Limon üreticisi bekleterek kazanacak

Türkiye'nin toplam limon üretiminin yüzde 70'den fazlasının karşılandığı Mersin'de, hasadı yapılan limonun, 40-50 Kuruşa düşmesi nedeniyle acil nakit ihtiyacı olmayan üreticilerin ürünlerini sonraki aylarda daha yüksek fiyattan satabilmek için ''yatağa'' bıraktığı bildirildi.

Yayınlanma: 23.11.2009 - 09:28
Abone Ol google-news

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, ''Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ambarları arasında gösterilen Mersin'de, limon üreticisinin geçmiş yıllarda oluşan fiyatları adeta mumla aramaya bayladıklarını'' belirtti.

Erdemli ilçesi ağırlıkta olmak üzere, Türkiye'nin toplam limon üretiminin yüzde 70'den fazlasının Mersin'de yapıldığını, Silifke ilçesinde ise bu yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton limon üretimi beklediklerini ifade eden Can, mart ayına kadar sürecek hasadın ise buruk olduğunu söyledi.

Can, 2 yıl önce dalında 1 liradan başlayan fiyattan satılan ürünün geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 40-50 kuruşa kadar düştüğünü belirterek, ''Üreticilerimiz düşük fiyat nedeniyle endişeli. Acil nakit paraya ihtiyacı olmayan bazı üreticiler ürünlerini daha yüksek fiyattan satabilmek için yatağa bırakıyor'' dedi.

Geçen yıl yatağa alınan limonun 2 liraya yakın fiyattan satıldığını vurgulayan Can, ''İmkanı olan limon üreticileri tüccara teslim olmuyor ancak, acil nakit ihtiyacı bulunanlar maliyetine de olsa ürünü elden çıkarmak zorunda kalıyor. Yatağa bırakanlar ise hasat sezonunun sona ermesinden sonra ürünlerini piyasaya çıkarıp iyi fiyatlardan satıyorlar'' diye konuştu.


Çiftçi maliyetlerini karşılayamıyor

Son iki yıldır limon fiyatlarının çok düştüğünü belirten Can, girdi maliyetlerinin yükselmesine rağmen, fiyatların düşmesinin ise üreticinin zararının katlanarak artmasına yol açtığını söyledi.
Her yıl gübreye, tarım ilacına, mazota ve işçiliğe zam yapıldığını anlatan Can, ''Ancak hasadına yeni başlanan limon fiyatları ise gittikçe düşüyor. Balıkçılardan, yatçılardan ÖTV ve KDV alınmadığı gibi mazotta ucuz fiyattan veriliyor. Bu uygulama neden çiftçilere yapılmıyor anlamak mümkün değil'' dedi.

Üretimin yeterli olmasına rağmen limon ithalatı da yapıldığını savunan Can, şunları kaydetti:
''Ülkemizde ihtiyacımızı karşılayacağı gibi dışarıya da ihraç edilebilecek kadar limon üretimi gerçekleştiriliyor. Buna rağmen limon ithal ediliyor. Bu da bizim üreticimizi zor durumda bırakıyor. Bırakın limon ithal etmeyi, ürettiğimiz yaş sebze ve meyvelerin ihracatına daha fazla yönelmek zorundayız.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler