Laboratuvarda ilk ‘biftek’ üretimi
İsrail’deki girişimci bir firma, çeşitli hücre tiplerinden et dilimleri üretti. Şimdi hedef lezzeti artırıp maliyeti düşürmek.
Araştırmacılar laboratuvarda üretilen bifteğin, hayvan kesilmeden üretilen ilk biftek örneği olduğunu söylüyorlar. “Gerçi et diliminin tadı ve kalınlığı üzerinde çalışılması gerekiyor ama dokusu oldukça iyi” diyor Aleph Farms firmasının kurucularından Didier Toubia. Fransız kökenli girişimcinin açıklamasına göre üretim maliyeti sadece 50 dolar. Oysa laboratuvarda üretilen ve 2013 yılında araştırmacı Mark Post tarafından büyük bir övgüyle sunulan ilk hamburger köftesinin üretim maliyeti 250 bin Avro idi.
Araştırmacılara göre İsrail’de üretilen biftek prototipi, yoğun hayvan yetiştiriciliğine bağlı çevre kirlenmesini önleyerek, insanlara gerçek et sunmak isteyen endüstri için önemli bir adım olabilir.
Henüz satılmıyor
Gerçi laboratuvar eti henüz satılmıyor ama bir Amerikan firması yakında yapay tavuk nugge’larının bazı restoranlarda bulunabileceğini söyledi. Ve elbette tavuk eti olmadan minik tavuk parçaları üretmek, sığırsız yapay biftek üretmekten daha kolay. Toubia’nın açıklamasına göre laboratuvardaki biftek parçası, özel bir malzemeden elde edilen bir iskelet üzerinde yetiştirilen çeşitli hücre tipleriyle üretilmiş.
Hücre kültürünün ana malzemesi ise inek cenininin kanından elde edilen, ama üzerinde çalışılması gereken sığır serumu.
Bifteğin piyasaya sürülebilmesi için bazı zorlukların aşılması gerekiyor ki bu da araştırmacılara göre üç ila dört yıl sürebilir. Her şeyden önce tadının geliştirilmesi gerekiyor. Fakat araştırmacı, etin kızartılması sırasında gerçek etteki kokunun aynısının çıktığını da söylüyor.
Etin kalınlığı da sorun
Üretim sürecinin laboratuvar yerine fabrikada gerçekleştirilmeye başlanmasından sonra üretim maliyetinin de düşmesi bekleniyor. Aşılması gereken sorunlardan birisi de etin kalınlığı.
Prototipin kalınlığı topu topu beş milimetre, araştırmacılar bifteği kalınlaştırabilmek için Technion kuruluşundaki doku mühendisliği uzmanı Shulamit Levenberg ile birlikte çalışıyorlar. Anlaşıldığı üzere laboratuvarda üretilen sığır etinin ekolojik ayak izi konvansiyonel sığır üretiminden daha zayıf. Ama hesaplamalara göre yine de tavuk üretimine kıyasla dört misli emisyon salımına yol açıyor.
En Çok Okunan Haberler
-
Sedat Peker'e 'gözaltı' ve 'sınırdışı' iddiası
-
Akar'ın Irak ziyaretinde dikkat çekici kare
-
Yoğun kar yağışı ve fırtınaya dikkat!
-
Saldırıya Süleyman Soylu da refleks dedi
-
Bahçeli'nin danışmanından Ayşenur Aslan'a sözlü saldırı
-
Mahkemeden 'RTE faşizmi' için karar
-
Özdağ soruşturması savcısına Ülkü Ocakları'ndan tehdit
-
Ayhan Bilgen'den yeni siyasi parti sinyali
-
TWF Başkanı, Avrupa’ya paralel federasyon kurmuş
-
Covid kapma riskini yüzde 250 artıran etken belirlendi
Video Haberler
-
Salvador Mundi tablosu apartman dairesinden çıktı
-
Yolda yürüyen turist dehşeti yaşadı
-
Kemal Kılıçdaroğlu'ndan Hrant Dink mesajı
-
Korkunç cinayet anı! 3 el ateş edildi
-
Kalyon işçilerine bozuk ve böcekli yemek!
-
Pes dedirten hırsızlık: Kardan adamı çaldılar
-
Zincirleme kaza: 130 araç birbirine girdi
-
Selçuk Özdağ’a saldırı anının görüntüsü ortaya çıktı
-
Oltasına martı takıldı, ne yapacağını şaşırdı
-
Ekonomik krizin boyutu bu kez Adana'da görüntülendi
En Çok Okunan Haberler
-
Sedat Peker'e 'gözaltı' ve 'sınırdışı' iddiası
-
Akar'ın Irak ziyaretinde dikkat çekici kare
-
Yoğun kar yağışı ve fırtınaya dikkat!
-
Saldırıya Süleyman Soylu da refleks dedi
-
Bahçeli'nin danışmanından Ayşenur Aslan'a sözlü saldırı
-
Mahkemeden 'RTE faşizmi' için karar
-
Özdağ soruşturması savcısına Ülkü Ocakları'ndan tehdit
-
Ayhan Bilgen'den yeni siyasi parti sinyali
-
TWF Başkanı, Avrupa’ya paralel federasyon kurmuş
-
Covid kapma riskini yüzde 250 artıran etken belirlendi