Londra'da "Türkiye Yatırım Zirvesi"
İngiltere'nin başkenti Londra, ''Türkiye Yatırım Zirvesine'' ev sahipliği yapıyor.
İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen ''Türkiye Yatırım Zirvesi''nin ilk gününde, mevcut küresel ekonomik krizin Türkiye'ye etkileri, Türkiye'deki yatırım ve enerji potansiyeli gibi konular masaya yatırıldı.
Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından düzenlenen ve üç gün sürecek zirvenin ilk gününün sabahki bölümüne, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkan Yardımcısı Varel Freeman, Morgan Stanley Baş Ekonomisti Tevfik Aksoy ve TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü Bahadır Kaleağası katıldı.
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz toplantıda yaptığı sunumda, Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusuna dikkati çekerek, eğitim, turizm, sivil toplum kuruluşları gibi alanlardaki istatistiklerden bahsetti.
Korkmaz, konferansın soru-cevap bölümünde ''İsrail'le mevcut ilişkilerin Türkiye-İsrail ekonomik ilişkilerine yansımasına'' ilişkin bir soru üzerine ise şunları kaydetti:
''Uzun vadede yansımaz. Böyle şeyler demokratik ülkeler arasında olabilir. Orta ve uzun vadede etkilemez. Bir yatırımcıyı bazı duygusal nedenlerden dolayı etkileyebilir ama orta ve uzun vadede etkilemez.''
Morgan Stanley Baş Ekonomisti Tevfik Aksoy da, son 7-8 yıldır Türk ekonomisindeki ''büyük değişimden'' bahsetti ancak 2009 yılının küresel ekonomik kriz dolayısıyla zorlu bir yıl olduğunu belirtti.
''2000-2007 arasında yapılan yapısal reformlar, ekonominin daha güçlü bir makroekonomik duruma gelmesine yardımcı oldu'' diyen Aksoy, turizm, gemicilik, enerji sektörü gibi alanlardaki yatırım potansiyeline dikkati çekti.
Toplantıda konuşan bir diğer yetkili, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkan Yardımcısı Varel Freeman da yaşanan küresel ekonomik krize karşın Türkiye'deki bankaların ''güçlü duruşundan'' bahsetti. Türkçe bir söz olan ''Bir fincan kahvenin, 40 yıllık hatırı'' vardır sözünü anımsatmak istediğini söyleyen Freeman, bu sözden yola çıkarak, Türkiye'nin EBRD gibi uluslararası kuruluşlarla bağlarının önemine dikkati çekti. Freeman ayrıca, Türkiye'nin AB üyeliğinin hem AB'ye hem de Türkiye'ye büyük avantajlar sağlayacağını ifade etti.
TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü Bahadır Kaleağası da AB'ye üyelik sürecinin Türkiye'ye yatırım potansiyelini arttırdığını kaydederek, tarım, ekonomik istikrar, AB mevzuatına uyum gibi konuların Türkiye'nin karşı karşıya olduğu zorlu konular olduğunu söyledi.
Zirvenin ilk gününün ikinci bölümünde ise Türkiye'deki önemli şirketlerin ve kuruluşların üst düzey yöneticileri, küresel ekonomik krizde kurumlarının aldığı önlemler ve uyguladıkları stratejileri anlattılar.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Doğan Holding Genel Koordinatörü Nebil İlseven, Koç Holding Stratejik Planlama Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu, TOFAŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Pandır ve Petkim Genel Müdürü (CEO) Kenan Yavuz bu bölüme katılan isimler arasında yer aldı.
Toplantının son bölümünde ise ''Türkiye'nin enerji potansiyeli'' ve ''enerji güvenliği'' gibi konular tartışıldı. Zorlu Enerji, Akenerji gibi kurumlardan yetkililerin katıldığı bu bölümde de Türkiye'nin bölgesindeki enerji kaynakları ile enerji projelerine yatırım konusu değerlendirildi.
''Türkiye Yatırım Zirvesi'' yarın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de katılımıyla devam edecek.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu