LGS'nin ardından tepkiler dinmiyor
Öğrencilere soğuk duş etkisi yapan LGS’nin ardından tepkiler dinmiyor.
Öğrencilere soğuk duş etkisi yapan Liselere Giriş Sınavı’nın (LGS) ardından hem öğrencilerin hem de velilerin aklına bundan sonra yaşanacaklarla ilgili pek çok soru geliyor. En başta da ‘bu yıl iyi okullara kaç netle girilecek’ sorusu geliyor. Uzmanlara göre,örneğin önceki yıllarda en yüksek puanla öğrenci alan Robert Koleji, İstanbul Lisesi, Galatasaral Lisesi gibi okullara 90 soru üstünden 89 netle girilirken bu yıl 80 netle iyi bir okula girmek mümkün olabilecek. Matematik öğretmenleri, LGS’de yığılmanın 70-75 doğru soru çözme aralığında yoğunlaşacağı tahmininde bulunuyor.
Eğitim uzmanı Hatice Yılmaz, öğrenci ve velilerin akıllarına takılan soruları yanıtladı.
-Sınav gerçekten de söylendiği kadar zor muydu?
LGS’nin özellikle sayısal bölümünün soruları beklentilerin çok üzerinde zordu. Soruların neredeyse tamamının düşünme, verilmeyeni görme, şekil ve grafik okuma, anlama, kavrama ve çıkarım yapabilme becerisini gerektirmesi, süre sorunun da yaşanmasına neden oldu. Fen Bilimleri sorularının da aynı kitaplıkçıkta yer alması hem bu bölüme daha az zaman kalmasına neden oldu. Hem de matematik kadar olmasa da Fen Bilimleri sorularının da zor olması öğrencilerin panik yapmasına neden oldu.
Neden bu kadar zor?
-Bu kadar zor bir sınav yapılmasının amacı ne olabilir?
Yeni sistemde yerleştirme işlemleri sadece LGS’de alınan puanla yapılacak. Eski sistemde olduğu gibi okul başarı puanlarının katkısı olmayacak. Dolayısıyla bu sınavın amacı seçme ve sıralama yapabilmek olduğundan soruların zor olması normaldir. Sadece matematik sorularının tamamının zor olması öğrencilerin paniklemesine neden olduğundan gerçek bilgilerini yansıtamamış sonucunu doğurabilir.
-Sınavın zor olması okulların puanını düşürür mü?
Yerleştirme sisteminde önemli olan sınavdan aldığımız puan değil, sonucu görüp içinde bulunduğumuz yüzdelik diliminiz yani sıralamanızdır. Sınav zorsa herkese zor, kolaysa herkese kolaydır. Sınavın kolay olması durumunda istediğiniz bir okula 90 soru 89 net yaparak girersiniz. Sınav zorsa aynı okula 79-80 net yaparak girersiniz. Örneğin 2008 yılına kadar uygulanan lise giriş sınavlarında 100 soru soruluyordu ve 92-93 netle Galatasaray Lisesi’ne giriliyordu. Yeni sistemde 2008 öncesi sisteme benziyor. İstediği sonucu alamadığını düşünen öğrencilerin daha fazla üzülmesine gerek yok.
15 soru çok zordu
Matematik öğretmenlerinin sorular üzerindeki değerlendirmesi şöyle: “Beşi dışında 15 sorunun zorluk derecesi oldukça yüksek. Bu soruları yapabilmesi için çocukların 8. sınıf matematik müfredatının içerdiği bilgilere yüzde 100 hâkim olmasının yanı sıra soruları analiz edebilme becerisini kazanmış olması gerekir. Öğrencilerin analiz aşamasının ardından soru çözümü için sentez aşamasına da ulaşması lazım. Bu düzeyde uygulanmış bir sınavda verilen süre yeterli değil. Devlet okullarında yapılan hazırlık süreçlerinin zorluk derecesi bu denli yüksek soruları çözmeye yetmez. Hele de 3 yanlışın 1 doğruyu yutması gibi bir yöntemin uygulandığı değerlendirme sisteminde başarılı olma şansların çok zayıf. Ayrıca, TEOG sınavında basit düzeyde bilgi, az sayıda da basit yoruma dayalı sorular sorulurdu. Bir soruda öğrenciler soruların hangi konuya ait olduğunu kavrayacak, verilenle istenilen arasındaki bağıntıyı kuracak, kurduğu bağlantı üzerinde yorum yapacak, mantık ve yazma gücünü kullanarak süreci yöneterek soruları çözecek yeterliliğe sahip olması gerekiyor. Bu örüntüleri ve bağıntıları kuramayanların doğru soru çözme konusunda başarılı olmaları olanaklı değil.’’
Tercih ve kayıt döneminde yapılması gerekenler
-26 Haziran’da sınav soruları ilan edildiğinde öncelikle içinde bulunduğunuz Türkiye yüzdelik diliminize bakınız. Tercihlerde esas içinde bulunduğunuz yüzdelik dilimi olacaktır.
-Sınav sonuçları açıklandıktan sonra önce sınavla öğrenci alan özel okulların kayıtları tamamlanacak. Özel okul düşünen velilerin 26 Haziran haftasında özel okulların ilan edeceği taban puanları takip ederek puanlarının yettiği okulla ön kayıt yaptırıp sonuçları takip etmeleri gerekmektedir.
-Özel okul kayıtları tamamlandıktan sonra Temmuz ayı içerisinde sınavla öğrenci alan resmi okullar için tercih başvuruları başlayacak. Aynı tarihlerde mahalli yerleştirme içinde tercih yapmanız gerekmektedir. Tercih ve yerleştirme sonuçları 26 Haziran’da ilan edilecek, tahmini Ağustos ayı içerisinde açıklanacak.
-Sonuçlar açıklanıncaya kadar en düşük hedefinizden en yüksek hedefinize kadar tercih listenize almayı düşündüğünüz okullarla ilgili araştırma yapınız. Araştırma yaparken düşündüğünüz okul türlerinin haftalık ders dağılım çizelgesini MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun sayfasından indirerek inceleyiniz. Seçmeyi düşündüğünüz okulun programının kendi kariyer hedefinize uygun olup olmadığını inceleyiniz.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi