"Madencilikte ihmalin faturası yarım milyon dolar"

Anayasa Mahkemesi'nin Maden Kanununun 7'inci maddesinin 1'inci fıkrası ile ilgili verdiği iptal kararı ve bunun ardından Danıştay'ın madenciliği düzenleyen yönetmelik için aldığı yürütmeyi durdurma kararı madencilik sektöründe sıkıntı yarattı, faaliyetleri durma noktasına getirdi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.07.2009 - 10:39

Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makina Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur, "İhmal nedeniyle sektörümüz büyük kayıplara neden olacak bir kaosa sürüklendi. Sonbaharı bekleyecek lüksümüz yok, gerekli çözüm yollarını bir an önce bulmalıyız" diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ortaya çıkan yasal boşluğu gidermeden tatile girdiğini hatırlatan Onur, madencilerin umudunun Meclis'in yeni yasama dönemine gireceği Eylül ayına kaldığını söyledi. İzinlerin durmasıyla sektörün dolayısıyla Türkiye'nin bir buçuk ayda yarım milyar dolar kan kaybettiğine dikkat çeken Onur, "Meclisin yeni yasama dönemine gireceği Eylül ayına kadar toplam zararımızın 1.5 milyar doları aşmasından endişe duyuyoruz" dedi.

Onur şöyle devam etti: "Madencilik faaliyetleri için mevsimsel olarak çok önemli olan şu günlerde ihmal edilen sektörümüzde yatırımlar durdu. Ekonomik krize rağmen ciddi fedakarlıklarla çalışmak isteyen sektörümüz kaosa sürükleniyor. Yeni ocaklar açılmadığı gibi eski ocaklarda alt yapı ve ek çalışma alanlarında da sorunlar yaşanıyor. Sonbaharı bekleyecek lüksümüz yok, gerekli çözüm yollarını bir an önce bulmalıyız. Başbakanlık bu alandaki sorunu tek bir yönetmelik ile halledebilir. İlgili değişiklik için Meclis'in yeni yasama dönemine girmesini beklemek büyük sıkıntılara yol açacaktır."
 

Kaosa adım adım

Tüm Türkiye'de madencilik yatırımlarını askıya alan süreç ise şöyle gelişti:
Anayasa Mahkemesi Ocak ayında Maden Kanunu'nda madencilik faaliyetleri için gerekli izinleri düzenleyen 7'nci maddenin 1'inci fıkrasının iptal edilmesi yönünde karar verdi. Mahkeme, gerekli yasal düzenlemenin Bakanlar Kurulu'nun çıkaracağı yönetmelikle giderilmesine hükmetti. Yasal boşluk oluşmaması için de iptal kararının, Resmi Gazete'de yayımlandıktan bir yıl sonra yürürlüğe girmesine karar verildi. Karar, 11 Haziran'da yürürlüğe girdi ve bir yıllık süre başladı.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı ardından Danıştay'dan gelen bir diğer karar da madencileri krize bir adım daha yaklaştırdı. Danıştay, Anayasa Mahkemesi'nin yasal boşluğun giderilmesi için tanıdığı süreyi beklemeden Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği'nin hemen hemen tüm maddelerinde yürütmeyi durdurdu. Yargıdan gelen peş peşe kararlar maden işletmeciliği alanında hangi mevzuatın uygulanacağını belirsiz hale getirince Mahkeme kararlarını dayanak gösteren Orman Genel Müdürlüğü yayınladığı bir genelgeyle, orman alanlarının madenciler için artık yasak bölge olduğunu duyurdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler