ihracat imkânı ortaya çıkacaktır. Bilhassa, otomotiv sektörünün kullandığı çinko oksit hammaddesi açısından önemli bir girdi de sağlayacaktır. Bu iki yatırım, çeliğin tozunu attıracaktır" diye konuştu.
 

'Alüminyum projesi de var'

İspanyol şirketin alüminyum konusunda da projeleri olduğunu açıklayan Bakan Çağlayan,"Befese, yeni yatırımlarını da Türkiye'de yapacaktır. Bu toplantı öncesindeki görüşmemizde bana söylediler. Önümüzdeki kısa sürede alüminyumla ilgili de projelerinin olduğunu buradan ben söylüyorum. Sadece çelik değil alüminyumun da tozunu attıracakları konusunda gayretleri olacağını, buradan ifade etmek istiyorum" dedi. İspanyol şirketin yatırımlarının bölgesel teşvik sistemi kapsamında değerlendirileceğine ve İzmir ile Adana OSB'de yatırım yapılmasının, bir alt bölgeden destek alma imkanını da sağlayacağına işarete eden Bakan Çağlayan, "Befesa'nın yatırımları KDV istisnasına ve gümrük vergisi muafiyetine sahip olacak" dedi.
 

'İlk beş ayda 6.5 milyar dolar doğrudan yatırım aldık'

Türkiye'ye doğrudan yapılan sermaye akışlarından da bahseden Çağlayan, "Türkiye gelişmekte olan ülkeler bazında en çok yatırım çeken 12'nci ülke olmuştur. Türkiye ilk 5 ayda 6.5 milyar dolarlık bir doğrudan yatırım aldı. Ülkemize yapılan doğrudan sermaye akışlarında yüzde 76'lık bir artış var" dedi. Türkiye'de şu ana kadar 443 İspanyol firması olduğunu, bu sayının Befesa ile artacağına dikkati çeken Çağlayan, "İspanyol firmalarının Türkiye'yi daha yakında keşfetmesini istiyoruz" çağrısında bulundu. Türkiye'de son 10 yılda İspanyol firmalarının yaptığı yatırım miktarının 4.1 milyar dolar olduğunu dile getiren Bakan Çağlan, "Şimdi bu miktar 4.2 milyar doların üzerine çıkıyor" ifadelerini kullandı.
 

'Kapım size 24 saat açık'

Bu yatırımla birlikte 300 kişiye iş imkânı sağlanacağının altını çizen Bakan Çağlayan, "Türkiye, işsizlik konusunda önemli bir mesafe aldı. Avrupa, bugün çok ciddi bir işsizlik sorunu yaşanıyor. Türkiye'nin işsizlik rakamlarının Nisan ayı itibariyle yüzde 9'a getirilmiş olması, bu konuda yapılan icraatların en önemli özetidir" değerlendirmesinde bulundu. İspanyol firmaya seslenen Çağlayan, "Kapımın 24 saat sizlere açık olduğunu, karşılaşabileceğiniz bir sorun karşısında bir telefon mesafesi kadar yanınızda olacağımı ifade etmek istiyorum. Befesa, ÇED raporunun bitmesi ile yatırımlarına başlayacak. Benim beklentim, 2013 sonu itibariyle şirket üretimin yapar hale gelecektir" dedi.
 

'Türkiye son derece cazip bir ülke'

Befesa Yönetim Kurulu Başkanı Javier Molina Montes, sanayi atıklarının yanı sıra, bio yakıtlar ve deniz suyunun tuzdan arındırılarak yeniden dönüştürülmesi gibi alanlarda faaliyet gösterdiklerini söyledi. Türkiye'nin yatırım yapmak için seçtikleri son derece cazip bir ülke olduğunu söyleyen Montes, "Türkiye, gelişmekte olan bir ekonomi olarak aslında IMF tarafından tanımlanmakta ama bugün dünyanın en yeni sanayileşmiş ülkesi haline geldiğini söyleme gerek yok. Hızlı gelişen bir ekonomi ve gayrisafi yurtiçi hasılasını son 10 yıılda üçe katladı. Ülkenin eğitimli, dinamik nüfusu var ve dünyanın lider çelik üreticileri arasında" dedi.

'Yatırım finansmanı öz sermaye ve Türk bankalarından sağlanacak'

Türkiye'nin, Befesa'nın büyüme stratejisinin en önemli dayanaklarından biri olacağına kara verdiklerini açıklayan Montes, bu kapsamda biri İzmir'de Tire Organize Sanayi Bölgesi, diğeri Adana'da Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde iki yeni proje geliştirdiklerini bildirdi. Bu yeni tesislerde iki yeni çelik tozu dönüşüm tesisi kurulacağını duyuran Montes, "Her biri 50 bin metrekarelik bir alanda kurulacak tesislerde 200 dolaylı istihdam yaratılacak" dedi.

Bu tesislerde geri kazanımın 80 bin ton olacağını ve yılda 150 milyon dolarlık bir katma değer sağlanmış olacağını söyleyen Montes, "Toplamı 120 milyon dolar olacak bu yatırımın finansmanı hem şirketin öz sermayesi, hem Türkiye'de yerel bankalardan alınacak kaynakla sağlanacak. Bu tesislerin 2014'de devreye alınmasını öngörüyoruz" açıklamasında bulundu.

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Befesa yatırımının ÇED aşamasına kadar getirildiğini söyledi. Bu yatırımın başlangıç olarak 330 kişiye direk istihdam sağlayacağını açıklayan Aycı, dolaylı istihdamdan ise şu anda bahsetmek istemediğini kaydetti. Türkiye'nin hızlı büyüdüğünü, böyle hızlı büyüyen bir ülkede atık yönetiminin de önemli olduğuna işaret eden Aycı, Befesa'nın yapacağı yatırımın 80 bin tonluk kısmını ihraç edeceğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon