LPG'li araç sayısı 4 milyonu buldu
Dünyada, Güney Kore'den sonra ikinci sırada yer alan ve resmi verilere göre 3,5 milyon civarında olan Türkiye'deki LPG'li araç sayısının, toplamda ise 4 milyonu bulduğu bildirildi.
Tüm Otogaz Montajcılar Derneği (TOMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yılmaz, akaryakıt fiyatlarındaki artışlar nedeniyle, motorlu araç sahiplerinin LPG'ye olan ilgisinin arttığını söyledi.
Türkiye'nin, dünyada Güney Kore'den sonra LPG'li araç kullanılan ikinci ülke konumunu sürdürdüğünü belirten Yılmaz, resmi verilere göre 3,5 milyon civarında olan LPG'li araç sayısının, 4 milyonu bulduğunu ifade etti.
Yılmaz, Türkiye'de LPG sistemi üreten ve yurt dışına ihraç eden başarılı firmaların da olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
''Türkiye'de kaliteli sistem üretiliyor. Bunun yanı sıra yüzde 40 oranında ekonomik avantaj sağlayan LPG'nin montajını yapan servislerdeki mühendis, usta, kalfa ve çırak sayısı 10 bin kişiyi geçti. Dönüşüm sektöründe çalışan mühendis sayısı bin 600, usta ise 3 ve 5 bin arasında. Egzozdan çıkan zehirli gazı diğer yakıtlardan daha az zararlı olan otogazlı araçların montaj, tamir, bakım ve onarımı, bu kadrolar tarafından karşılanıyor. Otogaz malzemeleri üretimi yapan fabrikalardaki istihdamı ve beraberindeki katma değeri de dikkate alırsak, ekonomiye verdiği dinamizmi ekonomistler daha iyi hesaplarlar.''
Otogazın, varoşlarda yaşayan insanların, ekonomisi için canları pahasına kullandıkları bir yakıt çeşidi olarak algılanmaması gerektiğine de dikkati çeken Yılmaz, bu durumun kendilerini incitip üzdüğünü, bu algının ise çabuk ve hızlı değişmesi gerektiğini bildirdi.
Yılmaz, Almanya'da otogaza 2018 yılına kadar 0.60 euro sabit fiyat garantisi uygulandığını belirterek, ''Türkiye'de değil 2018, bir sonraki ayın 18'ine kadar bile garantimiz yok. Bu konuda ulusal politika oluşturulmalı'' diye konuştu.
Sektördeki tehlike
Sektörde faaliyet gösteren iş yerleri veya servislerdeki tehlikeye de dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:
''Gaziantepte bir otogaz atölyesi adı altında faaliyette olan bir iş yerinde meydana gelen patlama sonrası çıkan yangında 4 insanımız hayatını kaybetti. Tadilat dolayısıyla araçlardan sökülen veya kullanım ömrü bitmiş tanklar konusunda dikkatli olunmalı. Gazı bilmeden kapalı alanda açmak insan hayatını tehlikeye düşürür. Bu tanklar araçlardan sökülür sökülmez içeriye bile alınmadan hemen bilinçli hurdacılara teslim edilmeli, iş yerlerinden uzak tutulmaları gerekir. Aksi halde bu tip unutulmayan acı hatıralar hep yaşanmaya devam eder.''
Yılmaz, sektörde yaşanan sıkıntıların aşılması konusunda yetkililerden destek beklediklerini de sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti